Nejste přihlášen/a.
Pěkný den přeji! Kdesi jsem četla, že není dobré spát při pokojových rostlinách, že to škodí zdraví. Moc mne zajímá, zda je na tom něco pravdy. Vím, že hodně lidí při pokojových rostlinách spí. Děkuji za vaše odpovědi a názory.
Listuji v knize Oldřicha Bureše Pěstujeme pokojové rostliny, rok vydání 1965.
Zkráceně: ...prý jsou nezdravé, odebírají mnoho kyslíku, způsobují bolesti hlavy. Lékaři ani lékařská literatura toto nepotvrdili. Jde o pověru. Rostliny sice dýchají i v noci, ale spotřebují tak malé množství kyslíku, že to nemůže pocítit člověk ani maličkém prostoru.
Já mám koflíky na každém možném místě a spím (pokud mě neruší něco jiného) jako brouk. Ale pokud by se někdo měl na pokojovku dívat s despektem a v duchu se jí ptát - tak co, holka, jak moc mě v noci přidusíš?, tak pak snad ať ani nic nepěstuje. Obavy obecně bývají horší než samotné nebezpečí.
Zdravím.! Už jste někdy spala ve skleníku.? Já ano.
Můj strýc byl děsný "Mičurin" a měl velký skleník. Párkrát jsme tam s bratrancem přespali a musím říct, že jsem se ráno probudil, jako znovuzrozený a nabitý energií.
Takže blábolům typu... "kvítka žerou energii (kyslík)" totálně nevěřím a sám mám plný barák kvítek.
Já nejsem pěstitel ani zahradník, ale docela mě zajímají věci o přírodě. Proto si občas půjčím nějakou literaturu, něco si přečtu a často se nestačím divit. Například ve skleníku exotických rostlin se musí větrat, protože jinak v něm stoupá koncentrace kyslíku a ten je poškozuje.
Nebo že rostliny sice přijímají kyslík, ale jen velmi málo a hlavně svými kořeny. Ke kořenům se proto musí dostávat vzduch, jinak se rostlinám špatně vede.
A tak dále. Kytek máme doma asi dvacet, z toho čtyři rovnou v ložnici. Jako kluk jsem spával rovnou pod monsterou, vedle dvou velkých difenbachií, prý strašlivě jedovatých a do dětských pokojů krajně nevhodných. Zatím jsem na sobě žádný problém nezpozoroval. Proto si myslím, že jediná pokojová rostlina která skutečně škodí zdraví, je kaktus Opuncie. Kdo nevěří, ať si na něj sáhne.
Figurku, teď jsem se zasmála té opuncii. Před mnoha lety jsem si dovezla od moře dva dílky. Zakořenilo to, rostlině se dlouho moc dařilo, jen já jsem nadávala, když jsem na poličce pod ní utírala prach nebo s ní nějak musela hýbat. Ty bodlinky byly docela malé, rostly ve štětinkách, jednotlivě docela neviditelné. Ale padaly. A jak píchaly! Když se narodilo první vnouče, musela kytka z domu. Nikdo ji nechtěl... I na kompost jsem se to bála vyhodit.
Ano, tahle rostlina opravdu někdy škodí zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.