Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paradite co je to za houbu?

Od: vindruchova odpovědí: 10 změna:

Chtěla bych se ujistit, o jakou houbu se to jedná?

Omlouvám se za horší kvalitu fotografie. Je to miminko, ale mám jich více těchto ve větším.

Potěší každý názor. Děkuji. V.I.

Paradite co je to za houbu?
Paradite co je to za houbu? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

tipla bych ryzec pravý. Dnes jsme jich přinesli z lesa velký koš. Výborná houba na nakládání, Jo a jinak u nás je již les plný václavek

eulalie*
hodnocení

2x

Když u houby odrýpnete kousek třebas kloboučku - teče z toho takové bílé mléko? A je ta houba oranžová s takovými zelenými kruhy na kloboučku? Jestli ano, tak by to mohl být ryzec pravý.

Eulálie, neradíte zde správně, ryzec pravý /který to zřejmě je/, roní oranžové mléko.

Bílé mléko má ryzec kravský, nejedlý.

Tito ryzci praví jsou vynikající, dělám je na smetaně na kyselo. Nebo jen tak upražit na másle. Jejich nevýhodou je, že bývají často celé červivé, nepoškozené bývají jen docela malé houbičky. A druhá nevýhoda - u nás nerostou. Občas někde najdu jednoho a tím to končí. Jo, to na Sázavě, tam se dá košík nasbírat, ale tam jsme zase jenom jednou za rok. Jaga.

vindruchovaa
hodnocení

Dobrý den všem, myslela jsem si, že je to ryzec pravý, mam ještě hodně ryzců smrkových, ale moc mi s toho nezbylo, všechno bylo čarvavé až na těch pár pravých. Děkuji za rychlou odpověď půjdu je povečeřet :)

vindruchovaa
hodnocení

Mimochodem, myslím si, že tak jak ryzec vypadá (opravdu rezavě) a ještě z něj teče rezavé po čase až červené mléko je prostě specifický a nedá se ho splést. Co si o tom myslíte?

sebod*

Jak Ti správně napsala Eulalie, pravý ryzec mívá na klobouku ty zelené kruhy. No a mléko je jasné, Tohle jsou dva hlavní znaky, nelze zaměnit s něčím jiným. Jak tu někdo vzpomněl ryzec kravský. Ten má barvu "hovězího masa", Nelze ho zaměnit s pravým ryzcem.

Dá se celkem lehce zaměnit s ryzcem kravským ten je ale víc do růžova a jeho mléko je trpké. Jedovatý ale není.

vindruchovaa
hodnocení

Děkuji, všem. Doufám, že je to jasné :)

Už jsou v bříšku. Mají opravdu specifickou chuť. Kořeněnou. Myslím, že si od nich chvilku odpočinu.

Dobrou noc.

hodnocení

0x

Myslím,že zelené kruhy na kloboučku mají ryzce smrkové,já bych kousek odloupla a zkusila to mlíko na špičku jazyka,jen se lehce dotknout,pokud je štiplavé,tak je nepoživatelný.

vindruchova
hodnocení

Ryzec pravý a smrkový měl rezavé mléko a na vzduchu se mléko zabarvilo až do červena. Velmi kořeněná chuť našla jsme jich hory za Brnem, ale skoro všechny byly červivé. Měla jsem většinu houbiček zabarvených na kloboučku rezavo, krémově, až do zelena. Zapečení chutnali :)

Díky všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]