Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se ujistit, o jakou houbu se to jedná?
Omlouvám se za horší kvalitu fotografie. Je to miminko, ale mám jich více těchto ve větším.
Potěší každý názor. Děkuji. V.I.
Když u houby odrýpnete kousek třebas kloboučku - teče z toho takové bílé mléko? A je ta houba oranžová s takovými zelenými kruhy na kloboučku? Jestli ano, tak by to mohl být ryzec pravý.
Eulálie, neradíte zde správně, ryzec pravý /který to zřejmě je/, roní oranžové mléko.
Bílé mléko má ryzec kravský, nejedlý.
Tito ryzci praví jsou vynikající, dělám je na smetaně na kyselo. Nebo jen tak upražit na másle. Jejich nevýhodou je, že bývají často celé červivé, nepoškozené bývají jen docela malé houbičky. A druhá nevýhoda - u nás nerostou. Občas někde najdu jednoho a tím to končí. Jo, to na Sázavě, tam se dá košík nasbírat, ale tam jsme zase jenom jednou za rok. Jaga.
Mimochodem, myslím si, že tak jak ryzec vypadá (opravdu rezavě) a ještě z něj teče rezavé po čase až červené mléko je prostě specifický a nedá se ho splést. Co si o tom myslíte?
Jak Ti správně napsala Eulalie, pravý ryzec mívá na klobouku ty zelené kruhy. No a mléko je jasné, Tohle jsou dva hlavní znaky, nelze zaměnit s něčím jiným. Jak tu někdo vzpomněl ryzec kravský. Ten má barvu "hovězího masa", Nelze ho zaměnit s pravým ryzcem.
Myslím,že zelené kruhy na kloboučku mají ryzce smrkové,já bych kousek odloupla a zkusila to mlíko na špičku jazyka,jen se lehce dotknout,pokud je štiplavé,tak je nepoživatelný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.