Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Suché vršky terminálu sloupcovitých jabloní

Od: naspatricek® odpovědí: 5 změna:

Loni na podzim jsem zasadil plot z tzv. Sloupcovitých jabloní, celkem 13 kusů. Nyní na jaře zjišťuji že asi u deseti stromků jsou suché (asi po zimě zmrzlé) konce teminálního výhonu. Vím, že se u těchto stromků nesmí vršek zastřihávat, aby nedošlo k nežádoucímu rozvětvení vertkálního růstu, ale když je vršek suchý, tak asi stejně dojde k vyrašení dvou vrcholových větví.

Poradil by někdo, kdo má s podobným poškozením zkušenost, jak nyní postupovat? Mám suchý vršek už nyní zastřihnout? A co s tím když vyrazí na špici dva výhony, mám jeden z nich zastřihnout? A kdy se doporučuje jeden z výhonů odstranit, hned po vyrašení vylomením, až v létě zastřižením, nebo až v únoru při klasickém řezu ovocných stomků?

Přikládám foto pro lepší představu.

Děkuji za názory.

Suché vršky terminálu sloupcovitých jabloní

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Na vrcholu při poškození terminální větve samozřejmě vyraší ještě do zimy dva,nebo více výhonů.Ponecháš jeden nejsilnější,ostatní zakrátíš na 1 očko a necháš na plodonosný obrost.Ten náhradní terminál sice bude na kmeni znát,ale strom bude pořád fungovat jako sloup.

JABRAKA

hodnocení

Děkuji za radu milá JABRAKO. A co ten suchý vršek, mám ho zastřihnou už nyní? A ty nežádoucí výhony je potřeba na to 1 očko zakrátit kdy? *nevi*

Děkuji za upřesnění.;)

jabraka*

Asi bych počkal až na podzim.Tam už se ukáže,kde už je tkáň mrtvá.

JB

sebod*

No, já se domnívám, že suché výhony můžete odstřihnout klidně teď. Budete střihat zhruba cca 1cm NAD zeleným výhonem, který chcete ponechat jako hlavní (terminální). Většinou to je ten nejvrchnější, ale v případě, že by byl slabší, nebo nějak poškozený, tak vyberete nejbližší zdravý (silný).

Ustřihněte hned. Zahnívající dřevo nebude určitě stromku prospěšné. Kde střihat. Dole v místě oškování je stromek zahnutý na stranu. Sestřihněte nahoře na pupen, který je nad zahnutím, aby se stromek jako srovnal. Konkurenční výhon, který vyraší jako druhý, odstraňte úplně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]