Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je s rododendronem?

Od: andrea1* odpovědí: 10 změna:

Všechny rododendrony již kvetou. Tento, co mám na zahradě, se "tváří" jakoby před týdnem skončila zima. Pravda, začíná již vyhánět nějaké nové větvičky, ale to je vše. Listy jsou tak trochu pokroucené, některé povislé. Čím to může být? Na jaře k němu bylo přisypáno hnojivo ro rododendrony, sucho také nemá, je v polostínu. Je takový nějaký neduživý. Asi dlouho nepřežije, což by byla škoda. Kvetl sytě červeně. Za odpovědi předem děkuji.

Co je s rododendronem?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, mohl by být trochu poškozen mrazem nebo jestli máte pejska, tak se podívejte, jestli na něho nechodí čůrat. Pes si většinou vybere nějaký stromek nebo rostlinu a tam chodí nejraději.

Já jsem takto přišel na zahradě o (asi) azalku - než vzrostla, tak ji pejsek spálil. Zdravím!

sebod*
hodnocení

2x

Andreo. Rododendrody - to je docela záhada. Někdy se jim daří na místě, kam celý den praží slunce, nikdo je až tak moc nezalívá, půda má do kyselosti taky daleko. Kvetou o stošest a nemoci se jim vyhýbají. A naopak - někdo jim udělá přímo ideální podmínky k růstu a ...nedaří se jim. Třeba stačí zalévat špatnou vodou (špatnou svým pH). Někdy trvá velice dlouho, než se na zahradě najde místo, kde se jim bude opravdu dařit.

U toho Vašeho - těžko radit. Jak ho máte dlouho? Máte na zahradě i jiné rododendrony? Nebo sousedé?Těm se daří? (Ne sousedům, ale rododendronům ;)).

Ono vůbec leckdy je potřeba se kouknout po okolí, jak se čemu daří na okolních zahrádkách. A jestliže zjistím, že NIKOMU v okolí nejdou cojávím třeba borůvky, tak holt asi v týhle lokalitě se jim nedaří.

doplněno 19.05.13 16:18:

rododendron.cz/... Jinak mrkněte sem :)

bejvalej

Sebod, nemáš prosím zkušenost i s jeho stříháním? Nějak se nám rozrůstá víc, než je zdrávo a rád bych ho malinko zastřihl, ale nevím jak přesně, abych ho nezničil. Listí a květy jsou vlastně jen na povrchu té koule - uvnitř jsou jen větve, takže kdybych začal stříhat, bude ta strana úplně holá. Doroste to další rok, nebo se to nesmí?

Děkuju.

sebod*

bejvalej (teda doufám, že ne zrovna ten můj *smich*). U rododendronů obzvláště platí, že by se o to, aby z něj vyrostl opravdu kvalitní rozvětvený keř, měli postarat ve školce, kde jej pěstují. Bohužel ubyli ti opravdu poctiví "školkaři", navíc hodně lidí kupuje rod. v různých Bau.., Lídlech apod. To, co tam prodávají je děs. Většinou vytáhlý keř se třemi větvemi *zed*. A to už je všechno špatný. Takže: když kupuju rod., koukám na to, jak je kompaktní.

No, ale už ho máme doma na zahradě *sok*. Takže řezat se dá, ale je lepší řez provést ve dvou ročních etapách. Řeže se tak v březnu. Odstranit poškozené větve a ty, které rostou DO keře. A pak zkracujeme ty zdravé. Nedoporučuje se řezat silnější větve jak těch cca 2,5cm. O kolik se může zkrátit? Libovolně. Stříháme NAD spícím očkem, které směřuje VEN z koruny (na větvičce je umístěno na straně blíže k zemi). Neostřiháme celý keř najednou, ale uděláme probírku cca 50% větví. Kdybychom střihli všechno, tak by zůstaly jen holé větve a keř by to nemusel přežít. No a za rok na jaře střihneme tu druhou půlku.

No, teď koukám, že máš už asi starší keř. Nebála bych se ho zastřihnout ještě teď v květnu.

Tak ať to dobře dopadne a rod. ještě někdy vykvete ;)

bejvalej

Ano, mám starý keř. Koupen nevím, kdy byl, ale asi před 15ti lety jsem ho přesadil tam, kde je a nějak se začal rozrůstat. Odpoledne nafotím, abys měla představu, jak vypadá. Nerad bych ho zničil, protože kvete opravdu nádherně.

floro*
hodnocení

2x

Přesně jak bylo řečeno nade mnou, pěstování rododendronů je záhada. Podle mě jde ale o chlorozu nebo o začínající houbovou chorobu. Někdy se může stát, že jeden rodo vedle toho druhého vypadá velmi dobře oproti tomu hned vedle. Já osobně se domnívám, že když se sází do nevyhovující půdy, která se při výsadbě upravuje ke prospěch rodo, vznikají u jednotlivých rostlin specifické podmínky, které nepracují úplně stejně - u jedné rostliny může vlivem různého prostupu látek docházet k vyplavování některých živin nebo nadbytkem některého prvku docházet k blokaci příjmu jiného. Nebo při zálivce se u jednoho rododendronu všechna vsákne u jiného spíše stíká. Já bych doporučovala odstranit všechna květenství, aby se rostlina nevysilovala a přidala bych hnojení dusíkatým hnojivem (např. granulovaným hnojem nebo síranem amoným) a pro zelenou barvu bych přidala draselnou sůl. Taky bych provedla i postřik Dithanem. Tak pěstování zdar

andrea1*
hodnocení

Takže jsem otrhala všechny poupata a polila, dle návodu, keř hořkou solí. Už jste se setkala s tím, že by rodo namrzl? Nebyly až tak silné mrazy. Přeci. Jinak díky.

sebod*

rododendron spíš než namrzne, tak uschne. Má totiž velkou listovou plochu a tím pádem dost velký výpar vody i v zimě ( i když se to zdá paradoxní). A i s těmi mrazy to je trošku jinak. Jde i o to, jaká je například vlhkost vzduchu, jak dlouho mráz trvá, zda je sníh a plno dalších faktorů, o kterých nemáme ani zdání. Může se Vám stát, že rodo přežije zimu, kdy jsou holomrazy dlouhodobě pod mínus 20. A další zimu, kdy je dost sněhu, mráz tak do mínus 10 , nepřežije. *nevi*

Andreo, nic si z toho nedělejte. Mám dva rododendrony vedle sebe, sázené najednou a úplně stejně. Jeden vypadá jako ten Váš, druhý je obalen květy. Loni to bylo obráceně. Neřeším. Jsou věci mezi nebem a zemí.

andrea1*
hodnocení

Psa nemáme, právě kvůli té zahradě. Máte ale pravdu, že zřejmě namrzl, asi bude nějaký choulostivější. Mám ho čtvrtý rok a je pravda, te toto se mi již u něj stalo. Jinak podle rady v odkazu Sebod ho ještě postříkám Dithane. Takhle to vypadá, že květní pupeny již nevyrostou, zhnědnou. Jinak mám ještě jeden a ten je bez problému. Azalka rovněž. Zdravím.

doplněno 20.05.13 21:53:

Sebod mohu se zeptat, máte vzdělání v oboru zahradnictví anebo zahradu máte jako zálibu? Jestli chcete můžete mi odpovědět vnitřní poštou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]