Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uskladnit liskove orisky aby neseschly

Od: vlastik* odpovědí: 10 změna:

Prosim o radu,jak uskladnit liskove orisky po sklizni,vzdy mi seschnou a ztvrdnou.Dekuji,Vlastik.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

4x

Doporučuji po sklizni hned vyloupat a zamrazit - dělám to tak i s vlašskými ořechy, máme také odrůdu, která brzy seschne.

lidus*

Limetko mnoho let to dělám stejně, když je chci namlet, vyndám z mrazáku a hned melu, jen takové množství co spotřebuji.

lmgify
hodnocení

2x

Zrovna včera jsem četl, že se lístkové oříšky musí skladovat pri teplotě asi 1-2°C, jinak se prý strašně rychle kazí (do měsíce).

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jádra ořechů jsem dával do sklenice a dobře uzavřel víčkem (s těsněním). Není špatné je potom vložit i do lednice. Zdravím!

hahanaj*
hodnocení

0x

ořechy dám do sklenic uzavřu víčkem a dám sterilovat na 15minut jako když se zavařují kompoty- pak vydrží i několik let . Jo z mrazákem mám taky dobré zkušenosti - zavřít do dozy a běžně uložit v mrazáku a jsou po vyndání jako čerstvé.

hodnocení

0x

My je vždycky sušíme na slunném místě, alespoň 2 týdny - potom jsou krásně vyzrálé a sladké; vydrží dlouho. Seschlé nejsou, ale to určitě záleží hlavně na odrůdě. Na vašem místě bych je po sklizni vylouskala a promíchané s práškovým cukrem přechovávala v mrazáku (dělám to tak s papírovými vlašskými).

Mimochodem, ořechů a oříšků je letos neuvěřitelná úroda. Alespoň tady u nás, ale doufám, že i jinde. :)

lmgify

V Turecku bude letos spatna uroda listkovych orisku. Proc je to zajimave? Protoze Turecko produkuje nekolikrat vice listkovych orisku, nez zbytek sveta dohromady. 25% orisku jde na vyrobu Nutella. Protoze je orisku malo, jejich cena sla nahoru a Nutella bude drazsi.

To není moc dobrá informace. Já sice Nutellu nejím, ale různé dětské školky atd. z toho asi moc nadšené nebudou.

p.s. http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=l%C3%ADska&Hledej=Hledej:)

lmgify

Sakra, opravdu nevím, proč jsem včera psal lísTkových *sok* *ee* *zed*

Prikladam par obrazku. Na prvnim je videt, ze Turecko produkuje vetsinu svetove vyrobyliskovych orisku, na druhem je videt, ze vetsinu urody exportuji do EU a na tretim je videt, ze spotreba Nutelly (resp. obrat z prodeje) strmě roste rok od roku.

Jsem zvědavý na cenu oříšků před Vánocemi. Cena se zatím pořád drží asi 35% nad hladinou ze začátku tohoto roku,než přišly zprávy o špatném počasi.

Zdroje obrázků: 1+2, 3+4

Jak uskladnit liskove orisky aby neseschly
Jak uskladnit liskove orisky aby neseschly #2
Jak uskladnit liskove orisky aby neseschly #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]