Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych znát radu zda můžeme sníst tyto houby viz obrázek. Přinesly je teď děti z výletu prý na polívku, ale nejsme žádní sběratelé, dají se jíst?
Děkuji Petra
No, to jste docela kandidáti na Darwinovu cenu. Houby neznáte, sbíráte je a dokonce je budete jíst
Ale děti se trefily. Máte tam holubinku růžovku (tu radši nesbírejte, lehce zaměnitelná a pak vám nepomůže ani vypumpování žaludku), pak to vypadá na kozáky, a na některého ze suchohřibů (nejspíš), Vše jedlé
doplněno 25.08.14 19:21:První zleva je růžovka na 100%.
sebodko vždycky mě dostane, když mi kámoška zavolá a řekne "našla jsem houbu, je taková tmavá a má světlou nohu, co je to?" lidi jsou fakt dobrodruzi. A první zleva je opravdu růžovka.
růžovka to (řekněme na 99,99%) je, ale označení holubinka růžovka je HODNĚ divný (slyším to poprvé), málokterá skupina hub má tak charakteristický společný znaky jako holubinky, holubinka se podle nich dá určit hned na první pohled, a samozřejmě rozdíl mezi muchomůrkou (kam patří i masák, neboli růžovka - taky velmi typickými znaky) a holubinkou je propastný...
(mimochodem pro jistotu - i když muchomůrka, je růžovka jedlá (resp. výborná, taky jedna z nejkrásnějších hub), kdyby se to spočítalo, tak je asi většina muchomůrek jedlá)
Vlevo muchomůrka růžovka (jedlá), pak hřib sametový a pak asi hrbolatka černobílá. Tu jsem sice nikdy nenašla, ale je to hřibovitá jedlá houba. Zdůrazňuji asi. Jen bych Vám doporučila houby nesbírat a nebo sebrané konzultovat se zkušeným houbařem. Vzhledem k tomu, že houby neznáte a seberete muchomůrku si koledujete o pěkný malér. Mykoatropinová otrava při záměně muchomůrky růžovky s tygrovanou a nebo královskou je mňamka, je to jako když abstinent vypije najednou půl litru nebo více vodky. Úmrtnost je zaznamenána u malých dětí a starších osob. Otrava se projevuje cca za 2 hod. Kvalitní kniha o houbách se dá sehnat v antikvariátu od 20,- Kč.
Houbařům zdar
Kdo si ještě dneska kupuje knihu s obrázkama hub? Dřív ani kvalita fotek neodpovídala skutečnosti. Atlas hub se dá v moderním provedení v pohodě najít na netu.
Sarkaona. Do lesa se nese lépe atlas hub (knížka) než noťas. A představa, že všechny houby, o kterých se chci něco dozvědět ponesu domů, abych si o nich něco na netu přečetla, je hrozná.
miki. Věř mi jednu věc. Není nad to, když máš knížku. Fakt. Je to úpně jiné, když si u houby sedneš s dětmi a prohlížíš houbu v atlase a něco jiného je mobil, Ten kapesní atlas je takový...takový intimnější . Nevím, jak lépe to napsat.
Já bych to přirovnala jako k přečtení pohádky dítěti z knížky a oproti tomu puštění pohádky z nějakého media.
Ale jasně, máš pravdu i Ty, je jiná doba... A já se jí těžko v tomhle přizpůsobuji, to je můj problém
S naprostým klidem si můžete dát tak akorát ty 3 malé suchohřiby hnědé 2,3,4 zleva. Úplně vlevo by to měla být muchomůrka růžovka neboli ,,masák,,ale raději bych ji neriskovala,je tu možnost záměny s jedovatou muchomůrkou tygrovanou,ale ta má oproti růžovce hladký krejzlík pod kloboučkem.Růžovka ho má rýhovaný.Dále je ,my tomu říkáme,,kominíček,,je jedlý,ale nevalné chuti,tak ho nesbíráme a a ten poslední s ulomenou hlavičkou mi připomíná hřiba žlučníka-,,hořčáka,,jedovatý není,ale pro svou hořkost absolutně nepoživatelný.Pokuď houby neznáte,tak nesbírat a nejíst !
Já bych doporučoval najít si čas , přemluvit nějakého zkušeného houbaře -ve svém okolí jich máte jistě plno- vypravit se s ním do lesa a tam na jednotlivých houbách chytat v praxi rozumy. To je nejlepší škola, podle obrázků to nikdy nemůže být ono. Z mého pohledu bych takovouhle službu klidně a rád někomu udělal. Neznám tisíce hub , ale ty základní, a to vy potřebujete s přehledem ovládám. Zdraví vaše a všech podobných přeci za to stojí. Mečík.
A to nevíte, že minimálně jednou je jedlá každá houba? I ta jedovatá? Pokud houby dobře neznáte, tak je ale nejezte. A máte aspoň klid, že se vám nic nestane. Jinak bráno zleva - nejspíš masák (muchomůrka růžovka, jedlá). Uprostřed nějakou hříbek, má sametový klobouček, a naposledy možná kozák. Já bych ale nedala na radu ohledně hřibů takhle po internetu, ale raději bych si o nich něco přečetla v atlasu hub. V houbách se docela vyznám, ale stejně nesbírám nikdy to, co neznám.
Podle mě jsou jedlé všechny. Bráno zleva: Muchomůrka růžovka /masák/, ty 3 malé jsou suchohřiby hnědé a ten zbytek jsou,podle mě, hřiby nachovýtrusé. Říká se jim lidově i kominík, nebo mouřenín. Ty bych zkusila nejprve ochutnat, zdají se mi poněkud narůžovělé rourky, jako mívá hřib žlučový /hořčák/. Ale klobouky hořčáku barvou neodpovídají, jsou hodně tmavé, opravdu podle mě hřiby nachovýtrusé. Hořčák má klobouky světlejší, jako bílou kávu. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.