Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou jedlé?

Od: petrapetina odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, potřebovala bych znát radu zda můžeme sníst tyto houby viz obrázek. Přinesly je teď děti z výletu prý na polívku, ale nejsme žádní sběratelé, dají se jíst?

Děkuji Petra

Jsou jedlé?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

No, to jste docela kandidáti na Darwinovu cenu. Houby neznáte, sbíráte je a dokonce je budete jíst *zed*

Ale děti se trefily. Máte tam holubinku růžovku (tu radši nesbírejte, lehce zaměnitelná a pak vám nepomůže ani vypumpování žaludku), pak to vypadá na kozáky, a na některého ze suchohřibů (nejspíš), Vše jedlé

doplněno 25.08.14 19:21:

První zleva je růžovka na 100%.

sebodko *palec* vždycky mě dostane, když mi kámoška zavolá a řekne "našla jsem houbu, je taková tmavá a má světlou nohu, co je to?" lidi jsou fakt dobrodruzi. A první zleva je opravdu růžovka.

růžovka to (řekněme na 99,99%) je, ale označení holubinka růžovka je HODNĚ divný (slyším to poprvé), málokterá skupina hub má tak charakteristický společný znaky jako holubinky, holubinka se podle nich dá určit hned na první pohled, a samozřejmě rozdíl mezi muchomůrkou (kam patří i masák, neboli růžovka - taky velmi typickými znaky) a holubinkou je propastný...
(mimochodem pro jistotu - i když muchomůrka, je růžovka jedlá (resp. výborná, taky jedna z nejkrásnějších hub), kdyby se to spočítalo, tak je asi většina muchomůrek jedlá)

magdalen*

souhlas, je to masák, růžovka.

wanesa*

sebod - souhlasím ,je to přesně tak,jak píšete.První zleva je 100%růžovka a jinak jsem se ještě dobře zasmála:)

hahanaj*
hodnocení

1x

druhou a třetí dvojčátka zleva bych dala s klidem do polévky ostatní NE

sice první zleva vypadá na masáka- ale jistota na 100% není z fotky, takže raději ostatní vyhodit

haninka*
hodnocení

1x

Vlevo muchomůrka růžovka (jedlá), pak hřib sametový a pak asi hrbolatka černobílá. Tu jsem sice nikdy nenašla, ale je to hřibovitá jedlá houba. Zdůrazňuji asi. Jen bych Vám doporučila houby nesbírat a nebo sebrané konzultovat se zkušeným houbařem. Vzhledem k tomu, že houby neznáte a seberete muchomůrku si koledujete o pěkný malér. Mykoatropinová otrava při záměně muchomůrky růžovky s tygrovanou a nebo královskou je mňamka, je to jako když abstinent vypije najednou půl litru nebo více vodky. Úmrtnost je zaznamenána u malých dětí a starších osob. Otrava se projevuje cca za 2 hod. Kvalitní kniha o houbách se dá sehnat v antikvariátu od 20,- Kč.

Houbařům zdar

sarkaona*

Kdo si ještě dneska kupuje knihu s obrázkama hub? Dřív ani kvalita fotek neodpovídala skutečnosti. Atlas hub se dá v moderním provedení v pohodě najít na netu.

sebod*

Sarkaona. Do lesa se nese lépe atlas hub (knížka) než noťas. A představa, že všechny houby, o kterých se chci něco dozvědět ponesu domů, abych si o nich něco na netu přečetla, je hrozná.

Dnes má každý mobil a knížka se dá prohlížet na něm ;) navíc když je kvalitní, tak si můžu u obrázku houby pěkně přiblížit na určitý detail.
sebod*

miki. Věř mi jednu věc. Není nad to, když máš knížku. Fakt. Je to úpně jiné, když si u houby sedneš s dětmi a prohlížíš houbu v atlase a něco jiného je mobil, Ten kapesní atlas je takový...takový intimnější *smich*. Nevím, jak lépe to napsat.

Já bych to přirovnala jako k přečtení pohádky dítěti z knížky a oproti tomu puštění pohádky z nějakého media.

Ale jasně, máš pravdu i Ty, je jiná doba... A já se jí těžko v tomhle přizpůsobuji, to je můj problém

hodnocení

1x

S naprostým klidem si můžete dát tak akorát ty 3 malé suchohřiby hnědé 2,3,4 zleva. Úplně vlevo by to měla být muchomůrka růžovka neboli ,,masák,,ale raději bych ji neriskovala,je tu možnost záměny s jedovatou muchomůrkou tygrovanou,ale ta má oproti růžovce hladký krejzlík pod kloboučkem.Růžovka ho má rýhovaný.Dále je ,my tomu říkáme,,kominíček,,je jedlý,ale nevalné chuti,tak ho nesbíráme a a ten poslední s ulomenou hlavičkou mi připomíná hřiba žlučníka-,,hořčáka,,jedovatý není,ale pro svou hořkost absolutně nepoživatelný.Pokuď houby neznáte,tak nesbírat a nejíst !

mecik*
hodnocení

1x

Já bych doporučoval najít si čas , přemluvit nějakého zkušeného houbaře -ve svém okolí jich máte jistě plno- vypravit se s ním do lesa a tam na jednotlivých houbách chytat v praxi rozumy. To je nejlepší škola, podle obrázků to nikdy nemůže být ono. Z mého pohledu bych takovouhle službu klidně a rád někomu udělal. Neznám tisíce hub , ale ty základní, a to vy potřebujete s přehledem ovládám. Zdraví vaše a všech podobných přeci za to stojí. Mečík.

iv®
hodnocení

0x
Ja bych určitě nejedla tu prvni zleva. Z pohledu diváka. Jinac ostatní vypadaji ze to jsou pulhribky? Ale rozhodně bych je neupravovala dokud nevim na 100%.

Tedy od vás bych si taky nechal uvařit houbovku. Ta první houba zleva je masák - muchomůrka růžová - jedlá a vynikající. Větší s rozevřenými kloboučky jsou vynikající ke smažení jako řízky. Ale pokud nejsem houbař, nesbírám je a NEZNÁM, tak platí zásadní pravidlo NEJÍST.

zztop*
hodnocení

0x

Všechno je jedlé. Jen něco jen jednou. Radit po fotce to chce taky koule respektive se spolehnout na radu.

petrapetina
hodnocení

Děkuji za rady, sama se v tom nevyznám, na houby nechodíme, ale milujeme je. Máme ještě nějaké babky, to jediné poznám...

luha*
hodnocení

0x

Zkuste nejdříve pohostit sousedy a vy si polévku - podle situace vychutnejte až druhý den. :-D

eulalie*
hodnocení

0x

A to nevíte, že minimálně jednou je jedlá každá houba? I ta jedovatá? Pokud houby dobře neznáte, tak je ale nejezte. A máte aspoň klid, že se vám nic nestane. Jinak bráno zleva - nejspíš masák (muchomůrka růžovka, jedlá). Uprostřed nějakou hříbek, má sametový klobouček, a naposledy možná kozák. Já bych ale nedala na radu ohledně hřibů takhle po internetu, ale raději bych si o nich něco přečetla v atlasu hub. V houbách se docela vyznám, ale stejně nesbírám nikdy to, co neznám.

hodnocení

0x

Řekl bych,že až na tu poslední houbu vpravo jsou ty ostatní většinou dobře zmapovány.Ta se mi jeví jako hřib nachovýtrusný-jedlý,ale průměrné chuti.

chacharovic
hodnocení

0x

Pamatuj, že všechny houby jsou jedlé, bohužel některé jenom jednou.

hodnocení

0x

Podle mě jsou jedlé všechny. Bráno zleva: Muchomůrka růžovka /masák/, ty 3 malé jsou suchohřiby hnědé a ten zbytek jsou,podle mě, hřiby nachovýtrusé. Říká se jim lidově i kominík, nebo mouřenín. Ty bych zkusila nejprve ochutnat, zdají se mi poněkud narůžovělé rourky, jako mívá hřib žlučový /hořčák/. Ale klobouky hořčáku barvou neodpovídají, jsou hodně tmavé, opravdu podle mě hřiby nachovýtrusé. Hořčák má klobouky světlejší, jako bílou kávu. Jaga.

Správně, ty tmavé jsou hřiby nachovýtrusné - také se mu říká kominík, černoušek, dýmovník či černohřib. Jak vidím, moc lidí je nezná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]