Nejste přihlášen/a.
Na bramboříku mi dozrály 4 květy do bobulek,nevíte prosím někdo,zda se z nich dá vypěstovat nová květina a jak?Děkuji za odpověď.Dobrou noc
Dá. Tobolky se semeny je třeba sklidit i se stopkou a nechat uschnout. Po 6 - 8 týdnech je lze již vysévat do vlhké zeminy. Nejlépe je použít malé pařeniště nebo podlouhlý truhlík zakrytý sklem.. Po výstevu je třeba tuto nádobu dát do tmy a teplota by měla být tak 18°C. Pokud semena nebudou v úplné tmě, obvykle nevyklíčí. Po třech až čtyřech týdnech se pak truhlík přemísťuje na svetlější místa. Zemina nesmí nikdy vyschnout. Pak je třeba klíčící rostlinky protrhávat a nechávat jen ty silnější. Když mají jeden až dva lístky, přesazují se jednotlivě do květináčů a sice tak, aby maličká hlíza byla pokryta zeminou, jinak by vyschla a rostlina by přestala růst.
Tuto rostlinu je ale lepší a jednoduší množit dělením hlíz. Takto vzniklé rostliny jsou pak obzvláště velké a silné...
Zasela jsem asi 10 semen, vyrostly malé rostlinky, několik, asi 5 cm dokonce vykvetlo jedním kvítkem, ale do příštího roku vydržela jen jedna rostlina. Tu pěstuji dodnes už třetí rok. Musím doplnit, že mám v koupelně keramickou misku s odtokem , ve které mám celkem 3 hlízy (kromě té vlastní ještě i koupené) a že mi kvetou celoročně a dlouhodobě, některé i 10 let. Pak už mají dlouhé "výhony", na kterých kvetou. Všichni se diví, že se rostlinám tak daří, asi to bude správná poloha, t.j. parapet okna v koupelně, obráceného na východ. Zalévám mále a hnojím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.