Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jedla houba?

Od: robert525* odpovědí: 12 změna:
Chtel bych se zeptat. Je to jedla houba? Ma svetly kloboucek. Ze spodu modra. Je to modrak? Nemel by mit tmavy kloboucek? Po ochutnani je mirne nahorkly.
Jedla houba?
Jedla houba? #2

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

momo*
hodnocení

3x

Spíše je to hřib kříšť - houbareni.cz/...

robert525*

To jsem si myslel, že to bude nějaká nejedlá:(

Smíchal jsem to se všema jedlýma, po dvou hodinách pečlivě přetřídil a nechal jen ty jedlé.

Je to nějaký problém? Mohly jedlé houby "načuchnout" nebo můžu být v pohodě?

Člověk se stále učí:)

Nechápu, proč berete z lesa houby, které neznáte. Houbařím už 50 let a vždycky zuřím, že jsem se v mládí nenaučila holubinky. Obvykle je jich plný les a já myslím na to, že většina jich je jedlá, ale protože je neznám, nechám je tam. Sbírám jenom houby, které dávno dobře znám. Houby, které byly v jednom koši s nejedlými nebo dokonce jedovatými, bych pro svůj klid nejedla.

Ničeho nelitujte většina holubinek stejně není dobrá. Nejlepší jsou hřiby :)

No to každopádně, ale lepší holubinka v košíku než hřib v nedohlednu :)

pb®
Jo, ale udělejte si smaženici jen z praváků.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Modrák to není v žádném případě. "Modrák" se lidově říká kováři nebo koloději.

Podle toho světlého klobouku bych řekla, že je to hřib medotrpký. Je rovněž nejedlý, stejně, jako kříšť. Usuzuji tak podle toho, že kříšť má některé části do červena /ačkoliv na fotografiích nohy chybí/ a je celkově takový vybarvenější. Hřib medotrpký je málo barevný, nevýrazný, Vaše fotky mi ho připomínají víc, než toho kříště. Při pomačkání mírně modrají oba druhy. V jaké lokalitě jste houby našel? Byly tam staré duby?

Jen bych se chtěla připojit - nesbírejte to, co neznáte. I nejedlá houba je v lese pod stromem krásná. Když vidím občas rozkopané muchomůrky červené, běsním. Proč je někdo takový barbar?

Třeba ten hřib medotrpký není u nás příliš rozšířen, roste jen ojediněle. O jednom místě výskytu vím. A chodím si tam udělat nějaké fotky. Nic víc, nic míň. Měli bychom se chovat k houbám tak, abychom jednou nemuseli zakládat "mykologické zahrady", podobně jako ZOO. Aby se lidé mohli přijít podívat, co u nás v lesích kdysi rostlo, než to sami vyhubili. *cert* Jaga.

doplněno 17.08.14 07:09:

Takhle se mi přišla pochlubit se svým úlovkem známá. Jsou to právě ty hřiby medotrpké. Nešlo s nimi dělat nic, než je nafotit a vyhodit. Houby i známou. A jak si tam mohly pěkně růst. Skončily v popelnici.

Jedla houba? #3
Jedla houba? #4
robert525*
hodnocení

Tak asi to bude ten medotrpky. Nemaji nozky nacervenale. Kazdopadne jsem myslel, ze hriby, ktere jsou zespoda zlute jsou jedle. Ale neni tomu tak. Jeste bych chtel poprosit, muzu zbytek hub snist, kdyz byly nakrajene spolecne v jedne mise s tim medotrpkym?
Na fotce jsou v levem kosiku nahore, je tam videt nozka:)
Jedla houba? #5

Tím, že byly ostatní houby v jednom košíku s hřibem medotrpkým a dotýkaly se, vůbec nevadí. On ten hřib vlastně není přímo jedovatý, ale díky své hořkosti a trpkosti nejedlý. A to je rozdíl.

Tak si dopřejte prima smaženici. Já jdu na houby zítra. A podívám se schválně na místo, kde jsem tyto hřiby našla já. Sbírat nebudu, jen se tam porozhlédnu. Jaga.

doplněno 19.08.14 07:13:

Až teď jsem si všimla, že houby jste měl už nakrájené. Ani to nevadí, ostatní proto nejsou horší, ale je potřeba důsledně vybrat všechny plátky nešťastného hřibu. Stačil by kousek a při dušení by znehodnotil celý houbový pokrm. Podobně, jako u hřibu žlučového.

I mistr tesař se někdy utne. Včera jsem byla na houbách. Našla jsem hnízdo hřibů žlučových, tzv. "hořčákú". Byly krásné, mladé, sametové, bohužel, nejedlé. Bylo jich snad 15. Podívala jsem se /nekopala, nešlapala/ a šla dál. Asi 100 m od tohoto místa na mě vykoukl mladý bílý hříbeček. Měla jsem radost. Navečer doma až při dočištění a krájení jsem zjistila, že to byl taky šikovně zamaskovaný "žlučák".

 

lucka321*
hodnocení

0x

Když uříznete nohu od houdy tak zmodrá - to je modrák. Tohle nevypadá na modráka. Zkuste se podívat do atlasu hub. Jinak každá houba je jedlá, ale některá jen jednou.

 

houbarenicz
hodnocení

0x

Rozhodně hřib kříšť, už i dle popisu hořkosti. Není co víc dodat, vše už řekli ostatní. Letos se jim obzvláště daří.

 

hodnocení

0x
avatar ruze

Kříšť jako vymalovaný.Nesbírat! Byla jsem v pátek na Hamrech,tam jich byly mraky! Co se týče holubinek,sbírám ty zelené a modrofialové,ostaní jsou většinou palčivé.Do smaženice jsou výborné,lepší je směs různých,než jen pravých hřibů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]