Nejste přihlášen/a.
To jsem si myslel, že to bude nějaká nejedlá
Smíchal jsem to se všema jedlýma, po dvou hodinách pečlivě přetřídil a nechal jen ty jedlé.
Je to nějaký problém? Mohly jedlé houby "načuchnout" nebo můžu být v pohodě?
Člověk se stále učí
Nechápu, proč berete z lesa houby, které neznáte. Houbařím už 50 let a vždycky zuřím, že jsem se v mládí nenaučila holubinky. Obvykle je jich plný les a já myslím na to, že většina jich je jedlá, ale protože je neznám, nechám je tam. Sbírám jenom houby, které dávno dobře znám. Houby, které byly v jednom koši s nejedlými nebo dokonce jedovatými, bych pro svůj klid nejedla.
Modrák to není v žádném případě. "Modrák" se lidově říká kováři nebo koloději.
Podle toho světlého klobouku bych řekla, že je to hřib medotrpký. Je rovněž nejedlý, stejně, jako kříšť. Usuzuji tak podle toho, že kříšť má některé části do červena /ačkoliv na fotografiích nohy chybí/ a je celkově takový vybarvenější. Hřib medotrpký je málo barevný, nevýrazný, Vaše fotky mi ho připomínají víc, než toho kříště. Při pomačkání mírně modrají oba druhy. V jaké lokalitě jste houby našel? Byly tam staré duby?
Jen bych se chtěla připojit - nesbírejte to, co neznáte. I nejedlá houba je v lese pod stromem krásná. Když vidím občas rozkopané muchomůrky červené, běsním. Proč je někdo takový barbar?
Třeba ten hřib medotrpký není u nás příliš rozšířen, roste jen ojediněle. O jednom místě výskytu vím. A chodím si tam udělat nějaké fotky. Nic víc, nic míň. Měli bychom se chovat k houbám tak, abychom jednou nemuseli zakládat "mykologické zahrady", podobně jako ZOO. Aby se lidé mohli přijít podívat, co u nás v lesích kdysi rostlo, než to sami vyhubili. Jaga.
Takhle se mi přišla pochlubit se svým úlovkem známá. Jsou to právě ty hřiby medotrpké. Nešlo s nimi dělat nic, než je nafotit a vyhodit. Houby i známou. A jak si tam mohly pěkně růst. Skončily v popelnici.
Tím, že byly ostatní houby v jednom košíku s hřibem medotrpkým a dotýkaly se, vůbec nevadí. On ten hřib vlastně není přímo jedovatý, ale díky své hořkosti a trpkosti nejedlý. A to je rozdíl.
Tak si dopřejte prima smaženici. Já jdu na houby zítra. A podívám se schválně na místo, kde jsem tyto hřiby našla já. Sbírat nebudu, jen se tam porozhlédnu. Jaga.
doplněno 19.08.14 07:13:Až teď jsem si všimla, že houby jste měl už nakrájené. Ani to nevadí, ostatní proto nejsou horší, ale je potřeba důsledně vybrat všechny plátky nešťastného hřibu. Stačil by kousek a při dušení by znehodnotil celý houbový pokrm. Podobně, jako u hřibu žlučového.
I mistr tesař se někdy utne. Včera jsem byla na houbách. Našla jsem hnízdo hřibů žlučových, tzv. "hořčákú". Byly krásné, mladé, sametové, bohužel, nejedlé. Bylo jich snad 15. Podívala jsem se /nekopala, nešlapala/ a šla dál. Asi 100 m od tohoto místa na mě vykoukl mladý bílý hříbeček. Měla jsem radost. Navečer doma až při dočištění a krájení jsem zjistila, že to byl taky šikovně zamaskovaný "žlučák".
Kříšť jako vymalovaný.Nesbírat! Byla jsem v pátek na Hamrech,tam jich byly mraky! Co se týče holubinek,sbírám ty zelené a modrofialové,ostaní jsou většinou palčivé.Do smaženice jsou výborné,lepší je směs různých,než jen pravých hřibů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.