Nejste přihlášen/a.
Pomůžete mi prosím určit houbu? Dekuji
Masáky sbírám běžně, ale tuhle nebrat. Nevypadá dostatečně správně
Na druhou stranu, skoro bych typla holubinku nazelenalou (jen asi neměla dost sluníčka ), noha není totiž vůbec muchomůrkovitá. A holubinky jsou jedné a dobré.
Ale z fotky těžko říct, to chce zkušenější mykology Raději nejíst.
Hafhaf: ještě jsem koukala do googlu, jestli může mít i takhle světlý klobouk, a ano, jsou tam takové, jak přes kopírák. A na noze tu není ani stopa po prstýnku, ani po urvaném prstýnku. Opravdu bych nebyla tak radikální, být vámi
s holubinkou nesouhlasím, to je muchomůrka, jak když jí vyšije (a mimochodem, dávat sem jako argument nakreslenej obrázek (!), to je fakt úsměvný, každej, kdo něco ví o houbách, musí potvrdit, že kreslený obrázky jsou absolutně na nic, tam je možný se řídit jen podle popisu, a že jsem těch starejch obrazovejch atlasů pár viděl)
doplněno 14.08.14 22:13:(a holubinky vůbec nejsou automaticky dobrý a jedlý, spousta je jich silně palčivejch, a tudíž zcela nejedlejch, pointa je jen v tom, že u holubinek se pamatovaním jedlejch druhů člověk nemusí zatěžovat - kousek rozžvejká, a vidí hned, jestli je jedlá (a ano, ta trávozelená jedlá je, jenže to na obrázku není holubinka ani náhodou, zrovna holubinky jsou tak specifický houby, že splíst si je s muchomůrkou je fakt hustý, jen o málo typičtější houby jsou pak ty muchomůrky, takže zaměňovat muchomůrku s holubinkou je už opravdu umění..., ani ta zbylá noha na holubinku nesedí...))
doplněno 14.08.14 22:37:no dobře, ještě jednou jsem se na to kouknul (a na fotky holubinek), a chtěl bych svoje předchozí prohlášení utlumit, ta noha opravdu nevypadá moc muchomůrkovitě (o tom nešťastnym prstýnku nemluvím, to by bylo lehký, vědět, jestli tam byl, nebo ne), a jestli je opravdu ten klobouk v prostředku zelenej, tak to samozřejmě masák bejt nemůže., bez tý nohy mi to pořád připadá jako muchomůrka..., teda na tý fotce s pivem už je to taky slabší
(mimochodem, co kdyby se ozval tazatel - tak jak to teda bylo - měla ta noha prstýnek, nebo ne?, a ta noha vypadala dole jak?)
S tím masákem-růžovkou opatrně. Nevidím na třeni (na nožce) ten prstenec, co mívají muchomůrky. Bylo by lepší, kdyby houba byla celá včetně celé nohy. Jelikož u masáka je vyrůstá noha jako u muchomůrek jakoby z hlízy a ta bývá jakoby do červena zbarvená. Pokud dobře houby neznáte, tak je nejezte, jelikož každá houba je jedlá, ale bohužel některé jen jednou
Určit podle fotky, že jde o růžovku? To se po smaženici můžeme sejít v nemocnici nebo taky v márnici, růžovky miluju ale jelikož si nejsem nikdy jistá tak je nechávám sbírat houbaře co tomu opravdu rozumí (i ten se může spllést). Dnes mi sousedka nasbírala za panelákem v porostu borovic a smrků, košík nádherných klouzků.
houba vypadá sympaticky a opravdu jako masák (ta noha se mi zdá až moc tlustá, no ale budiž), kdyby to měl člověk v ruce, tak by to i bez toho chybějícího prstýnku a konce bylo jasný (prstýnek na noze (pod kloboukem) to jistě mělo - a svrchu byl rýhovanej?),
úplně dole to mělo výrazně rozšířenou nohu, ale nebylo to v žádný plachetce? (=jemná sukýnka vystupující kousek nahoru po noze), prostě jen dole najednou velký rozšíření;
a ano, při nakrojení, oloupnutí vršku by to mělo mírně zrůžovět;
to je taky nápad, fotit houbu bez prstýnku a bez konce nohy, a ptát se, co to je; no, ale můj dost jistej odhad je taky ta růžovka-masák...
Dobrý den ,
asi by pomohlo kdybyjste nám napsal kde ste houbu našel, (typ lesa) a pak třeba její vůni.
Ono celkově z fotek se to velmi špatně pozná houba může být zakrytá listem (nechytí barvu) může být mladá a není vybarvená atd atd. Mohl by to být nějaký druh holubinky viz třeba receptyonline.cz/... nicméně vzhledem k tomu nafilovému nádechu bych to spíše tipoval na nějaký druh čirůvky receptyonline.cz/... . Pokud by to bylo něco z čirůvek tak to poznáte výraznou moučnou vůní.
Pokud se rozhodne pro to , že je to Masák , dejte nám pak vedět jak chutnala. Na Mochomůrku Růžovku bych to tedy netipoval v životě. Takovou jsem ještě neviděl. Zvláště pak ta noha je úplně něco jiného ale jiný kraj jiný les jiná houba.
Všechny muchomůrky charekterizuje typický prstenec pod kloboukem.Tvoje houba jej nemá.Kromě toho do růžovky má daleko.
JABRAKA
Tak masák to tedy není ani náhodou! Houby sbírám přes 30 let a masáků jsme sbaštili už ,,tuny,,! :--)) Je to holubinka,sice vybledlá,ale taky bych řekla že trávozelená.Mimochodem,do smaženice,polévek velice dobrá houba. Jo a atlas,kde jsou houby kreslené-Vyhodit a nebo schovat na dno skříně a koupit jedině s fotografiemi hub.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.