Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za houbu?

Od: kakadu558* odpovědí: 15 změna:

drive.google.com/...

Pomůžete mi prosím určit houbu? Dekuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lordweb24*
hodnocení

1x
U ruzovky si pamatuju, ze kdyz se sloupne trochu te kuzicky z klobouku tak by mela houba zruzovet. Proto ruzovka...

sargo*
hodnocení

1x

Masáky sbírám běžně, ale tuhle nebrat. Nevypadá dostatečně správně ;)

Na druhou stranu, skoro bych typla holubinku nazelenalou (jen asi neměla dost sluníčka ;)), noha není totiž vůbec muchomůrkovitá. A holubinky jsou jedné a dobré.

Ale z fotky těžko říct, to chce zkušenější mykology :-D Raději nejíst.

doplněno 14.08.14 22:29:

Hafhaf: ještě jsem koukala do googlu, jestli může mít i takhle světlý klobouk, a ano, jsou tam takové, jak přes kopírák. A na noze tu není ani stopa po prstýnku, ani po urvaném prstýnku. Opravdu bych nebyla tak radikální, být vámi :)

sanyo*

Masák to určitě není, jak se někteří nebezpečně odvažují tvrdit, určitě to bude holubinkovitý typ, jak někdo výše psal, ale toť je otázkou. Dal bych houbě v každém případě košem...

Co je to za houbu?

s holubinkou nesouhlasím, to je muchomůrka, jak když jí vyšije (a mimochodem, dávat sem jako argument nakreslenej obrázek (!), to je fakt úsměvný, každej, kdo něco ví o houbách, musí potvrdit, že kreslený obrázky jsou absolutně na nic, tam je možný se řídit jen podle popisu, a že jsem těch starejch obrazovejch atlasů pár viděl)

doplněno 14.08.14 22:13:

(a holubinky vůbec nejsou automaticky dobrý a jedlý, spousta je jich silně palčivejch, a tudíž zcela nejedlejch, pointa je jen v tom, že u holubinek se pamatovaním jedlejch druhů člověk nemusí zatěžovat - kousek rozžvejká, a vidí hned, jestli je jedlá (a ano, ta trávozelená jedlá je, jenže to na obrázku není holubinka ani náhodou, zrovna holubinky jsou tak specifický houby, že splíst si je s muchomůrkou je fakt hustý, jen o málo typičtější houby jsou pak ty muchomůrky, takže zaměňovat muchomůrku s holubinkou je už opravdu umění..., ani ta zbylá noha na holubinku nesedí...))

doplněno 14.08.14 22:37:

no dobře, ještě jednou jsem se na to kouknul (a na fotky holubinek), a chtěl bych svoje předchozí prohlášení utlumit, ta noha opravdu nevypadá moc muchomůrkovitě (o tom nešťastnym prstýnku nemluvím, to by bylo lehký, vědět, jestli tam byl, nebo ne), a jestli je opravdu ten klobouk v prostředku zelenej, tak to samozřejmě masák bejt nemůže., bez tý nohy mi to pořád připadá jako muchomůrka..., teda na tý fotce s pivem už je to taky slabší
(mimochodem, co kdyby se ozval tazatel - tak jak to teda bylo - měla ta noha prstýnek, nebo ne?, a ta noha vypadala dole jak?)

hodnocení

0x

Masák růžovka

eulalie*

S tím masákem-růžovkou opatrně. Nevidím na třeni (na nožce) ten prstenec, co mívají muchomůrky. Bylo by lepší, kdyby houba byla celá včetně celé nohy. Jelikož u masáka je vyrůstá noha jako u muchomůrek jakoby z hlízy a ta bývá jakoby do červena zbarvená. Pokud dobře houby neznáte, tak je nejezte, jelikož každá houba je jedlá, ale bohužel některé jen jednou :(

To v žádném případě.

doplněno 16.08.14 22:48:

Podle atlasu bych řekla holubinka nazelenalá.

cs.wikipedia.org/...

lidus*
hodnocení

0x

Určit podle fotky, že jde o růžovku? To se po smaženici můžeme sejít v nemocnici nebo taky v márnici, růžovky miluju ale jelikož si nejsem nikdy jistá tak je nechávám sbírat houbaře co tomu opravdu rozumí (i ten se může spllést). Dnes mi sousedka nasbírala za panelákem v porostu borovic a smrků, košík nádherných klouzků.

hodnocení

0x

houba vypadá sympaticky a opravdu jako masák (ta noha se mi zdá až moc tlustá, no ale budiž), kdyby to měl člověk v ruce, tak by to i bez toho chybějícího prstýnku a konce bylo jasný (prstýnek na noze (pod kloboukem) to jistě mělo - a svrchu byl rýhovanej?),
úplně dole to mělo výrazně rozšířenou nohu, ale nebylo to v žádný plachetce? (=jemná sukýnka vystupující kousek nahoru po noze), prostě jen dole najednou velký rozšíření;
a ano, při nakrojení, oloupnutí vršku by to mělo mírně zrůžovět;
to je taky nápad, fotit houbu bez prstýnku a bez konce nohy, a ptát se, co to je; no, ale můj dost jistej odhad je taky ta růžovka-masák...

commonman*
hodnocení

0x

Dobrý den ,

asi by pomohlo kdybyjste nám napsal kde ste houbu našel, (typ lesa) a pak třeba její vůni.

Ono celkově z fotek se to velmi špatně pozná houba může být zakrytá listem (nechytí barvu) může být mladá a není vybarvená atd atd. Mohl by to být nějaký druh holubinky viz třeba receptyonline.cz/... nicméně vzhledem k tomu nafilovému nádechu bych to spíše tipoval na nějaký druh čirůvky receptyonline.cz/... . Pokud by to bylo něco z čirůvek tak to poznáte výraznou moučnou vůní.

Pokud se rozhodne pro to , že je to Masák , dejte nám pak vedět jak chutnala. Na Mochomůrku Růžovku bych to tedy netipoval v životě. Takovou jsem ještě neviděl. Zvláště pak ta noha je úplně něco jiného ale jiný kraj jiný les jiná houba.

wanesa*
hodnocení

0x

Tohle masák není.Už máte kousek hlavičky odloupnutý a není ani trochu červený.I ta noha by měla být po odříznutí růžová a není.Vyhodit...

jabraka*
hodnocení

0x

Všechny muchomůrky charekterizuje typický prstenec pod kloboukem.Tvoje houba jej nemá.Kromě toho do růžovky má daleko.

JABRAKA

bgmaniac*

Ano a růžovka a šedivka mají prstenec podélně rýhovaný, tak se dají poměrně spolehlivě určit a rozeznat od např. muchomůrky tygrované. Pokud si není tazatel stoprocentně jistý, žádnou houbu nebrat!

warf
hodnocení

0x

Na 99% se jedná o holubinku nazelenalou.

naturfoto.cz/...

Tak masák to tedy není ani náhodou! Houby sbírám přes 30 let a masáků jsme sbaštili už ,,tuny,,! :--)) Je to holubinka,sice vybledlá,ale taky bych řekla že trávozelená.Mimochodem,do smaženice,polévek velice dobrá houba. Jo a atlas,kde jsou houby kreslené-Vyhodit a nebo schovat na dno skříně a koupit jedině s fotografiemi hub.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]