Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak co nejdéle uchovat rozkvetlé mečíky

Od: ildika® odpovědí: 4 změna:

Pěkné odpoledne, :)

na sobotu potřebuji větší množství řezaných mečíků, s tím, že by měly vydržet do středy. Na záhonku jich mám dost, bohužel některé jsou již téměř plně rozkvetlé (nahoře mají třeba poslední tři nerozvitá poupata). Řeším dilema, zda je nyní "sklidit" a uložit do sklepa, do mísy s vodou, či je raději nechat na záhoně až do zítřka - jde mi o to, jaký zvolit postup, aby se do soboty co nejméně rozvily a zároveň vydržely co možná nejvíce svěží až do té středy.

Moc díky za zkušenosti. :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jsou to velkokvěté rostliny, rychle uvadají. Řezat co nejpozději, pokud možno právě se rozvíjející, uložit do chladu a šera...

A mrkněte se také sem: femina.cz/...

Řežte pouze ty nejméně nakvetlé (správně by pouze u jednoho květu měla být patrna barva), řežte ráno, pokud jsou po noci zchlazené, je-li u vás sucho, večer před řezem zalejte. Skladujte ve tmě a v chladu. Držím palce.

hodnocení

Bohužel budu muset vzít i ty více nakvetlé (jsou tam některé barvy, které potřebuji) - je nějaká šance, že by ještě těch pár dní vydržely? Konečné stanoviště je poměrně chladné a stinné (stará kamenná budova).

hodnocení

Oběma rádcům děkuji. Každopádně, kdyby se někdo ocitl v podobné situaci jako já (velké množství téměř plně rozkvetlých mečíků) - pokud je okamžitě sklidíte a uložíte do chladničky (teplota 4 - 5°C), vydrží tak klidně i měsíc, ani se nepohnou. Tuto radu mi poskytla paní, která je pěstuje na prodej. Osobně jsem je měsíc skladovat nezkoušela, pouze týden, ale musím říci, že to funguje výborně. Po vytažení z chladu vydrží stejně dlouho, jako by byly právě uříznuté.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]