Nejste přihlášen/a.
Sousedé se chodili dívat, jaká mám krásná rajčata. Stříkala jsem je cuprikolem začátkem června, ale náhle listy zkroucené, některé plody zčernalé. Otrhala jsem z části listy,černé plody, některé listy jsem nechala, ikdyž jsou napadené a nastříkala jsem znovu cuprikolem. Od té doby se rostliny nemění, plody dozrávají. Jsou to 4 dny. Mohu nastříkané plody někdy konzumovat? Mám je nějak umýt, nebo co s nimi? Mám svou půlroční práci zničit? Prosím poraďte. Mám 30 rostlin.
Zdravím, chemii nesnáším a nepoužívám. Radím rajčata v žádném nekonzumovat, protože většina postřiků má nějakou ochrannou lhůtu, viz návod(většinou minimálně 14 dní). Rajčata asi napadla plíseň bramborová, takže celé rostliny bych bez milosti zlikvidoval, nejlépe spálit vše na popel. I když se plody budou zdát ok, tak těsně před úplným zčervenáním se začnou objevovat černé fleky a to se jíst opravdu nedá (rajče se zkazí zevnitř).
Nebyly náhodou rajčata pěstována na pozemku po bramborách? Jinak dobrý bio postřik proti plísni je rozředěné čerstvé kravské mléko. Spodní listy rajčat otrháváme, rajčata často kolem kypříme a zaléváme do PET lahví (co nejméně vlhkosti kolem rostlin). To že se sází šikmo a do kompostového či hnojového lože není snad třeba vysvětlovat.
P.S.: Při likvidaci pozemku nesajte alespoň zelené hnojení, přidejte případně trochu podzimního hnojiva po sklizni a přístí rok to snad bude lepší.
Kuprikol má u rajčat ochrannou lhůtu 7 dní. Ochranná doba je doba od postřiku do sklizně. Vždy počkám trochu déle a konzumuji. Omytí plodů je jasné i u nestříkaných rajčat. Kuprikol je postřik, který je povolen i pro ekologické zemědělství.
Platí to pro veškeré plody, které jste postříkala. Jinak s Kuprikolem postříkejte i okurky, máte na nich zřejmě plíseň okurkovou. Pro Kuprikol na okurkách je ochranná doba 3 dny.
doplněno 14.08.14 14:40:trtr. Rostlina to do sebe nenatáhne, toto je kontaktní fungicid.
Zdravím, to je jedno, postříkala či ne, rostlina to do sebe natáhne, takže počkat po dobu ochranné lhůty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.