Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životnost keříku chilli papriček

Od: mases* odpovědí: 15 změna:

Ahoj,jak dlouho žije keřík chilli?Mám sezenici i s plody(fialové) (koupenou) tak by mě zajímalo jak dlouho keřík vydrží za optimálních podmínek?Dozrají plody a zajde?Nebo mužu sklízet i několik let? Četl jsem že je to snad trvalka...

díky za rady :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

emilka12*
hodnocení

1x

Jen musíš papriku dát do květináče a nechat přezymovat někde v garáži.Nepřežije mráz. :)

mases*
hodnocení

jj mám v plánu jí mít pořád doma,takže vydrží nějaký ten rok? :)

sebod*

"Doma" není moc dobrý nápad. Je třeba vycházet z toho, jaké podmínky má ve své domovině - absence našeho zimního počasí. Takže tam roste v pohodě jako trvalka. Tady u nás je lepší ji na zimu dát do chladnější, světlé místnosti. Jestliže ji budete mít doma v teplotě kolem 18ti stupňů, tak se bude vytahovat za světlem. Nebude jí to svědčit.

doplněno 09.08.14 19:45:

hahanaj. Nemáš pravdu. Papriky jsou také trvalky. Ale uchovat vzrostlé sazenice v našich podmínkách je nákladnější, než každý rok vypěstovat nové sazenice. Já jsem měla vytápěný skleník, tam jsem měla papriky nechané stále. A celý rok byla úroda. Je ale pravda, že jsem nemusela řešit cenu za vytápění a za světlo.

doplněno 09.08.14 19:49:

mases. Když budeš mít sazeničku v tak vysoké teplotě, tak bude za chvilku ošklivá. To je jako s muškáty. V domovině trvalka, u nás se většinou na podzim zlikviduje.

podkolenka

Pěstuji jedny papričky už pátý rok.V létě je dám ven,v zimě jsou na parapetu nad radiátorem. Shodí sice listy, takže vypadají jako mrtvé,ale chce to vydržet a hned je nevyhazovat.Časem se zotaví,kvetou a plodí.Pár koncových větviček občas odejde,ty odstřihnu.Hnojím i v zimě,až zase obrostou a hodně zalívám.

hahanaj*
hodnocení

0x

Já je pěstuji jen na jednu sklizeň ...pak seberu z jedné semínka a zaseju a pěstuji znova nové sazeničky ...

papriky také nejsou trvalky - pěstují se jednu sezonu - nevím jak to chcete pěstovat ...a rozhodně rada přezimovat v garáži ,to tedy není dobrý nápad .

mases*
hodnocení

no právě že nemám možnost dát rostlinu na zimu někam kde je míň než 20°C

hahanaj*

rozhodně se nevyplatí v našich podmínkách ji pěstovat nějak déle...

hodnocení

0x

Zkusila jsem letos přezimovat, starala jsem se celou zimu, shodila listy a koncem zimy zašla. Pokus proběhl v komoře, pod okénkem, kde mohlo být okolo15ti stupňů +-.

mases*
hodnocení

hm tak to je škoda :( mám totiž teď zaseto další :-D

bbbb
hodnocení

0x

Já měl doma papričky 4 roky a celou dobu plodily.Teď mám 2 keříky habanero red a daří se jim parádně.

mases*
hodnocení

Tak to jsi mě bbbb uklidnil :)

hodnocení

0x

Nechci strašit, ale nedoporučuji chilli papričky jíst. Kolega z práce jedl pravidelně ty nejpálivější a málem si úplně zničil zažívání a ledviny. Došlo to tak daleko, že měl krev v moči a lítal po doktorech, kteří mu nedokázali pomoct. Nechápal, co se děje. Napřed mi nevěřil, že ty problémy má kvůli těm šmejdům pálivým, potom je vysadil a problémy jako zázrakem zmizely. Všechny lilkovité rostliny obsahují sbírku jedů (alkaloidy, hlavně solanin), u chilli papriček je to ale extrém. Dávka jedu není v běžném množství pro člověka smrtelná, proto jsou jedy obsažené v lilkovitých rostlinách často přehlíženy. Ovšem i v menších množstvích mohou způsobit problémy.

bbbb

Nevím proč mi sem nejde vložit odkaz ale pěstuju si papričky už dlouho a nikam nelítám v rozumném dávkování dokonce prospívají.

mases*
hodnocení

jj stejně mám chilli jen na okrasu,to se nedá žrát :-D maximálně tak ze srandy kdo to vydrží :-D

Názor na příspěvek byl předán na odborníka z Univerzity Palackého v Olomouci.

Dobrý den, solanin se nachází ve všech lilkovitých rostlinách, které se tak i latinsky jmenují (Solanacea), ve větší míře se vyskytuje i v nezralých zelených rajčatech, nezralá rajčata jsou jedovatá, u paprik je tomu podobně, nezralé papriky obsahují určité množství solaninu, který se ale při dozrání rozpadá, háček solaninu je v tom, že se v organismu pomalu odbourává, tudíž při zvýšeném přísunu plodů z lilkovitých rostlin se solanin kumuluje a nestačí se odbourávat v ledvinách a játrech, teprve po několikadenní pauze se odbourá (to je to zázračné zmírnění problémů). Solanin obsahují i zralé papriky a rajčata i brambory, ale jen v malém množství a syrové, solanin se varem rozkládá. Daleko více solaninu obsahují nezralé plody lilkovitých rostlin a tabákové výrobky (tabák je také lilkovitá rostlina). A to nemluvím o durmanu, blínu a rulíku, tam ale hrají kromě solaninu hlavní roli daleko jedovatější alkaloidy (atropin, akonitin a jiné). Krev v moči a přetížené ledviny bych viděl na solanin, ale v určité míře to dělá i kapsaicin, protože, a kór u těch nejpálivějších papriček, silně prokrvuje tkáně a tudíž ledviny nestačily to množství krve přefiltrovat, tudíž se do moči dostalo i trochu krve, kamarád to zřejmě s papričkami přehnal. Navíc i malé množství toho solaninu zatěžuje ledviny, kde se má odbourávat, takže potíž je na světě. Solanin není jen záležitostí brambor, i když brambory ho obsahují nejvíce, hlavně zelené hlízy a nať (proč myslíte, že děcka na podzim po tom, co si opékaly brambory v popelu z bramborové natě měly rozšířené zorničky a bolela je děsně palice? ) Inu vdechovaly solanin v kouři, třebaže se při 85°C rozkládá, část jej přešla do kouře s párou z natě. Tak asi tolik. U zralých papriček se není třeba solaninu obávat, pokud je nejíme syrové po kilech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]