Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nektarinka a kadeřavost

Od: blesik® odpovědí: 3 změna:

Mám 5 let nektarinku, 3 roky vždy přijdu o úrodu asi díky kadeřavosti. Listy se kroutí, mají rudé skvrny, letos jsem je průběžně protrhávala, ale došlo stejně k nějaké plísni, nebo hnilobě plodů. Teď zbyly na stromě 3 plody a kdo ví, zda ještě nebudou napadeny. Stříkám každý rok na podzim i na jaře, vč. kmene. Co dělám špatně? Hnojí se? Případně čím?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

0x

Byla by dobrá fotka, jak napadením vypadá. Mohou to také být mšice. Nicméně, proti kadeřavosti se stříká brzy na jaře (když začnou prášit lísky) a pak ještě jednou asi po 14 dnech. Na podzim to nemá smysl. Ale pokud jde o mšice, tak postřik proti kadeřavosti nepomůže. Hoďte sem fotku.

hodnocení

Teď fotka nemá smysl, strom už vypadá dobře, jen plody zbyly 3, ostatní se scvrkly a byly pokryty nějakou hnilobou, nebo plísní šedavé barvy. S listy to bylo nejhorší do července. Průběžně jsem je otrhávala, ale mšice jsem neviděla. Typická kadeřavost. Nevím zda hnojit a čím. Nektarinka je zasazena na navážce, s přidáním kvalitní země. Jestli proto není náchylnější k chorobám. Zkusila jsem i postřiky - 1x podzimk a 2x jaro ve stádiu č. poupěte, někdy je to víc, jindy méně, ale kadeřavost mám stále, napadené plody opadají. Strom vypadá pěkně, hodně listí a roste. Násada plodů je po 2 roky pěkná, jen z toho nic není. Dále mám broskvoň, které se nedaří, ale to bude tím, že asi má za břízou málo slunce. Vyholená, jen vršky zelené a úroda také žádná. Zkoušela jsem snížit korunu, že obroste to vyholené, ale nestalo se. Zajímalo by mne, kam až do starého dřeva mohu řezat, jestli když ufiknu hlavní větve bez obrostu, obrazí pahýly, nebo zajde? Bojím seč už níže řezat.

myse*

stříkáme broskev na jaře - brzo - když má ještě pupeny zavřené a pak ještě jednou ve stadiu "myšího ouška" přostředkem přímo na kadeřavost...

Já bych si tak myslela, že má ta vaše málo vody. Důležité je hodně, ale opravdu hodně zalít na podzim a pak když má plody je vedro a sucho tak zalívat --- pouštíme hadici na malinky "čůrek" třeba dvě hodiny...

Máme velikou úrodu broskví každý rok...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]