Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za plevel?

Od: slatored® odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny,

Nevěděl by pls někdo z Vás co to je?

Vyrostlo nám to na nepoužívaném betonovém dvorku. Keř je přes 1 m vysoký a široký.

díky

jj

Co to je za plevel?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jip*
hodnocení

2x

Může to být i líčidlo americké, o kterém se píše

forestportal.sk/...

Rastlina je smrteľne jedovatá (jedovatá je celá rastlina, najmä však jej koreňová časť; výhonky, listy a plody sú jedovaté za surova pri požití vo väčšom množstve). Klinické príznaky otravy sa spravidla objavia v rozpätí niekoľkých hodín. Symptómy: pálivý pocit v ústach a hrdle, nadmerná tvorba slín, ážne akútne ochorenie žalúdočného traktu prejavujúce sa zvracaním, krvavými hnačkami a kŕčmi. Vo vážnych prípadoch môže ochorenie skončiť aj smrťou postihnutého. Jedlé sú len mladé mäkké listy, ktoré sa v USA používajú namiesto zeleniny. Pri ich príprave je však nutné najprv ich 2 krát prevariť a zliať, aby sa z nich odstránil prípadný jed, a potom niekoľko minút povariť v tretej vode domäkka. Konzumácia starších listov predstavuje zdravotné riziko a preto sa neodporúča. Rastlina je vysoko jedovatá aj pre dobytok a ošípané.

A jinde se píše, že může působit abnormality plodu!

hodnocení

Děkuji Vám všem, pro informace už mi to tak stačí.

jj

hodnocení

0x

Příjde mi to jako nějaký pryšec. Když kousek odlomíte, teče z toho bílá latexová šťáva? Pozor, je jedovatá, leptavá!;)

hodnocení

Dík, to byla rychlost!

Bílého nic neteče. Já už jsem ale doma. Tu větev s květem ( na fotce) mám už ale třetí den ulomený u sebe, takže už to asi vyschlo.

Může to být asi tím. Ono na tom tak nezáleží, jen jsem slíbil strýci, že se zeptám na NETu, co by to mohlo být.

Ď. jj

sebod*

To není pryšec. Nemůžu si teď vzpomenout na název. Ale zapnu závity. Ty plody jsou jedlé.:)

doplněno 08.07.10 11:14:

Koukněte po zahrádkách v okolí. Někdo by to tam mohl mít. Množí se semeny. Jednu dobu to bylo dost moderní a hodně se to v zahradnictví kupovalo. Takže to není plevel. Plod je tvarem a bavou podobný ostružině.

sebod*

*ua*Líčidlo jedlé.Phytolacca Esculenta*hej*

hodnocení

to: sebod

díky díky - to bude strýc od Znojma rád. JJ

myse*
hodnocení

0x

líčidlo to je...

takový pěkný plevel...

ewellyna
hodnocení

0x

Ja se domnivam, ze se jedna o licidlo americke. Udajne se jedna o importovanou rostlinu, ze ktere nejsou odbornici prilis nadseny, povazuji ji za invazivni plevel. Ale znam pripad, kdy je pestovan a opecovavan. Po odkvetu se objevi male bobulky, ktere budou postupne tmavnout, az budou fialove cerne - viz obrazek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]