Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohou se rajčatům řezat listy?

Od: viky® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Dovolím si do této rubriky nasat své zkušenosti s rajčaty bez listů.

Rajčata bez listů? Jde to?

Konečně jsem se dostala po dlouhé době, na svojí zahrádku. Bylo mi do pláče.

Keříčkové rajčata, ( které mi manžel sám nasadil do vany,) byla 80 cm vysoká, hustá, bez plodů, jen květy. Byl konec června. Žiletkou jsem každý stvol rajčátka zbavila listů, nechala jsem, jen jeden list na vrcholu. Nevěřila jsem , že budou nějaké rajčátka. Po nějakém čase, keříčkové rajčata mají tolik plodů, vylamují se, svojí váhou. Nyní jsou rajčátka podepřené přepravkou. U ostatních rajčat, (cherry) dělám to samé opatření, všechny zbavují listu, nechám poslední list a květy. Ořezání listů, rajčatům skutečně pomohlo, rajčátka rostou a červenají.

To je moje vlastní zkušenost, co se dá dělat s rajčaty. Přeji všem, pěknou úrodu rajčátek. Viky

doplněno 30.07.14 08:07:

Rajčátka se dají pěstovat různě. Někdy se může stát,(jako v mém případě), že z důvodu nemoci se delší dobu nedostanete na zahradu. Když máte nasazené rajčátka, tak vznikne prales. Vyřezání listů, to bylo jediné, co jsem mohla udělat. Vaše rajčátka jsou pěkná.

Mohou se rajčatům řezat listy?
Mohou se rajčatům řezat listy? #2
Mohou se rajčatům řezat listy? #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Ano, mimo vyštipování již léééta tomu otrhávám i listy. Mít jen jeden výhon. Stará metoda... ke konci jsou to oškubaní žebrááci. Otázka zní, mít hmotu, nebo plody? Pěstuje se rúzně, i v pytlích, měl jsem i plechovky...

hodnocení

0x

Ja by som povedal ze je to viac nez nutnost.Urody by ste sa nedockali.Na vasich fotkach je stav ktory som ja mal v polovici maja.Prve rajciny som tento rok jedol 17.6.Minuly rok 15.6.Na fotkach posielam sucasny stav (fotene 14.7) ked im uz spiralove pruty o priemeru 6mm nestacili a tak som vyhotovil z roxoru (12mm priemer) podpery v tvare pismena U.Plodov to ma nalozenych a ma to svoju vahu,preto su niektore rastliny pri zemi skrcene ale to je moja chyba (zle viazanie-predtym).V sucasnosti uz len zberame kazdy den urodu.Poradim len tolko nenechat to tak zanedbane,lebo rastlina musi hnat do plodov a nie do listov predsa.Ved z listov sa nenajete.

doplněno 30.07.14 07:29:

Nechal som sa nahovorit a tento rok som nasadil po 2 korene spolu na niektorych kusoch,uz to nikdy nespravim je to blbost nad mraky...

Mohou se rajčatům řezat listy? #4
Mohou se rajčatům řezat listy? #5

uska*
hodnocení

0x

Viky, dík za toto téma. *palec* Jdu na to. Já jemně uštipuji konce listů, ale je to asi na prd. Zde na horách mi stejně mnoho rajčat nedozraje. Když to nezkusím, nebudu znát.

hodnocení

Dobrý den "Uska." Budu ráda, když moje zkušenosti někomu pomohou. Dnes je poslední den v červenci, tak zaštipuji každý vršek rajčete a budu likvidovat, všechny nové přírustky. Rajčátka každým dnem dozrávají. Dnes bylo 22 kusů cherry rajčátek a 8 velkých rajčat. Určitě jsem vyřezáním listů, podpořila tvorbu plodů a dozrávání rajčat. Jen můj názor. Viky

doplněno 02.08.14 14:39:

Tak vypadají rajčatka za 12 dní. Zrají rychle.

Mohou se rajčatům řezat listy? #6

hodnocení

0x

Já mám spíš zkušenost, že rychle začnou červenat a přestanou růst. Probrat listy ano, ale rozumně. Nechávám list pod a nad každým vijanem. Zalomit vrchol koncem července. Vyštipovat.

Hrůza mě jímá, když vidím takto zmrzačená rajčata. Nechápu, proč někdo vypěstuje rostlinu rajčete, potom bezdůvodně orve všechny listy, nechá upéct na sluníčku plody bez živin a cukrů a ještě tvrdí, že má dobrá rajčata.

martaje

Máte pravdu.To je přímo hrůza takhle otrhat listy. Když už tak jen spodní. Rajče přece pořád nasazuje květy a plody, jak může rostlina žít bez lupenů.Nechávám pouze jeden stonek, zaštipuji boční výrůstky, aby se nerozrostly další výhony. Ta rajčata na fotografii by potřebovala také pořádnou podpěru a uvázat. Rajčata rodí hodně dlouho, pokud je pěkné počasí. Je samozřejmé, že zpočátku růstu se nevyhnete ani postřiku proti plísni.

jt*

Taky nejsem příznivcem otrhávání listů a otrhám jen ty spodní. Na podzim, těsně před příchodem prvních mrazů, otrhám nezralá rajčata i s vijany a nechávám je dojít v krabici na chodbě. Musím je samozřejmě pravidelně kontrolovat, protože ne všechny dozrávají - některá se kazí a je nutné je vyhazovat. Poslední rajčata ze zahrádky tak mívám na štědrovečerním stole. Nevěřila jsem tomu, ale poradila mi to teta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]