Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jakou zvolit odrůdu brambor typu A, aby brambory byly opravdu lojové. Letos jsem na radu sousedky zasadila odrůdu Princess, která je někde uváděna jaki varný typ A, někde jako AB. Brambory jsou ale moučné.
Sázím jen pár řádků a vždy se těším jak si na samotných bramborách pochutnám jako na lahůdce, ale nikdy to nevyjde, nikdy nejsou lojové.
Děkuji za typy
Zkuste "keřkovské rohlíčky". Jinak mám dojem, že to hodně závisí i na půdě a místním klimatu (vhkost apod.) Příbuzní na Vysočině mají lojové brmabory vždy, a my, ačkoli sázíme tytéž odrůdy, je v podpálavském kraji máme vždy suché a rozsýpavé. Nicméně já jsem právě na takové zvyklá a ty lojové moc nevyhledávám. Musíte zvážit všechny okolnosti a kdyžtak se podívejte po těch rohlíčcích (měly by to být výrazně salátové brambory, tuhé a lojovité).
Já jsem je nikdy nejedla, spíš jsem o nich slyšela od známých, kteří o nich také nejspíše někde pouze slyšeli. takže vám dám klidně zapravdu.
Mimochodem, má na to skutečně takový vliv vyhnojenost půdy? U nás je tady dost úrodno (podle mapy černozem, i když to je to spíše na přechodu mezi černozemí a spraší) a brambory jsou vždy velmi sypké konzistence.
Keřkovské rohlíčky nezkoušejte, je to spíše tradice než dobrý brambor. Spletl jsem se pouze jednou, že jsem je sázel. Výnos mizerný a chuť nic moc. Spíše nic než moc. Lojovitost brambor se dá ovlivnit hnojením, hlavně dusíkatým. Napište zde vůbec hnojíte a jestli ano, tak kdy a čím. Třeba se k něčemu dobereme.
doplněno 28.07.14 22:27:Zelené hnojení správně, rozleželý hnůj taky. Na jaře před sázením zapravte Cererit (dávkování dle obalu) a udělejte následně přihnojení ledkem vápenetým (pocukrovat). První přihnojení až budou mít brambory cca 10 cm, druhé za 14 dní a poslední na začátku kvetení. Příští rok napište, jaké brambory byly.
Po dlouhé době jsme vloni na podzim hnojili uleželým hnojem a část zeleným hnojením (hořčice, řepka). Už jsem konzumovala brambory z obou zahnojených částí a rozdíl není ani ve velikosti úrody (celkem dost výnosná), ani v konzistenci brambor. Půda je mírně písčitá, zahrádka je v Praze. Zaléváme dle potřeby, když neprší, ale taj přiměřeně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.