Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozmnožení vajgélie tak, aby byla co nejvyšší

Od: pontee* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

prosím, podaří se mi zakořenění nějaké větší větve z vajgélie nebo je lepší jiný způsob množení, když bych ráda co nejstatnější mladý keřík?

Ráda bych, aby mi keřík nejlépe na jaře již kvetl..:(

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Mám v. tmavě červenou, sousedce se velmi líbila. Dala jsem jí několik větviček, píchla si je do země pod sklenice, něco podobného jako když množila růže, byl to pokus, ale jedna větvička se ujala. Určitě se musí takový keřík zapěstovat a jak uvádí rádkyně nade mnou, je vhodnější koupit v zahradnictví příslušný druh odrůdy a těšit se, že až tak ten druhý, třetí rok bude keřík dostatečně velký a pokvete. Jinak v. je /podle mě/ vlastně bezinka. Jeden rok má velké, dlouhé přírůstky, a na těch příští rok vykvete, také podoba větví, dřeva mě tu bezinku silně připomíná. Mám ji na jednom místě 30 let, bez péče a jenom stříhám přerostlé větve. Jsou ale mini varianty, nebo panašované a ty jsou již někde jinde a ty výše zmiňované vlastnosti, velké přírůstky nemají.

Takže záleží, jaký druh jste viděla a který si chcete namnožit. Za mě je lepší koupit hotový keřík.

sebod*
hodnocení

0x

Všeho do času, jen Pánbůh na věky *smich*. Jestli chcete, aby Vám příští rok kvetla, tak si kupte hotový keřík. Abyste získala kvalitní keř, tak musíte první rok zastřihávat, jinak Vám vyroste koště. To nejde uříznout větev, zasadit a čekat, že za rok z toho bude krásný keř. *zed*

pontee*
hodnocení

Když já už mám tu vajgélii, ale špatně jsem ji zasadila na nevhodné místo, jsem to špatně odhadla, a potřebuji ji o metr dál zasadit. Nejraději bych ji přesadila, ale má už asi 6 roků :( Už má víc jak 2 metry a je dřevnatější. To by byl asi problém přesadit, že? :( Co byste dělali Vy?

Děkuji.

sebod*

Přesaď ji. Teď kolem ní kolem dokola vykopej díru. Tak v průměru cca 40cm. Kořeny, které budou delší odřízni. Takže budeš mít rostlinu s kořeny v takovém balu. Spojené s okolím to bude jenom spodní částí. Tu díru kolem dokola něčím zakryj, aby tam nemohlo sluníčko *smich* a nevysychaly kořeny. Musíš tohle dost hlídat proti vysušení. Zakrať vrchní část větví. Do podzimu by se měla zvýšit produkce kořenů. Na podzim, nebo lépe na jaře ccelou roslinu i s tím balem dáš na nové místo.

pontee*
hodnocení

A jak má ta díra vypadat? Jenom kružnice ve vzdálenosti 40cm nebo celý kruh až po kmen? A jak hluboká? Zakrýt to igelitem?

Moc díky za radu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]