Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hříbeček...je to babka?

Od: cituska* odpovědí: 10 změna:

Na travičce pod jabloní jsme našli hříbečky-vypadají jako babky ale mají hlavičku skoro červenou-co je to za houbu?

Hříbeček...je to babka?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Snad předloni jsem se na tuhle pěknou houbičku tady ptala. Nacházím ji už třetím rokem před mezi domy, na sídlišti v Ostravě, 2m od silnice. Předvčerem jsem si jich přinesla 31. Měla jsem bezva večeři. Soused říkal, že je to červená babka. A jí si to také myslím, protože suchohřiby jsou pevnější. Tedy mají pevnější strukturu.

doplněno 14.07.14 15:50:

Ta fotka je z předloňska. Otázku nemohu najít.

doplněno 14.07.14 22:34:

Ty moje narostly v čerstvě posečené travičce. Nemusely se vytahovat za světlem.

Hříbeček...je to babka? #2
cituska*
hodnocení

Babkazov-tak tyhle vypadajíí stejně barevně...ale ty moje mají nějakou dlouhou tenkou nožku... snad je to ona-

-červená babka a je jedlá,to je důležité*palec*

cuca*
hodnocení

1x

Já jako laik, neznalá spravneho názvosloví hlasuji pro babku.a takove te houbicce co je vespod taky zluta, jen ma tu hlavičku takovou sametovou, zelenou, rikam dědek :)

hodnocení

0x

Myslím si ,že je to něco z druhů klouzků:)

kubaaa*
tak tenhle tip je hodne vedle... Vypada to na suchohrib cerveny.

limetka*
hodnocení

0x

Prý se to nemá jíst kvůli kontaminaci nedohubem zlatovýtrusým - další info tady cs.wikipedia.org/...

doplněno 14.07.14 18:37:

cs.wikipedia.org/... - nějak to zablbnulo, tak snad tady to je už správně

doplněno 14.07.14 18:39:

Neeeee, vkládá se to úplně jinak ten odkaz, než jak ho kopíruju, tak zkuste si toho nedohuba dát do vyhledávače, sorry *ee*

Váš tip to určitě není!
Jinak se přikláním k tomu, že je to jeden ze suchohřibů.
Doma sbíráme hnědé, hřiby, kozáky, křemenáče, masáky, lišky, ryzce, bedly a všechno ostatní, co má žluté rourky vespod klobouku, je prostě babka, takže já, bych to domů přinesla jako babku ;)
doplněno 14.07.14 19:06: Houba napadená nedohubem, vypadá viz obrázek, my říkáme, že je plesnivá.. upload.wikimedia.org/...
doplněno 15.07.14 08:23:

@limetka - trvám si na svém :) na webu ČT o houbách píší: Kvůli snadnému plesnivění patří hřib žlutomasý mezi houby, které je zakázáno prodávat na trzích. Tak to bývá, když jedna houba ráda napadá jinou, protože ona "plíseň"je jiný druh houby – nedohub zlatovýtrusý. - ta fotka, kterou jsem sem dala, je z wiki - stejný zdroj, odkud jste čerpala vy..

To je přece známé, že babky často a rády "plesnivý"- když houby rostou hojně, je bílý plný les a pak sbíráme opravdu jen mladé houby. Sbíráme je celý život, napadenou houbu od té zdravé poznáte.

limetka*

To ne, coklit - plíseň je něco jiného, ten nedohub je v podstatě skoro neviditelný - jakmile je trochu popraskaný klobouček, už je tím kontaminovaný, i když houba vypadá celkem zdravě - zkuste dát do vyhledávače, mně se nějak pošašilo vkládání odkazů. Na druhou stranu - babky jsem jedla celé své dětství a mládí - a nic se mně nestalo, tak to možná bude trochu nafouknuté, ten poplach kolem toho. Ale stejně už je raději nesbírám.

limetka*

Tož trvejte, trvejte ;)

jana5555
hodnocení

0x

Je to hřib červený - říve braný jako poddruh babky ale nyní samostatná čeleď - jedlý ale ne moc výrazné chuti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]