Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klíčení lískových ořechů

Od: aloisb® odpovědí: 2 změna:

Máme plody červené lísky a chtěli bychom ji pěstovat na zahradě. Nevíme však, jak zajistit, aby oříšky spolehlivě vzklíčily. Kdysi jsem četl o jakési "stratifikaci " - dát do sklepa ve vlhkém písku přes celou zimu a na jaře vysadit. Mají se plodové kalíšky odstranit nebo ne? Děkuji za upřesnění.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Oříšky by měly projít mrazem. Než do sklepa, tak bych je raději na podzim vysadila na záhon, kde mají i dost potřebné vláhy. Veverky nám kradly oříšky a každé jaro mi jich plno klíčilo na různých místech zahrady. Keře jsem už odstranila, protože veverky sklízely úrodu za mne.

urias
hodnocení

0x

zdravím

výsev na podzim do záhonu je jedna možnost, dobrá pokud je semen hodně, další možnost je smíchání techto oříšků se zeminou, tohle do sklenice, neb mikrotenového sáčku a celé pak do ledničky (cca 5°C opravdu cca). Mráz být nemusí, mráz se špatně dávkuje, hrozí tedy riziko přílišného promrznutí. Osobně většinou rozdělím semena na dvě části a použiju oba způsoby, zatím ale ten ledničkový vychází líp (množím všelirůzné stromy i keře) na jaře zhruba v dubnu pak semena z ledničky vyset doma do misky (nanukáč) se zeminou a po naklíčení přesadit do květináčů a ven. Měly by naklíčit zhruba do dvou měsíců, je možné, že začnou klíčit už v ledničce. Jinak příprava semene - dokonale očistit, tak aby zbyl jen čisý oříšek, nenechat vyschnout, takže hned po dozrání (když oříšky padají k zemi, nebo když je začnou krást veverky) začít se stratifikací (strčit do ledničky).

Jen je třeba podotknout, že rostliny ze semen červené lísky nemusí být červenolisté, jistotu budete mít pouze při řízkování

Jo a ještě jedna věc, veškeré ořechy by se měly stratifikovat i klíčit i vysévat v poloze špičkou do boku, tedy ani nahoru ani dolu, jinak bude muset buď stonek nebo kořen obrůstat skořápku ořechu, což významně zpomaluje růst a dělá zbytečné deformační zóny ideální pro vniknutí choroby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]