Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přežije rybíz přesazeny v létě?

Od: humbucker* odpovědí: 5 změna:

Ahoj. Tak jsem se odpoledne stavil na jedno u sousedů a zjistil jsem, že přesadili, dva docela pěkně vzrostlé keře rybízu. Na jiné místo. Mají teď šanci to stěhování přežít? Ani je nijak neupravovali, nepřistříhli. Ještě měli plody. Byla to bobost, že? Co myslíte, že s nima měli udělat?

doplněno 05.07.14 23:33:

Děkuji za reakce. Za rady. Zítra se pokusím na pány nějak zapůsobit. Ale, jsou to dubové palice. Dělal to mladej poněkud opivněný. Chudáci keříci. Ahoj a díky.

doplněno 08.07.14 00:32:

Děkuji za opravu Rabízu na rybíz. Furt mi to nějak utíká.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejprve bych ihned obrala plody. Nyní není vhodná doba na přesazování, nechala bych to na podzim, nebo na jaro. Po sběru plodů bych ostříhala už u země všechny starší pruty a ponechala pouze mladé letošní. Nyní je nutná i doplňková závlaha, pokud alespoň 1x za týden nezaprší. Rybíz by měl přežít.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud budou dostatečně zalévat tak se nic nedějebi když teď není vhodná doba

pohanka*
hodnocení

0x

Už se stalo. Co na to říci. Jedině. Ach jo. Že se mu to chtělo dělat, dnes bylo docela dusno. Přesazování jedině na podzim. Ovoce otrhat, pokud je rybíz již zralý. Jinak nemá cenu dávat mladému nějaké rady. Je to jejich boj.

humbucker*
hodnocení

Ahoj. Pohanko, máš určitě pravdu. U toho mladého jsem použil tento termín proto, že mu v tom jako morální podpora asistoval jeho táta, co mu je 70 let. Jinak je tomu mladému 49. Poradit si moc nedá. Teda, až když pozná nastalou chybou, že jsem měl pravdu, tak mi ji uzná. To už bývá pozdě. Lidi, nechejte si poradit. Ahoj.

jitullin
hodnocení

0x

Přesazovat rybíz jde v jakékoli době, kromě zimního období. Pokud se udělá tak veliká jamka, aby kořeny nešly nahoru, ale směrem dolů, tak je to vše v pohodě. 1. Dost velká jáma. 2. Důkladně prolít vodou, vodou nešetřit. Nechat vodu vsáknout a nalít znovu, může se opakovat několikrát. 3. přidat kompost, popř. nějaký ředění hnůj, na něho nasypat hlínu a znovu zalít vodou. 4. zasadit rybíz (jakýkoliv stromek, angrešt, jostu). 5. přisypat trochou hlíny, zatít vodou, dosypat hlínu zašlápnout (mírně), malinko povytáhnout (neurvat). 6. Pravidelně zalévat, nejlépe ráno a večer. Mám zkušenost i s černým rybízem, který byl obalený plody. V pohodě se ujmul a rybíz byl k jídlu. Chce to jen se o něj pak pečlivě starat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]