Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samosprašné kiwi

Od: jano65 odpovědí: 8 změna:
Moje druhá otazka je Samosprašné KIWI. Každý tvrdí, že je to nesmysl, ale mě to prodali v Bašce v zahradnictví. Dnes jsem tam volal a potvrdili, mi, že před pár roky to prodávala. Na natu o tom není pořádně ani zmínka, tak se chci zeptat zda něco takového existuje, nebo jsem se nechal napálit. Mám to jiř čtvrtým rokem a nemělo to ještě ani květ natož nějaké plody. Máte s tím někdo zkušenosti? Existuje to? jak se o to starat. Kdy , tedy po kolika letech to asi začne plodit. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já mám na zahradě kiwi, které rodí plody ve velikosti angreštu. Mám pouze 1 rostlinu a začala rodit po 2 letech od vysazení. Pokud vám kiwi ještě ani nekvetlo, tak asi potřebuje lepší výživu. Já hnojím Cereritem, ale vhodný je i Kristalon plod a květ.

jano65
hodnocení

Dekuji. Jeste nekdo nejakou zkusenost?
sebod*

Ano, samoprašné kiwi existuje. Je to tak, jak Vám napsala "brunecova". Počítejte s větším množstvím plodů velikosti angreštu. Čtvrtým rokem by mělo začít plodit. Jak už bylo napsáno - zkuste přihnojit. Ale je pravda, že občas se u tohoho kiwi stane, že prostě nekvete a nekvete i kdyby měl ty nejlepší podmínky.

Nejrozšířenější samosprašnou odrůdou je Issai (Acnidia arguta). Ovšem, když má k sobě opylovače, plodnost vzrůstá a to násobně. Doba začátku plodností závisí od toho, jestli je vegatativně množeno řízky nebo pěstováno ze semene. Semenáč má nástup do plodnosti značně později. S hnojením opatrně. Při přehnojení roste, ale nekvete. Hnojiva používat neutrální nebo kyselá.

miloslav*
hodnocení

1x

Dobrý den,samosprašné kiwi skutečně existuje,sám jsem také nevěřil,až přišel kamarád a říká jíte kiwi,povídám ano,tak povídá vem si bedýnku a stav se.Odnesl jsem si plnou bedýnku ccá.10 kg plodů.Říkal,že jich sklidil takovýchto bedýnek 10 ks.Bylo to v roce 2014.Plody jsou zcela stejné jako v obchodě i chuťově,jsou pouze o něco menší.Hned jsem šel schánět,kde se dá koupit,mám 3 rostliny rostou velice dobře doufám,že budu letos (2017)sklízet.Kamarád neví přesně jak se odrůda jmenuje a jak stará je,odhadem 10 let.Podle toho co jsem našel na internetu myslím,že je to odrůda Jenny.Pokud nevěříte můžete se stavit v Mladé Boleslavi.

hodnocení

0x

Mám kiwi na zahradě jako stěnu od veřejné cesty,kvete- některé roky zmzne,když se povede má spoustu plodů. Je pravda,že jej stříhám,protože plodí na krátkém dřevě. Podívejte se na to,zda to není příčina,že nekvete a neplodí.

A na kolik oček střiháte obrost? Mám jich 5 ks, ale jen u tří znám druh a zatím kvete 3 roky jen samec. Taky se už nemůžu dočkat. O několik jsem přišla mrazem a tak jsem se zaměřila na ta maloplodá kiwi. Jsem ráda, že nás tu je víc, můžeme si předat nějaké ty zkušenosti.

hodnocení

0x

Ikdyž je rostlina jednodomá, teda má samčí i samičí reprodukční orgány, a nepotřebuje opylovače, potřebuje výživnou mírně kyselou půdu, hodně vody, 2roky spíš vyvazovat než stříhat, nechávat 3 kmínky (kdyby některý vyschl), chránit před větrem a polostín.

Rodící rostlina má ráda slunko, vodu (chránené místo před větrem-křehké květy) a společnost dalších kiwi pro lepší opelení. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]