Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přezimování muškátů

Od: mirka123* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den chtěla bych se zeptat , mám doma stojaté muškáty a od shora ke kořenům mě černají -už jsem vyhodila jeden -kořen zůstal v zemi , dál mi šíleně žloutnou lupeny , bud je tp zěnou teploty jak jsem je dala domů nebo nevím , u jiných mi zas zasychají poupata -poradte prosím co s tím -uschovám 30 muškátů a do jara mi zbydou 3 ks děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Černání stonků u muškátů způsobuje hniloba. Napadenou horní část odřízněte i s kouskem zdravé části. Pokud začne i zdravá část černat, tak muškát vyhoďte. Použitý nůž vždy omyjte aby jste nenakazila další rostliny. Muškáty zalévejte co nejméně. Na množení nyní není vhodná doba. Já je množím brzo na podzim, nebo na jaře. Pokud by jste se chtěla o to pokusit, tak muškát neřízkujte, ale vylamte boční části i skolínkem. Zeminu udržujte pouze mírně vlhkou. Na množení se používají pouze zdravé muškáty.

doplněno 12.11.12 19:29:

Zeminu ze zahrádky ne. Já kupuji na muškáty zeminu určenou přímo pro ně, nebo pro balkonovky. Na množení řízků se prodává speciální zemina, je bez hnojiva. Nyní v listopadě ale množení nemusí být úspěšné.

mirka123*
hodnocení

včera jsem zjistila další černání .normálně muškát má dva výhony -jeden kráásně zelený a druhý napůl černý ((((:(, taky jsem zjistila že fuksie co mám vedle nich tak mají mšice (nemůžou mi toto způsobovat ty mšice *ee*

hodnocení

2x

Měla jsem muškáty v chladnu a na světle a zalila jsem je jen snad 1x do měsíce. Vždycky jsem si vzpomněla, jak jsem slyšela, že se kytka spíše utopí, než uschne. Srdce se mi nad nimi po celou zimu usedalo. Takové suché pahýlky v poušti to byly. V únoru jsem pozorovala zelenou barvičku na těch pahýlkách. Zalila jsem a ony ožily *ua*

Přezimování muškátů
mirka123*
hodnocení

máte krásné muškáty ,radost pohledět ,zítra zkusím ostříhat u některých všechny lupení co to udělá jinak fakt nevím

Ostříhejte i stonky a nechejte všechno vyschnout, zalít trošiču až koncem prosince. Fakt chceto sucho. Budou spát. . Pro jistotu to udělejte u poloviny. Uvidíte, jak se budou chovat. *hej*

limetka*
hodnocení

1x

Průběžně olamujte větvičky, můžete je zakořeňovat i ve vodě, ale raději v tmavé nádobě - koření lépe než ve sklenici. Pak zasadit do truhlíku celkem nahusto, na jaře je rozsadíte a zakrátíte, aby zkošatěly. Je to lepší, než staré keře uchovávat přes zimu.

pacourek*
hodnocení

0x

snížit teplotu(10-13stupnu)omezit zalivku a dát do polostínu

hodnocení

0x

Kam domů jste je dala? ;) Četla jsem asi před několika lety návody,jak muškáty zazimovat, třetina chtěla ostříhat na jaře a asi dvě třetiny odborníků se shodovala na tom, že je třeba muškáty ostříhat na podzim na 3 očka. A dát do studené, světlé místnosti. Ostříhat proto, aby se nepřezimovávaly plísně a nemoci a taky houby a hmyz. Na jaře ještě opravit stříhání, vyklopit z truhlíků, zkrátit kořeny a zasadit do nové zeminy, do vypařených truhlíků.*jasne*Ostříhejte je, třeba to pomůže.

doplněno 12.11.12 16:43:

search.seznam.cz/...

mirka123*
hodnocení

mám je na chodbě ,je tam docela chladno přelité bych řekla že nejsou zalívala jsem poprvé od uklízení ccca za 14 dnů na světle jsou -nevím zda nezalívat třeba jen do misky já zalívám do hlíny

v minulým bytě jsem je dávala na okno v obýváku pod nima radiatory a kvetly celou zimu krásné zelené , zalívala jsem každý týden no moc pěkné ,ale co jsme se přestěhovaly tak mi to hyne ((((

Muskaty snesou spis vetsi sucho,nez mokro.

hodnocení

0x

Dobrý den Mirko. Když Vám do jara vydrží jen tři muškáty, tak bych nyní, založila na nové muškáty. Nalámala bych koníčky, zkrátila listy na polovinu a koníčky nasadila jeden vedle druhého, do truhlíku. V truhlíku může být i 20 koníčků. Po nasazení bych vše zalila a pak už jen jednou za měsíc trochu postříkala.

Muškáty, které si necháváte přes zimu, bych první očistila od všech poškozených větviček, listů, nechala jen krásný střed. Muškáty dát někam do chladna, na světlo a omezit zálivku. Muškáty mohou ještě dlouho kvést. Tak to dělám já.

doplněno 12.11.12 20:05:

Použila jsem název od naší sousedky. Jak něco nasadí, tak tomu říká koníčky.

mirka123*
hodnocení

koníčky to je co? takže zkusím otrhat všechny lupeny a mám sázet do jaký hlíny koupit pro pokojovky nebo pro balkonovky? nebo můžu použít hlínu co mám doma ze zahrady

třeba příklad vzala jsem domů muškát -všechny jsem tedy brala před mrazem -nenamrzl mi ani jediny -měl 16 květů do 14 dnů květy oschle ,listy žluté -no k nepoznání -doufám že mi neodejde -měl nádhernou růžovou barvu

toto co jsem tady popisovala se mi vždy stávalo až od ledna a letos už takhle brzy -přemýšlela jsem že třeba to i zasychání poupat nevykvetlých je že už to nemá výživu (((fakt nevím ,ale každý rok nakoupím nové uklidím 30 muškátů a zůstanou mi 3 moje bílé ,jsem z toho neštastná díky moc za odpověd

hodnocení

0x

Teď už je to asi na vyhození. Možná se s muškáty budete pár týdnů piplat, ale výsledek nebude stát za moc. Na jaře pořiďte nové.

Osobně považuji za nejvhodnější dobu na množení polovinu srpna. Sice jsou v tu dobu v plném květu a člověku je líto odlamovat výhonky, ale pravděpodobnost zakořenení je veliká.

rostlinkycz*
hodnocení

0x

Jde o bakteriální hnilobu a tedy poškozené rostliny třeba zničit. Vytváří se zejména v mokrém a přehnojeném substrátu. Opatrně se zálivkou a hnojením. Před tím než chcete muškáty zazimovat, je třeba jim připravit prostředí, dostatek světla, chlad, snížená zálivka. Opad listů a žloutnutí je normální jev. Ne však hnědnutí a hniloba stonků. Muškáty je třeba zkrátit a snížit i počet listů. Můžete je také radikálně ostříhat. Správné přezimované muškáty v jarním období znovu vytvoří výhony a listy.

mirka123*
hodnocení

děkuji moc za odpověd , co jsou napadené vyhodím a které jsou pěkné koupím zeminu a přesázím a ostříhám (ještě jsem se nedostala do města pro hlínu ) pěkný den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]