Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat rozmarýn?

Od: jimi* odpovědí: 6 změna:

Už mám letos třeti keřík,vždy jsme koupili už ty pěkně rozrostlé. Dva odešly tak po měsíci a ten třetí už také začal zhazovat bodlinky a usychat,nevím kde děláme chybu...zaléváme přiměřeně.Tak mám dotaz pěstujete někdo rozmarýn na zahrádě normálně na záhoně,máme ho v květináči na terase.Díky za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Asi v 15ti letech jsem dostala rozmarýn od babičky. Řekla mě, že ho nesmím přelít, aby voda stála několik dní v květináči, ale zároveň nesmí být půda v květináči nikdy suchá. Takže docela náročné. Měla jsem ji dlouho, ale samozřejmě ta zálivka byla oříšek, takže jsem opominula někdy zalít a byl konec. Dobrá zpráva je, že se velmi dobře množí. Nastříhejte větvičky /řízky/ a dejte je do sklenice s vodou. Za pár dní pustí kořínky. Kořenový systém je brzy velmi hustý a můžete dát do zeminy v květináči. Takže můžete mít neustále nové, mladé rostlinky, když mateční rostlina zajde. Myslím, že právě v našich podmínkách jsou lepší ty mladé rostliny, než ty staré.

doplněno 04.07.14 10:24:

Dovolím si doplnit odpověď Babkyzov, sucho bude rozmarýna snášet lépe ve své domovině, ve volné půdě. V květináči má mít lehce vlhkou zeminu, nesmí se přelít, ani zaschnout. Zalévat spíše do misky dolů, po vsáknutí přebytečnou vodu vylít.

jimi*
hodnocení

Díky za rady,to řízkováni mám provest tak že to šmiknu jen v te části kde je rostlina čerstvě narostlá nebo až tam kde už je dřevitá?

pohanka*

Ano až tam, kde je loňské dřevo, řízky tak celkem 12-14 cm dlouhé, babička to pak měla v malé skleničce na parapetě, a potom kdo chtěl, tomu darovala. Též myrtu, to je také taková náročnější rostlinka na zalejvání, aby bal nevyschl.

hodnocení

2x

Já si myslím, že vy bylinku vždycky utopíte. Že ji zaléváte příliš. Většina bylinek nejraději roste na prosluněném prostoru v suchu, slunci a větru. Sucho snášejí lépe, než vodu. ;)

wanesa*
hodnocení

0x

Musím se pochlubit,tohle je můj rozmarýn,je ve velikém květináči,starý cca 3 roky.Vždy na podzim ho setříhám nakrátko,na jaře ho přesadím do nové hlíny,sestříhám kořeny,které ńechám na noc namočené ve vodě smíchané v koloidním stříbru - ale to asi nemusí být.První dva mi vždy nevydržely přes zimu,jednou jsem ho nechala přes zimu na balkoně-nevydžel,podruhé jsem si ho vypěstovala sama,nevydržel rok.Až tento koupený je držák,ale musím ho vždy když začnou první mrazíky dát do chladnější místnosti,světlé a výsledek se dostavil:)

Jak pěstovat rozmarýn?
pohanka*

Pěkná rostlinka, košatá a zelená od spoda, žádná holina *palec*. Tak sestřih na podzim je dobrá rada a je vidět, že to funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]