Nejste přihlášen/a.
Na starém stromě v lese jsem našla takové houby,jsou jedlé?Jak se jmenují?
Máte štěstí ! Ucho Jidášovo neboli Bolcovitka (bezová). Jedlá, snadno najdete recepty na jeho přípravu. Velmi zajímavé jsou navíc jeho léčivé účinky. Obsažené polysacharidy snižují hladinu cholesterolu, triglyceridů a lipidů v krvi, a také stimulují u lidí syntézu nukleových kyselin v bílých krvinkách zvaných lymfocidy, které se významně podílejí na specifické imunitě organismu. Výtažky z této houby posilují imunitu vůči choroboplodným mikroorganismům, působí proti zánětům, snižují hladinu glukózy v krvi a vykazují ochranné působení na buňky Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní. Nejnovější výzkumy naznačují možnost využívat tuto houbu dokonce jako preventivní prostředek proti usazování tukových látek a vápníku ve stěnách tepen (ateroskleróze) a zvýšenému krevnímu tlaku. Podrobněji zde: receptyprimanapadu.cz/...
doplněno 04.07.14 14:01:@cituska: Takový nález by mne také moc potěšil !
ujendys. Pochopitelně, že rady tady se musí brát s rezervou. Ale tazatel má možnost v tomto případě se podívat do atlasu hub a vidí, že je to opravdu Ucho. Je tam tolik markantních znaků, že jej NELZE vůbec zaměnit s něčím nejedlým a už vůbec s něčím jedovatým.
Citusko, tiše závidím, páč já tuto houbu také sbírám a přímo ji v kuchyni miluji. A dávám ji do jídel i ryze českých
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.