Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červené listy jahod

Od: martis odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, prosím vás mám pár dotazů k pěstování jahod.

Máme stále plodící jahodníku na místě kde slunce svítí tak od 9 do 15 hodin.

Na fotce níže jsem vyfotil jak vypadají jahody v současnosti. Nevím jestli to červenání listů a stonků nezpůsobuje, že jsou moc na slunci. Mám totiž ještě sadbu nových odnoží pod jabloňí, kde jen slunce nepřímo prosvítá a odnože jahodníků jsou kompletně zelené, bez jediného červeného lístku nebo stonku. Chci se tedy zeptat zdali je to červenání lístků normální, nebo jestli to máme přesunout na nějaké jiné místo kde tak nesvítí.

Další otázku mám k těm usychajícím lístkům - jestli je odstřihnout? Protože zase na jaře, jsem někde četl radu, že se mají odstřihnout uschlé lístky, že se pak urodí více jahod.

A poslední otázku mám ke prázdným stonkům, ze kterých jsme sklidili jahody (nebo na nich zůstali uschlé květy jahod, ze které nedozrály) - zdali tyto prázdné stonky ustřihnout? Jestli to také neodebírá jahodníku energii, či zdali pak nepustí nový stonek kde budou další jahody. (Máme stáleplodící jahodníky)

Červené listy jahod

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

sita
hodnocení

0x

Dobrý den,

jahody s červenajícími listy přihnojte, chybí jim živiny, zejména pak dodejte fosfor. Zřejmě měly první úrodu bohatou a vysílily se a nebudou tak schopny kvalitně plodit znovu. Po pohnojení by mělo do několika dní zbarvení mizet a nové listy budou silné a zelené.

Co se týče stopek od první úrody, nevím jestli je to dobře, ale já úspěšně pěstuju už deset let a já je všechny odstraňuji (většinou už s poslední jahodou a to hlavně z estetických důvodů, mám je na balkoně "místo muškátů" a rostlině už k ničemu nejsou, tak pryč s nimi. Stejně tak odstraňte staré listy, které pak padají dolů, nahnívají a zbytečně přitahují plísně.

Červené listy jahod #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]