Nejste přihlášen/a.
Včera večer po příjezdu z chaty jsem u mého vchodu našla asi 1,50cm velkého Benjamina. Někdo se ho potřeboval zbavit, tak jsem ho dala na chodbu, ale je něčím napaden. Má lepkavé listy a některé listy jsou nažloutlé a flekaté ale určitě se dá zachránit Prosím poraďte! Děkuji Majka
Ahoj. Benjanin dej opravdu mimo dosah ostatních kytek. Lepkavé listy mohou být známkou výskytu puklic. Pozoruj, jestli nejsou na větvičkách a zespodu na listech. Jejich likvidace je velmi obtížná. Existuje přípravek SAVEX, ale mě příliš nepomohl. Lze likvidovat mechanicky omýváním slabou mýdlovou vodou s přidáním lžíce octa. Je to velmi zdlouhavé, každý list a větévku omýt za použití vaty i několikrát. Pokud se zdá, že jsou puklice zlikvidovány, je nutné rostlinu vyjmout, oprat kořeny a přesadit do nové zeminy. Puklice jsou i v květináči. Hodně úspěchu. Bára
Puklice je mrcha odolná! Lze ji úspěšně likvidovat potíráním jednotlivých puklic lihem, ale je to pracné a má to význam jen u menších a málo postižených rostlin. Pro větší zasažení Frutapon 7E, Bio OL, Mospilan...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.