Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Benjamin

Od: majka* odpovědí: 10 změna:

Včera večer po příjezdu z chaty jsem u mého vchodu našla asi 1,50cm velkého Benjamina. Někdo se ho potřeboval zbavit, tak jsem ho dala na chodbu, ale je něčím napaden. Má lepkavé listy a některé listy jsou nažloutlé a flekaté ale určitě se dá zachránit Prosím poraďte! Děkuji Majka

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x
Ahoj, určitě bych ho důkladně osprchoval, buď přímo sprchou, nebo takovým tím rozpašovačem, který jistě používáš k rosení rostlin. Pak bych prozkoumal co ho to vlasně napadlo, možná by neuškodil slabý hypermanganový roztok a prolít s ním kořenový bal, nebo silný kopřivový nálev - má mít stejné účinky a je to biologické. A dále počkej tak měsíc a když tak se pak na nás obrať, měj se fajn, čau..

yenda*
hodnocení

0x

Zde je na místě karanténa. Nedávej ho k ostatním kytkám. Sprcha by měla odstranit tu lepkavost, takže ve vaně nešetři vodou.

Flekaté listy jsou dost široký pojem. Zkus to blíže specifikovat, nebo vyfotit. Třeba mobilem :)

svetluska*
hodnocení

0x
Souhlasím s ostatními - jen bych Benjamín osprchovala slabým mýdlovým roztokem - na mého Benjiho to bezvadně zabralo.

bara*
hodnocení

0x

Ahoj. Benjanin dej opravdu mimo dosah ostatních kytek. Lepkavé listy mohou být známkou výskytu puklic. Pozoruj, jestli nejsou na větvičkách a zespodu na listech. Jejich likvidace je velmi obtížná. Existuje přípravek SAVEX, ale mě příliš nepomohl. Lze likvidovat mechanicky omýváním slabou mýdlovou vodou s přidáním lžíce octa. Je to velmi zdlouhavé, každý list a větévku omýt za použití vaty i několikrát. Pokud se zdá, že jsou puklice zlikvidovány, je nutné rostlinu vyjmout, oprat kořeny a přesadit do nové zeminy. Puklice jsou i v květináči. Hodně úspěchu. Bára

margita*
hodnocení

Nevim jak Puklice vypadaji ale na listech jsou takovy rezavy tečky vysprchovala jsem celou kytku a je to lepší margita

bara*

Ahoj. Tak ty rezavý tečky jsou opravdu puklice. Přeji hodně úspěchu při likvidaci. Bára.

hodnocení

0x

Puklice je mrcha odolná! Lze ji úspěšně likvidovat potíráním jednotlivých puklic lihem, ale je to pracné a má to význam jen u menších a málo postižených rostlin. Pro větší zasažení Frutapon 7E, Bio OL, Mospilan...

yenda*
... a stříkat poctivě i na spod listů. Stačí jedna zapomenutá, neošetřená větvička a ty mrchy se zase rozmnoží :(

majka*
hodnocení

Ahoj ,Celý strom jsem postříkala Savelem a docela dobře jsem puklice setřela.

Chtěla bych se zeptat jestli můžu zředěný Savel nalít na hlínu?

Nepoškodím kořeny?

Dík Majka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]