Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc švestky

Od: omicak* odpovědí: 8 změna:

Dobrýden.Mám nemocnou švestečku JOJO.Nemoc se projevuje na plodech.Přikládám obrázky.

Nemoc švestky
Nemoc švestky #2
Nemoc švestky #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katysramkova*
hodnocení

3x

Dobrý den, také jsem letos zaznamenala masivní výskyt tohoto jevu u své 4 roky staré JOJO. Zfialovělo a opadalo cca 80% plodů. Je to poprvé, co se to na ní vyskytlo. Sice na stromě jsou známky moniliozy, ale nijak masivně (do cca 5ti scvrklých plodů a větviček). Obaleč se tam taky semtam vyskytuje, ale ten opad byl opravdu masivní a většina nemá v sobě známky po červíkách. Po přečteční různých diskusí mám také podezření na červnový propad, neb se to vyskytlo po těch 30tistupňových vedrech, co byly začátkem června. Nezalévala jsem, a tak si slivoň asi řekla, že na to kašle, a že se nebude vysilovat? Fotka obsahuje posbíraný binec pod stromem (vč. zbytků z loňska), z letoška jsou ty nafialovělé.

Nemoc švestky #4
Nemoc švestky #5

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych to tipoval na práci obaleče švestkového. Zdravím!

doplněno 24.06.14 08:26:

omicak - myslím, že když se zvětší ten obrázek plodů, že tam je vidět zaschlá kapička. Když ten plod rozříznete, tak v něm asi bude larva nebo už jen její trus. Potom by to byl zřejmě ten obaleč.

omicak*
hodnocení

Dobrý den,vidím že pouhé fotky nestačí na určení onemocnění švestečky.Pokusím se popsat celý průběh onemocnění.Začneto tím,že se na plodech začnou tvořit tmavé flíčky.Dužina pod povrchem začne zahnívat a na povrchu se pak jeví jako tmavší flíček. Po rozříznutí a prozkoumání těchto flíčků jsem žádné červíky nebo vajíčka nenašel.Nebyl patrný ani žádný otvor na povrcho plodu.Toto se pak rozšiřuje plod se zabarvuje,dužina se propadá odumírá a opadne.Já jsem všechny plody otrhal a vyhodil do popelnice dřív než stačily opadnout.Není to nějaká houbová nemoc? Onemocnění mám již druhým rokem. Děkuji. Bilík I.

hodnocení

0x

Já bych to viděla jako přirozený propad plodů. Pěstuji sice jiné odrůdy, ale takto mi propadávají plody každý rok. Na stromě zůstávají zdravé plody, které dozrají. V případě sucha občas stromy dostatečně zaliji i to má vliv.

omicak*
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za odpověď,problém je,že takto jsou napadeny všechny plody opravdu všechny. Bilík I.

limetka*

omicak - všechny napadené nejsou, na fotce je vidět i zdravá švestka - brunecova má pravdu, je to normální opad nadbytečných plodů - a letos je sucho a fakt jich padá hodně - NENÍ TO ŽÁDNÁ CHOROBA.

"Červnový propad plodů" je dokonce odborný termín v ovocnářství. Je to přirozená reakce stromů a strom si reguluje počet plodů, které může uživit. Propad podporuje sucho, špatná výživa, mráz v době kvetení, nedostatečné opylení, choroby škůdci.

floro*

Také bych to viděla na obaleče. Jak píše Ben, to poznáte po rozříznutí plodu. Buď tam najdete larvu nebo jeji trus. Teď už s tím nic neuděláte. Na jaře před květem pomůžou lepové desky nebo postřik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]