Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Medinilla

Od: anisek* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,rodiče mi přenechali k "záchraně" rostlinu Medinillu,dříve nádherně kvetla,ale teď jí opadaly skoro všechny listy. V různých rubrikách jsem se dočetla ,že potřebuje teplo,světlo,a pravidelně roit kvůli vlhkosti-což rodičové úplně opomíjeli. Pokusímse to napravit. Ale co jsem nikde pořádně nenašla je dobrý návod,jak tuto květinu množit. Tudíž prosím o radu. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ona se množí pomocí řízků, ale je to dost obtížné, protože při tom vyžaduje vysokou půdní teplotu a to 30 - 35°C! Její český název je Tupoušek. Opad listů byl asi způsoben nevhodným prostředím v době vegetačního klidu, kdy jí vyhovuje teplota okolo 16°C, ale stále vysoká vzdušná vlhkost. Pozor! Rostlina během růstu sice vyžaduje bohatou zálivku, ale nesmí stát ve vodě!

anisek*
hodnocení

děkuju za bleskovou odpověď. Mám doma trochu sterilního substrátu a nějakej stimulátor-gel. Myslíte,že mám šanci? Stačilo by jí postavit nad kamna u západního okna?

Pozor, má odpověď se týkala množení, jak zněl původní dotaz. Dospělé rostlině vyhovuje světlé a slunečné místo, pokud slunce vyloženě nepálí. Teploty okolo 22°C jsou ideální. Je třeba udržovat vzdušnou vlhkost alespoň rosením. O zalévání jsem již psal. Hnojení tak jednou týdně vícesložkovým hnojivem. Rostlina se přesazuje jen tehdy, je-li starý květináč již malý. Běžná zahradnická hlína si mísí s hrubým pískem. Ale to se dělá tak v únoru. Zvadlá květenství se opatrně odstřihují, jinak se rostlina neprořezává. Ideální místo je uzavřené květinové okno s vysokou vzdušnou vlhkostí. V bytě by měla mít vždy zvláštní místo. Dobře rostoucí rostlina může být i jeden a půl metru vysoká a bývá poměrně dost rozvětvená. Pozor! Rostlina doslova nesnáší vápno! Zálévat měkkou, nejlépe dešťovou, vodou...

jaja28*
Strejc už všechno popsal, tak jen takový malinký dodatek - pokud rostlina vykvetla, tak po odkvětu stvol nedřezávat! Je základem dalších výhonů. *tuc*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]