Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není už pozdě na výsev fazolí?

Od: flodur® odpovědí: 3 změna:

Letos mi nevzešly asi uhnily.

flodur.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Fazole sít tak do konce června. Taky záleží jestli chcete sklízet suchá vyzrálá semena nebo zelené lusky. Keříčkové mají kratší vegetační dobu než fazole tyčkové.

doplněno 19.06.14 22:18:

Sice už je červen, ale denně bych nezaléval nebo mu to shnije jako předtím.

doplněno 19.06.14 22:38:

Semeno potřebuje vodu v místě kde je, v tom se asi shodnem. U fazole v 4-5 cm. Když zaleju pořádně, tak mi zem nevyschne do 5 cm za jeden den. Každý den pocmrndat - voda se nedostane k semeni, každý den pořádně zalít - nemá vzduch, shnije. U nás je taky sucho, ale že bych každý den zaléval, to by mě nenapadlo.

hodnocení

0x

Fazole bych namočila na 1 - 2 dny do studené vody. Pokud je sucho, tak zeminu před výsadbou bych dobře zalila, aby po nakypření zůstala vlhká. Zasadila fazole a pokud nebude pršet, tak bych denně zalévala, aby zemina byla dostatečně vlhká (ne přelitá) a fazole brzo vyklíčily na povrch. Pokud zeminu nenecháte přeschnout, tak fazole celkem rychle porostou. Já bych to zkusila i když je už polovina března.

doplněno 19.06.14 22:24:

U nás je sucho, prší tak maximálně 1x za měsíc. Napsala jsem, pokud nebude pršet, tak zalévat a nepřelívat.

2kedar*
hodnocení

0x

Mám obdobný problém. Fazole sice vystrčily růžky, ovšem všimli si toho i hladoví slimáci a takřka polovinu jich sbaštili.

Takže jsem na pár dnů namočil nové osivo do misky od nanukáče, kde jsem dal mokrý hadřík a to celé jsem ještě přikryl

papírovou kuchyňskou útěrkou a polil. Za pár dnů vykouknou kořínky a můžeme vesele sadit. Proces se tím výrazně urychlí a navíc sadíme s jistotou jen ty fazole, které už mají na 100% kořínek.

Na slimáky používám Ferramol. Navíc v okolí nesmí být vysoká tráva, kde se mršky rády skrývají a v noci dělají paseku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]