Nejste přihlášen/a.
Poradí někdlo, co s ořešákem, který má ořechy po usušení ořechy scvrklé a hořké?
Problém nebude v ořešáku, ale ve špatném uskladnění. Pokud byly ořechy zralé (odpadala slupka), byly na podzim určitě dobré. Během skladnění došlo k jejich vyschnutí a asi i žluknutí. Buďte rádi, že se do nich nepustili červi...
doplněno 18.06.14 17:38:Juglans regia = ořešák královský, vlašský ořech. Problém bude ve skladování!
Díky za odpovědi, nojo ale jaký je to ořešák nevím - má velké papírové ořechy, nechali jsme je na stromě do samovolného spadnutí, nebylo jich metrák a tak byly sušené v krabici v bytě. Dcera je chtěla ušetřit na vánoce, já je konzumovala za syrova. Domnívala jsem se, jestli není chyba třeba ve výživě nebo zalévání ... takže problém nevyřešen...
Jestli nemáte ořešák Juglans Regia,ty se skladovat nemohou.Z důvodů,které píšete.
doplněno 18.06.14 18:57:Omlouvám se,spletla jsem se
Wamp, a který ořech byste chtěla skladovat než Vámi jmenovaný. K otázce. Jestli už je náznak zcvrkávání u čerstvích ořechů, může být na ořešáku bakteriální skvrnitost. Jinak je chyba v postupu sušení a uskladnění.
doplněno 19.06.14 18:00:Papírák je vlašský ořech. Sušit musíte za přístupu vzduchu na sítech a uskladnit též tak, aby k nim mohl vzduch, tedy ne v krabici. Nebo po usušení vyloupejte a jádra dejte do mrazáku.
Nevím přesně kde je sušila, ale určitě někde v blízkosti topení - nepřikryté, v tom bych problém neviděla. Bylo jich opravdu trocha, takže žádné plísně a pod. Já jsem je měla také u topení cca 50ks ýsledek byl stejný (scvrklé a hořké), takže jsem dceři radila, ať je skonzumují "za syrova" ale neposlechla. Asi je to druh, co se fakt asi nedá sušit.
Ty ořechy nejsou "nejedlé"... Jen je něco špatně. A to "něco", začíná už u sběru. Ořechy by se měly sbírat v podstatě
každý den a uložit do místnosti, kde je hlavně SUCHO.! Občas je vytáhnout na sluníčko a trošku prohrábnout.
Sušení na radiátoru taky není žádná výhra, jelikož uvnitř ořechu pří prudkém ohřátí (i ochlazení) dochází ke kondenzaci vnitřní vlhkosti, čímž vlastně plíseň jen přiživíte. Na sušení ořechů doporučuji síto. (Viz. foto) Je to nejjednodušší řešení.
Na výrobu síta můžete klidně použít i zednickou perlinku. R
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.