Popravdě je hrách zralý tehdy,když lusky zežloutnou a ztvrdnou.Pokud je hrách zralý k přímé konzumaci,řídíme se velikosti plodů.konzumovat k přímému jídlu ho můžeme v okamžiku,kdy se začnou uvnitř lusku tvořit semena,hrášky.Jsou ovšem druhy hrachu,které se konzumují i s luskem.Jedná se zejména o hrách cukrový.
Co rozlomit lusk a vyzkoušet? Na přímé jídlo se sklízí dříve než na vaření. Také zraje postupně, takže nějaké lusky jsou zralejsi než jiné. Jestli má pěkné kuličky, které výplní 3/4 prostoru lusku tak je dobrý k jídlu hned (mladší ještě lepsi), až výplní celou dutinu tak je už spíš na vaření.
Hrách můžete sklízet na zeleno, tj. v lusku jsou vytvořena semena, jsou měkká a sladká. Pro přímou spotřebu (mlsání), skladovat lze pouze v mrazáku. Zralý hrách je suchý, tvrdý, jedlý po uvaření, rostlina je suchá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.