Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Nechala jsem si zasušit rostliny na herbář, které dělám do školy, ale nevím jak se rostliny jmenují. Mám je už zasušené a měla jsem v plánu je vyfotit, jak jsem je nasbírala, ale vyfotila jsem je už usušené. Je tady někdo, kdo je expert v poznávání různých rostlin a zvládne rozpoznat rostlinu již zasušenou? Omlouvám se, ale neměla jsem čas je sem dát rychleji. Stále jsem nějaké hledala. Mám jich 10 a potřebuji vědět jejich názvy. Děkuji a budu moc vděčná
P.S. Fotky rostlin budu označovat jako "Rostlina č.1", "Rostlina č.2" atd. V jedné fotce bude rostlina vyfocená dvakrát (jak je vysoká, vzhled a potom zblízka).
Ještě jednou děkuji!
První rostlina (Rostlina č.1)
Rostlina uprostřed (Rostlina č.2)
Poslední rostlina (Rostlina č.3)
Milá micinko. Tohle nejsou rostliny určené do herbáře. to je jedním slovem SENO ! Rostliny do herbáře se nezasušují, ale lisují se.
doplněno 06.06.14 16:04:no nic. Máš tam pažitku - šnytlík, jitrocel kopinatý, jetel, violku (trojbarevnou?), pryskyřník prudký
Poslední (č. 10) vypadá jako violka rolní. Ale je to opravdu hrozné - nechtěla bys raději vylisovat nové rostliny a lépe? Pokud tedy máš ještě čas. Nám by toto ve škole nevzali. Rostliny je dobré položit mezi savý papír (noviny) a zlehka přejet válečkem na těsto - nesmějí se ovšem úplně rozmačkat. Potom dobře zatížit.
doplněno 06.06.14 22:36:Vložit je do knížky je málo. Herbář jsem dělala tak, že jsem rostliny vložila do dvojité vrstvy novin a shora je zatížila cihlami. Pokud lisuješ v pokoji, budeš místo cihel potřebovat několik těžkých knih, které položíš nahoru.
doplněno 06.06.14 22:38:Rostliny samozřejmě musejí mít před vložením narovnané listy a květy (ne přeložené, zmačkané apod.)
Ale já jsem to tak dělala. Dala jsem je do novin a potom zatížila těžkými knihami.
Sušila jsem to 1-2 měsíce, tak nevím pro se to tak škaredě vylisovalo
Bude to tedy asi tím, že ty kořeny jsou moc silné - zkus je příště zespodu ztenčit a trochu rozmáčknout válečkem (u kořenů by to nemělo vadit).
doplněno 07.06.14 15:11:Jinak rostliny jsou usušené za několik dní, obzvlášť v tomto počasí. Nechtěla bys to opravdu zkusit znovu, alespoň ty nejhorší? Ve škole nás vyhazovali i s mnohem lépe vylisovanými. Nechci tě strašit, ale pokud máš ještě třeba 14 dní čas, určitě zkus alespoň část udělat znovu.
Mám do do úterka
Ale ony ty rostliny ve skutečnosti nevypadají vůbec špatně. To ten fotoaparát
Opravdu nejsou pěkné, jsou hodně zmačkané. Poměrně dobrý je snad ten pryskyřník. Záleží také, zda chodíš na SŠ nebo ještě na ZŠ. Já jsem dělala herbář na střední škole - též to nebyla žádná sláva, co se týče lisování. Vyučující mi to dobře ohodnotila jen proto, že jsem tam měla spoustu neobvyklých druhů rostlin. Musím ale říct, že jsem je i tak měla mnohem lépe vylisované než ty, takže nevím jak to v tvém případě dopadne.
Pokud ale chodíš na ZŠ nebo do nižšího ročníku gymnázia, mělo by to snad projít.
Tak to snad dopadne dobře. Paní učitelka vám to měla lépe vysvětlit. Silný kořen by se měl ztenčit min. na polovinu, protože jinak zbylou část rostliny pořádně nevylisuješ.
Pořádně jsem si prohlédla ty rostliny a doufám, že se nepletu (některé jdou opravdu špatně poznat).
1. psárka luční
2. jetel (pravděpodobně luční)
3. jitrocel kopinatý
4. pažitka česneková - opravdu můžete mít pažitku v herbáři? Je to zelenina.
5. jetel luční
6. rmen/ heřmánkovec (nelze přesně určit, protože nemá květ)
7. pravděpodobně silenka dvoudomá (pokud vypadala takto pohorskaves.cz/...
8. jestřábník zední
9. pryskyřník prudký
10. violka trojbarevná
Každopádně tam máš 2x jetel, což by asi být nemělo - zkus místo toho bez květu zítra vylisovat ještě jednu - jinou -rostlinu. Pažitka též není vhodná rostlina do herbáře.
Jinak doufám, že se pletu a kořeny jsou čisté od hlíny! V případě rmenu/ heřmánkovce a jestřábníku mám nějaké pochybnosti. Hlína tam být rozhodně nesmí.
Možná jsem to nenapsala úplně srozumitelně. Takže aby nevznikly nějaké zmatky - rostlina č. 6 je buď nějaký druh rmenu, nebo nějaký druh heřmánkovce. V tomto stádiu vypadají všechny stejně.
Vypadají fakt hrozně. Listy mají být pěkne rozložené, aby bylo vidět jejich tvar, u jetele kolik má úkrojků, stejně tak u jitrocele. Musíš si s tím dát trochu práci a pěkně rozložit i květy (jako máš alespoň u pryskyřníku). a zatížit né jednou ale několika knížkami. Navíc každý den hlavně ze začátku přebalovat do suchých novin. A nemusíš je mít s tolika listy (např. jetel). Zkus alespoň některé znovu - chybami se člověk učí. A říká se vylisovat ne zasušit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.