Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenují tyto rostliny?

Od: micinka123* odpovědí: 13 změna:

Zdravím všechny. Nechala jsem si zasušit rostliny na herbář, které dělám do školy, ale nevím jak se rostliny jmenují. Mám je už zasušené a měla jsem v plánu je vyfotit, jak jsem je nasbírala, ale vyfotila jsem je už usušené. Je tady někdo, kdo je expert v poznávání různých rostlin a zvládne rozpoznat rostlinu již zasušenou? Omlouvám se, ale neměla jsem čas je sem dát rychleji. Stále jsem nějaké hledala. Mám jich 10 a potřebuji vědět jejich názvy. Děkuji a budu moc vděčná :)

P.S. Fotky rostlin budu označovat jako "Rostlina č.1", "Rostlina č.2" atd. V jedné fotce bude rostlina vyfocená dvakrát (jak je vysoká, vzhled a potom zblízka).

Ještě jednou děkuji! :)

doplněno 06.06.14 15:49:

První rostlina (Rostlina č.1)

Rostlina uprostřed (Rostlina č.2)

Poslední rostlina (Rostlina č.3)

Jak se jmenují tyto rostliny?
Jak se jmenují tyto rostliny? #2
Jak se jmenují tyto rostliny? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

micinka123*
hodnocení

První rostlina (Rostlina č.4)

Rostlina uprostřed (Rostlina č.5)

Poslední rostlina (Rostlina č.6)

Jak se jmenují tyto rostliny? #4
Jak se jmenují tyto rostliny? #5
Jak se jmenují tyto rostliny? #6

micinka123*
hodnocení

První rostlina (Rostlina č.7)

Rostlina uprostřed (Rostlina č.8)

Poslední rostlina (Rostlina č.9)

Jak se jmenují tyto rostliny? #7
Jak se jmenují tyto rostliny? #8
Jak se jmenují tyto rostliny? #9
sebod*

Milá micinko. Tohle nejsou rostliny určené do herbáře. to je jedním slovem SENO ! Rostliny do herbáře se nezasušují, ale lisují se.

doplněno 06.06.14 16:04:

no nic. Máš tam pažitku - šnytlík, jitrocel kopinatý, jetel, violku (trojbarevnou?), pryskyřník prudký

micinka123*
hodnocení

Nám ve škole říkali, že rostliny musíme zasušit a tak jsem to dělala *nevi*

doplněno 06.06.14 16:05:

Dala jsem to do knížky (těžké) *nevi*

micinka123*
hodnocení

Rostlina č.10 :)

Ještě jednou děkuji za pomoc! :)

Jak se jmenují tyto rostliny? #10

Poslední (č. 10) vypadá jako violka rolní. Ale je to opravdu hrozné - nechtěla bys raději vylisovat nové rostliny a lépe? Pokud tedy máš ještě čas. Nám by toto ve škole nevzali. Rostliny je dobré položit mezi savý papír (noviny) a zlehka přejet válečkem na těsto - nesmějí se ovšem úplně rozmačkat. Potom dobře zatížit.

doplněno 06.06.14 22:36:

Vložit je do knížky je málo. Herbář jsem dělala tak, že jsem rostliny vložila do dvojité vrstvy novin a shora je zatížila cihlami. Pokud lisuješ v pokoji, budeš místo cihel potřebovat několik těžkých knih, které položíš nahoru.

doplněno 06.06.14 22:38:

Rostliny samozřejmě musejí mít před vložením narovnané listy a květy (ne přeložené, zmačkané apod.)

micinka123*
hodnocení

Ale já jsem to tak dělala. :( Dala jsem je do novin a potom zatížila těžkými knihami. :( Sušila jsem to 1-2 měsíce, tak nevím pro se to tak škaredě vylisovalo *nevi*

Bude to tedy asi tím, že ty kořeny jsou moc silné - zkus je příště zespodu ztenčit a trochu rozmáčknout válečkem (u kořenů by to nemělo vadit).

doplněno 07.06.14 15:11:

Jinak rostliny jsou usušené za několik dní, obzvlášť v tomto počasí. Nechtěla bys to opravdu zkusit znovu, alespoň ty nejhorší? Ve škole nás vyhazovali i s mnohem lépe vylisovanými. Nechci tě strašit, ale pokud máš ještě třeba 14 dní čas, určitě zkus alespoň část udělat znovu.

micinka123*
hodnocení

Mám do do úterka :(

doplněno 07.06.14 17:25:

Ale ony ty rostliny ve skutečnosti nevypadají vůbec špatně. To ten fotoaparát :(

Opravdu nejsou pěkné, jsou hodně zmačkané. :( Poměrně dobrý je snad ten pryskyřník. Záleží také, zda chodíš na SŠ nebo ještě na ZŠ. Já jsem dělala herbář na střední škole - též to nebyla žádná sláva, co se týče lisování. Vyučující mi to dobře ohodnotila jen proto, že jsem tam měla spoustu neobvyklých druhů rostlin. Musím ale říct, že jsem je i tak měla mnohem lépe vylisované než ty, takže nevím jak to v tvém případě dopadne. :(

Pokud ale chodíš na ZŠ nebo do nižšího ročníku gymnázia, mělo by to snad projít. :)

micinka123*
hodnocení

Chodím na ZŠ :(

Tak to snad dopadne dobře. :) Paní učitelka vám to měla lépe vysvětlit. Silný kořen by se měl ztenčit min. na polovinu, protože jinak zbylou část rostliny pořádně nevylisuješ.

doplněno 08.06.14 00:15:

Pořádně jsem si prohlédla ty rostliny a doufám, že se nepletu (některé jdou opravdu špatně poznat).

1. psárka luční
2. jetel (pravděpodobně luční)
3. jitrocel kopinatý
4. pažitka česneková - opravdu můžete mít pažitku v herbáři? Je to zelenina.
5. jetel luční
6. rmen/ heřmánkovec (nelze přesně určit, protože nemá květ)
7. pravděpodobně silenka dvoudomá (pokud vypadala takto pohorskaves.cz/...

8. jestřábník zední
9. pryskyřník prudký
10. violka trojbarevná

Každopádně tam máš 2x jetel, což by asi být nemělo - zkus místo toho bez květu zítra vylisovat ještě jednu - jinou -rostlinu. Pažitka též není vhodná rostlina do herbáře.

Jinak doufám, že se pletu a kořeny jsou čisté od hlíny! V případě rmenu/ heřmánkovce a jestřábníku mám nějaké pochybnosti. ;) Hlína tam být rozhodně nesmí.

doplněno 08.06.14 00:19:

Možná jsem to nenapsala úplně srozumitelně. Takže aby nevznikly nějaké zmatky :) - rostlina č. 6 je buď nějaký druh rmenu, nebo nějaký druh heřmánkovce. V tomto stádiu vypadají všechny stejně.

floro*

Vypadají fakt hrozně. Listy mají být pěkne rozložené, aby bylo vidět jejich tvar, u jetele kolik má úkrojků, stejně tak u jitrocele. Musíš si s tím dát trochu práci a pěkně rozložit i květy (jako máš alespoň u pryskyřníku). a zatížit né jednou ale několika knížkami. Navíc každý den hlavně ze začátku přebalovat do suchých novin. A nemusíš je mít s tolika listy (např. jetel). Zkus alespoň některé znovu - chybami se člověk učí. A říká se vylisovat ne zasušit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]