Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám koupenou Hortenzii velkokvětou Forrever Ever červenorůžovou barvu. Nechci barvu měnit, nechci ji mít modrou, ani jinou. Jakou zeminu ji dát do jámy na zahradě? Dočetla jsem se že by měla mít mírně zásaditou zem s Ph kolem 5,6 -6,0 . Co to pro mě , jako pro laika znamená? Mám ji dát pouze substrát pro jehličnany, nebo ho půl na půl smíchat s normálním zahradnicvkým substátem, či jak? Dále pak, čím ji hnojit? Hnojivo na kyselomilné, nebo raději tekuté slepičince, či cererit? Jde mi o to udržení té krásné červenorůžové barvy, nechci modrou, ta se prý docílí v kyselé půdě..
zasadit do speciální zeminy na hortenzie - taky jsem ji kupovala - doporučili mi ji že je lepší ,než jen přidat rašelinu a hnojivo prodávají tekuté na hortenzie
A máte opravdu tu co já? Tu velkokvětou v červenorůžové barvě? A opravdu Vám ta barva zůstala taková stejně krásně sytá? Ono totiž, když příjdu do obchodu a řeknu, že chci substrát a hnojivo na Hortenzie, tak mi automaticky dávají to co mají zažité, že je nějaká velkokvětá a ještě, že se dá barva ukočírovat ph zeminy a typem hnojiva, tak to vůbec prodavači neřeší, ani nevědí.
Pokud vím, tak v zásadité půdě tyto rostliny mění barvu právě na modrou, v kyselé na červenou (fialovou). Takže bych použila rašelinu + substrát na rhododendrony. A hnojit hnojivem pro kyselomilné rostlinky.
Tak to se právě všude píše, že na modrou barvu musíte dát rašelinu a co nejkyselejší půdu, moc bych Vám nevěřila. raději to nebudu riskovat, všude píšou co možná nejkyselejší a tím docílíte modrou..., no nevím
Pěstování hortenzií dnes vychází z toho, že každý chce mít modré květy. Vy ne. Takže se v první řadě vyhněte všemu speciálně určenému na hortenzie. Modré květy jsou v silně kyselé zemině (pH 3,5-4,5 s přídavkem hliníku), růžové a červené květy v zemině mírně kyselé (pH 5,5-6,0), v neutrální až alkalické (pH nad 6,5) chlorózy až uhynutí. Takže bych smíchal rašelinu, zahradnícký substrát a písek, vše 1:1:1. Pokud přidáte zetlelý hnůj nebo kompost, tím líp. Nezapomeňte nasázet do polostínu.
Děkuji za výborně vysvětlenou odpověď. Místo výsadby mám, perfektní, je to opravdu polostín. Ještě dotaz na to hnojení, můžu přihnojovat tím cereritem a tekutými slepičáky? Nebo použít jiné hnojivo-jaké?
Velice děkuji...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.