Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Borůvky - řez

Od: pb® odpovědí: 2 změna:

Mám čtyři keře zimolézu kamčatského, plody už jsou otrhané a teď přemýšlým, jak a kdy prořezat. Keře jsou asi 6ti leté, do tohoto jara jsem s nimi nic nedělala. Pak jsem se dočetla, že je třeba je prořezávat, takže na jaře (no asi konec února) jsem ořezala všechny staré větvě ale jen tak od oka, nikdy jsem to nedělala. Starou větev jsem seřízla až tam, kde na ní rašily větve nové. Úroda byla větší než loni a teď nevím, jestli je mám nechat tak, nebo třeba koncem léta, až jim začnou padat listy, provést nějaký radikální zmlazující řez. Vídám v parcích, jak velké keře jsou ořezané až skoro k zemi. Pak mám stejně starou kanadskou borůvku a u té už vůbec nevím.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud zimolez vemete na pařez (i se to rýmuje), připravíte se následující rok o sklizeň. Řez bych omezil na předjaří vyřezáním několika nejstarších větví. U borůvky kanadské to samé. Udržovat ne příliš hustý keř a zmlazovat postupně.

hodnocení

0x

Prvé dva roky po výsadbě rostliny neřežeme. Odstraníme květní pupeny, aby se rostliny nezeslabovaly předčasnou plodností a podpořil se růst vegetativních částí. Třetím rokem odstraníme ze středu keřů slabé metlovité výhonky, aby keř nezahušťovaly. Stejně vyřezáváme větve poškozené nebo chorobné a v dalších letech pak postupně staré větve s malými a slabými přírůstky. Správně udržovaný keř má 5-8 silných, rovných větví tvořících dostatek nových přírůstků. Čím keře silněji řežeme, tím máme plody větší, dříve zrají, ale v menším množství. Řezat můžeme od začátku vegetačního klidu až do doby květu.

zdroj: hobbyzahrada.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]