Nejste přihlášen/a.
Zdravím, začátkem dubna jsme zasadili keříky na zahradu - kalinu, vajgelii, zlatici a tavolník van-houteův, keře postupně nakvétají, zajímalo by mě zda po odkvětu provádět řez, ať se keříky pěkně zahustí, nebo by jim to tento rok spíše ublížilo, ...máte zkušenost? děkuji
keře se stříhají na jaře - já bych je nyní nestříhala a nechala růst- můj názor
doplněno 24.05.14 20:13:vaše keře jsou mladé - já bych je stříhala nejdříve po dvou sezonách
Ano, jak již psali rádci přede mnou - nechte keříky rok - dva narůst, ale potom všechny druhy, které jste jmenoval, stříhejte právě po odkvětu - tak mají čas a sílu nasadit hodně na kvetení do dalšího roku. Ale pokud vám mladé keře připadají třeba vytáhlé, tak bych klidně letorosty mírně, tak o třetinku zkrátila - budou mít více síly pořádně zakořenit. A nezapomeňte letos alespoň jednou týdně dobře zalít. Příští rok už to nebude nutné.
Obecně lze říci, že na jaře kvetoucí keře se řežou Po květu, pozdně kvetoucí keře se řežou na jaře. To zapřičiňuje to, že první skupina letos kvete na větvích narostlých loni, druhá skupina kvete na latošních přírůstcích. První skupinu doporučuji průběžně zmlazovat, tzn. každý rok odstranit asi 1/4 až 1/3 nejstarřích větví. Keře budou stále vitální, pravidelně obrážet a zakládat nová květenství. Nové keříky zastřihněte po odkvětu, odstříhněte části s odkvetlými květy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.