Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
prosím o odpověd.Na višni jsou ze spodní strany listu,černé tečky,asi vajíčka je to pro strom nebezpečné?ustřihnout ty listy,nebo nechat?posílám foto.Děkuji.
Dobrý den, nevím přesně, co to je, ale pokud je to jen na části větviček, tak bych to otrhal a zničil. Pokud je rozsah větší, tak nevím - postřik=? Trochu to vypadá jako mšice, ale to by bylo lepkavé a listy se kroutí. Ale, nebudu si hrát na odborníka. Zdravím!
doplněno 25.05.14 16:29:Ti mravenci Vám pomáhají - oni žerou ty mšice. Až tam nebudou mšice, tak mravenci nebudou mít důvod lézt po stromě. A myslím, že mravenec ani stromu neublíží.
doplněno 25.05.14 17:04:pckop - tak, to děkuji za opravu. Žil jsem v bludu, že mravenci chodí mšice požírat. A pro tazatele - nevěřte tomu, že mravenci snad žerou mšice (ani, kdyby se Vám to snažil někdo namluvit - jako jsem to udělal já). Ovšem, když tam nebudou ty mšice, tak by tam nemuseli být ani ti mravenci. Omlouvám se za dezinformaci.
ještě prosím o odpověd na jednu otázku..
po kmeni višně lezou hojně mravenci-zřejmě k vuli těm mšicím,i hodně snad bedrunek je na listech s tím asi nic neudělám,ale ti mravenci?kdybych kmen natřel vápnem,nebo něčím co by mravence odradilo,nebo něco lepkavého aby se dál nedostali...
nějaká rada?
díky.
Bedrunkama myslíte berušky? Samozřejmě, že tam budou, jsou to jedni z hlavních predátorů mšic. Při brzkém napadení mšicí než nějaký potřik stačí zamezení mravencům navštěvovat ty mšice. Oni si je totiž opečovávají a chrání a jejich predátory (slunéčka, zlatoočky apod.) shazují na zem. Prodávají se takové lepové pásy na kmeny.
Včera jsem vymyslela dobrou "léčbu" na mšice na malých stromcích - nastavím na hlavici zahradní hadice takový ten špric do vějíře, rukou přidržím mladý letorost olepený těmi potvorami a udélám mšicím letecký den - mravenci tam pak běhali sem a tam a vůbec nechápali, kam jim ty potvůrky zmizely
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.