Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak namnožit rododendron

Od: pjpj* odpovědí: 6 změna:

Prosím, máte někdo zkušenosti, jak namnožit rododendron?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím,rododendrony množíme především řízkováním, množení semeny nebo hřížením patří mezi realtivně málo uživané typy množení. Řízkování rododendronů provádíme ve vyhřívaném záhoně ve skleníku, se stálou teplotou 20 stupňů. Substrát pro řízkování je písek smíchaný v poměru 1:1 s rašelinou, nebo jen čistá rašelina. Místo písku je možné použít perlit případně drcený polystyren. na dno umsítíme drenážní vrstvu ze šterku nebo písku, výška samotného substrátu by měly být kolem 20cm. Jako řízky používáme pružné, jednoleté výhony, ketrým ponecháme 2-3 listy, zbytek odstraníme. U velkokvětých stále zelených kultivarů lépe zakořeňují tenké řízky v délce 6-10cm, vhodnější jsou řízky bez květních pupenů. Řízky seřízneme krátkým šikmým řezem a řez oštříme růstovým stimulátorem. Řízky zapichujeme do substrátu mírně šikmo, dlouhým řezem dolů. Kromě stejnoměrné teploty je třeba udržovat v množárně stejnoměrnou vlhkost, a té docílíme snadněji zakrytím průhlednou folií.Opadavé azalky řízkujeme na jaře, jakmile se mladým výhonům rozvinou listy. Při řízkování má zásadní význam udržení konstantní vlhkosti, na tu jsou azalky háklivé. Zakrslé formy rododendronů řízkujeme od poloviny června do konce srpna, ostatní stále zelné velkokvěté rododendrony pak od září podle vyzrálosti řízků.Kromě množení rododendronů pomocí řízků se ještě používá množení pomocí oček. Do připraveného substrátu sázíme jeden list, očko je pak téměř kolmo dolů zapíchnuto v substrátu. Ujímavost je o něco horší, záleží však hodně na zkušenosti zahradníka:)

hodnocení

2x

Nejlépe řízkováním. 5ízky lze získet z téměř zdřevnatělých ročních výhonků. Nejdříve řízky ponořte do prostředku podporujícího růst kořenů. Přikryjte nádobu sklem či folíí, aby byl vzduch vlhký. Množení pomocí semen je spíš pro zkušenější zahradníky.

pjpj*

No, zapíchla jsem větvičku do skleníku, je tam teplo a vlhko, uvidíme, zda se podaří :)

jabraka*
hodnocení

0x

Rododendrony se nejlépe množí zakořeněním převislých větviček z hlavního keře,ty se zahříží do kompostové zeminy smíchané s rašelinou pod keřem.Po dvou až třech měsících se už objeví kořínky.Je lépe odnož ponechat přes zimu a na jaře přesadit.Některé odrůdy ronďáků se ale množí dost špatně.

JABRAKA

Jak namnožit rododendron
Sedá je teorie a zelený strom života. Tak se to aspoň říká :) Přes to že se doporučuje řízkování tak se málo kde dočtete že úspěšnost se pohybuje kolem slabých 10-20% Proto jsou rododendrony tak drahé. Já loni v lázních jeseník neodolal a přivezl větvičku snad z každého, který jsem potkal a roste mi jeden jediný.
Hřížení se dělá méně často ale s větší úspěšností.
pjpj*

no, tak to vypadá, že se mi to nepovedlo, větvička nějak usychá, asi z toho nic nebude :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]