Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňka a broskev

Od: martina1105* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Chci si zasadit nový stromek meruňky a broskve. Stanoviště je na jižní straně. Ráda bych, aby rodily tak nějak třeba červenec-srpen. Nevím vůbec jaké odrůdy použít a taky nevím, kdy sázet. Plody bych chtěla raději větší. Zahradu mám u baráku a stromky by byly zasazeny pod borovicemi, které jsou dosti vzrostlé a větve ze zdola jsou hodně odřezány, tudíž jsou jen vysoko na stromech. Sluníčka by stromky měly dostatečně. Nevím jak zasadit, do jaké hlíny, jaké odrůdy jsou nejodolnější atd. Prosím, poradí mi někdo? Jsem vděčná za každou radu. Děkuji

Martina

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já si myslím, že místo pod borovicemi není zas až tak fajn. Nejde jen o sluníčko, jde také o kořeny a o to co stromy "vydechují". Všichni, kdo mají broskev, si na kadeřavost stěžují. A plody mají malé, s velikými peckami, skvrnité, strupovité. *plac* V podhůří Jeseníku jsme my měli meruňku, která rostla na jižní straně domu, přivázaná na šprinclíky na domě. Kolem domu byl chodník a jedna velká kachle u domu byla vyňata a meruňka rostla kořeny pod dlaždicemi a korunou dělala takové loubí nad chodníkem. A plodila úžasně. Táta meruňky sypal do prádlového koše. Kdo neviděl, neuvěří! Když jsme je půlili do lahví na kompot, tak si táta pochvaloval, jak pánbíček vymyslel krásné ovoce.

martina1105*
hodnocení

Slyšela jsem, že právě borovice kořeny mají jako vruty...že se nerozlézají do šířky, ale rostou do země. Nebylo by to těsně u kmene, asi tak 10 metrů. Kamkoliv na zahradě je dám...tam budou tak maximálně do dvaceti metrů od těch kmenů borovic. Máme je zasazené na dosti blbém místě. Nejraději bych je úplně odstranila, ale jsem jediná proti nim.

milan23*
hodnocení

3x
Meruňka-půdy hlinitopisčité, propustné,s dostatečným obsahem vápna-nikoliv půdy těžké kyselé zamokřené.V teplejších sušších oblastech výsadba napodzim,na vlhčích stanovištích brzy na jaře.Hlavní kořeny zkrátit na 30 cm, vedlejší jen slabě.ke stromku vyššímu 100cm se dává kůl.Závlaha 14 dní před kvetením, v období sucha, a řádně zalít asi 14 dní před dozráním plodů.
Broskvoň-lépe odolává jarnímu namrznutí, jinak v podstatě totéž , jen pozor na přerostlé stromky ,špatně se ujímají,nejlépe jednoleté.
Nevím jestli jim nebude pod borovicemi moc ,,kyselo"Téměř všechny meruňky rodí 7-8 měsíc,broskvoně 7-8 pozdní odrůdy začatek září.S výběrem odrůdy Vám poradí v zahradnictví.Vyhnul bych se supermarketovým stromkům těm napytlíkovaným se žlutou visačkou jedné nejmenované značky.Pro Jižní čechy např . zahradnictví Láf u Veselí n. Lužnicí.Teď už bych nesázel je pozdě.počkejte na podzim-říjen,listopad.
martina1105*
hodnocení

Mnohokrát všem děkuji. Jen nevím, jak zjistím, jakou mám vlastně půdu. Partner mi tvrdí, že díky nějakým pískům nám ujíždí garáž. Takže ji asi budu mít písčitou. Když ale vykopu díru,tak se mi to nezdá. Jsem z Ostravy a sídliště kolem nás bylo prý postaveno tam kde byly písky.

milan23*
To by mělo být vyhovující.Jen ty borovice tam kam padá jehličí bude půda asi kyselá a i když je porazíte par let to potrvá než se vyčistí.Ono meruňky a broskvoně jsou trochu alchymie i co se stříhání a zmlazování týče.Ale na přijdete třeba až u třetího stromku.Co se ovocnářství týče je třeba se ptát starých strejců dokud jsou na živu, ty znaj ty fígle, za 20 let už nám nebude mít kdo poradit a budem platit drahý zahradnický firmy.
2kedar*

Žeby... "Pískové Doly..?"

Taky jsem z Ostravy a musím říct, že se tady docela dařilo jak meruňkám, tak i broskvím. Člověk musí mít

při sázení hlavně rozum a nasadit to pokud možno na chráněné místo od severu. A taky jarní řez před kvetením je velmi důležitý. Jinak z toho bude pláňka.

martina1105*
hodnocení

Já totiž nejsem ostravačka...žiji tu jen krátce...

2kedar*
hodnocení

2x

Zdravím.! Mám odrůdu Red Haven, která má sice dobrý výnos a nádherné plody... jenže má neskutečný problém s kadeřavostí listů. Poohlídl bych se spíš po nějaké odolné odrůdě nektarinek. Kdysi jsem měl broskev, která neměla kadeřavost vůbec. Bohužel neznám odrůdu, jelikož jsem ji "podědil". Neměla tak velké a dužinaté plody, ovšem až do svého zániku netrpěla neřestmi přešlechtěných odrůd. Doporučuji konzultaci s rozumným zahradníkem (žádný Baumax.!)

Také velice záleží na umístění a nadmořské výšce. R.

doplněno 15.05.14 21:00:

Apropo.. zrovna na Pískových Dolech je krásné školní zahradnictví. Tam bych se s důvěrou obrátil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]