Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velká tůje hnědne/ rezne?

Od: petrapetina odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

zakoupili jsme domek u hlavní cesty, kde jsou již vzrostlé tůje tvořící živý plot. Výška tůji přes 2 metry. Občas je zaliji, z jara jsem pohnojila hořkou solí. Bohužel mi zrovna uprostřed začala tůje hnědnout, zvenku je již téměř celá, jehličí na ní drží, když ji rozhrnu, jsou uvnitř ještě tmavě zelené jehličky.

Nyní 2x týdně ji zalévám a od sousedky jsem pohnojila slepičákem.

Má někdo nějakou radu co jsem udělala špatně a jak zachránit? Všechny ostastní v řadě jsou pěkně zelené. Máme psa, ale nevšimla jsem si že by očůrával zrovna tuto, spíše tu krajní, která by mne tak nemrzela.

Děkuji všem a rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

0x

Nechcete sem dát foto? Těžko soudit z vašeho popisu, jestli hnedne uprostřed jednotlivých stromů tzn. u kmene nebo uprostřed řady živého plotu...

doplněno 16.05.14 07:57:

Jestli to celé je jedna rostlina, tak to se nedivím, že ten souboj o životní prostor vzdala. Jsou hodně, ale opravdu hodně na husto, nemá žádné místo pro růst, aby mohla soupeřit s vedlejšími stromy o světlo, živiny, vodu. Prostě ji ty ostatní udusili. A nezachráníte ji. Ale v štěstí v neštěstí - vyřežte až u země, ty vedlejší místo zarostou.A možná bych zvážila, pokud jsou opravdu takto nahusto, vyřezat každou druhou pryč, protože to budou v budoucnu dělat další. A začněte tvarovat nebo se vám začnou rozklesávat a jak v budoucnu zařežete do starého dřeva, tak už neobrostou. A víc bych řadu zploštila. A boky netvarujte rovně svisle, ale tak aby při pohledu zboku měla řada tvar lichoběžníku. google.cz/...

doplněno 16.05.14 08:13:

Ještě jednou obrázek

doplněno 16.05.14 08:52:

Zarostou to v pohodě.

Velká tůje hnědne/ rezne?
petrapetina
hodnocení

Zítra doplním foto, hnědně pouze 1 tůje , u kmínku je ještě zelená, jinak je hnědá. Vedle této jsou nalevo i napravo další a ty jsou celé krásné.

petrapetina
15.05.14 20:07
hodnocení

Velká tůje hnědne/ rezne? #2
petrapetina
hodnocení

Díky za radu, jestli myslíte že by to mohlo být tím, tak ji o víkendu seřízneme. Koukala jsem na stromky a každý je od sebe jinak, stavěli to tady takoví umělci, všechno máme špatně :(

Má šanci se ta tůjka rozrůst. aby zaplnila místo? Přemýšlela jsem že dám jakoby do trojůhelníku nějaký keř, před ty dvě první, takže by ta díra nebyla do budoucna tak vidět, ale pokud by se teoreticky téměř spojili, tak to nechám být.

Ještě dotaz ohledně stříhání, lze ostříhat ještě teď o víkendu nebo je již pozdě a až na podzim?

floro*

Zarostou to v pohodě, a klidně stříhejte ještě teď

hodnocení

0x

,,Každá tůjka hnědne uvnitř,,nemá tam světlo,hořká sůl je OK a zálivka také. Také ji můžete postíkat roztokem hořké soli. Ale je to jejich slabost...

doplněno 13.05.14 11:15:

doplněk- - jak dlouho je máte? OPRAVA..postříkat ne potíkat,,,Taky je tam mám..Z jedné strany jsou lepší a dělám vše pro,aby vypady zdravě.

petrapetina
hodnocení

Tůje jsme zakoupili již s domem, nevím jak jsou staré.

Nemám ji ostříhat téměř až ke kmínku? Neobrazí?

hodnocení

0x

Vzala bych větvičku a šla se poradit,,,aby to nechytlo se pak na všechny...Jinak jsou krásné..ale staré nebudou ..

doplněno 16.05.14 09:30:

Jestli ji někdo nepolil ,,,podle mne jak ji ostříhá na kmen ,tak nenarostou jí nové větve. Já mám tůje dále od sebe a stejně rezivějí.Je to vzácný úkaz,jak jsou krásně zelené...

floro*

No jasně že rezivějí. Nikde v přírodě dlouhodobě tak těsně u sebe nic neprospívá a neroste. Je to opět výmysl lidí. Dochází tam k velké konkurenci v boji o živiny, vodu, světlo a jejich jednostrannému odčerpávání. Jen si to srovnejte s trávníkem. Pokud se o něj řádně nepečuje, jak může vypadat. Tak si to převeďte na několikansobně větší živý plot ze zeravů. Jenomže péče o trávník je mnohem jednodužší a efekt rychlejší. U živého plotu je zapravování živin, rostlinné hmoty mnohem mnohem složitější ne-li nemožné. Navíc regenerace už poničených jehličnanů je minimální ne-li nulová.

petrapetina
hodnocení

Tak tůje je pryč, ovšem se mi zdá, že toto už je velká díra. Máte nějaký nápad co s tím? Uříznout i tu vedle? Prosím o radu, jsem z toho nětastná.

Velká tůje hnědne/ rezne? #3
Velká tůje hnědne/ rezne? #4
Velká tůje hnědne/ rezne? #5
floro*

Ha, z první fotky to vypadalo, že jsou blíž. Ale i tak se s ní nedalo nic dělat, už byla mrtvá. Buď to nechte tak nebo zkuste vykopat pařez a dosadit tam druhou. Máte to klasické Thuja occidentalis ´Smaragd´. Ale musí být větší, aspoň metr i víc, aby rychle dohnala ostatní. Ale pozor na kořeny vedlejších. A často ji zalévat, ostatní by ji vycucly. A začněte tvarovat, jak jsem vám poslala obrázek. Odspodu už začínají ztrácet. Co se týče toho prosychání jak píše zavináč, toto je úplně normální prosychání zevnitř. Nejde o žádnou nemoc. To by vypadalo úplně jinak.

doplněno 19.05.14 09:45:

Teoreticky by to šlo. Prakticky bych to zhrnula asi tak - Buď to dá nebo to nedá. :) Jestli je ale chcete zrušit, tak za to nic nedáte, zkusit je vykopat s balem. Musíte ale pak i zastřihnout.

Toto názorný příklad, proč prosazuji listnáče místo těchto tůjových plotů. Když se stane něco takového, že jeden vypadne (což se s velkou pravděpodobností nestává), řešení je mnohem jednodužším, protože listnáče dobře reagují na jakékoliv zmlazení a jsou mnohem flexibilnější. Což je také možnost, nahradit zeravy za habry.

doplněno 19.05.14 09:48:

Jo, ještě jsem zapomněla, zkusila bych tam z těch tří dosadit tu prostřední. Nebude mít velkou změnu.

A když je budete vykopávat, tak si všímejte jak vypadají kořeny těch krajních a té prostřední a jak vypadá půda pod nimi. Uvidíte jak se vzájemně ovlivňují a jak vyšťavují půdu kolem sebe.

petrapetina
hodnocení

Ok, ještě máme na druhé zahradě ty samé, stejně vzrostlé,ale jen asi 3 vedle sebe, ty půjdou pryč. Zvládli bychom je přesadit?

To hnědě uvnitř, dorostou na u stranu větvičky zelené nebo ne, jde mi o to, pokud bychom odstanili i tu krajní, zda bude z boku ta vyschlá tůjka vidět.

Celou noc přemýšlím co s tím, na fotu to vypadá ještě dobře :)

hodnocení

0x

Tak já bych vykopala ten kořen obrala bych ty uschlé reznaté větvičkya dosadila bych to novou tůjí. Jelikož vidím,že hodně lidí má tůjky také tak blízko u sebe a jsou OK.Postříkala a hlavně zeptala bych se v obchodě,jestli je to nemoc,nebo ne.Ale přínést ukázat. Mají jednu chorobu a já si nemohu vzpomenout jak se to jmenuje. Tak proto!

Ale jak jsem psala,tůje jsou haklivé na tu rez i jalovce...Nejde dovnitř vzduch a slunko.

petrapetina
hodnocení

Tak tůje je přesazená, šlo to velice dobře, přesekla jsem snad jen jeden větší kořen. Nakonec jsem tam dala tu krajní místo té nemocné (pařezu). Ostříhala jsem celý plot dle návodu výše. Až teď mne napadlo že jsem mohla nasypat kořenový stimulátor.

Uvidíme co to udělá, dám vědět jak se ji daří, myslím že do měsíce by to mohlo být znát zda se chytla nebo ne.

Děkuji všem za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]