Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Travex a voda ze studny

Od: petrapetina odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Potřebuji se zbavit plevele v příjezdové cestě a na dvorku. Plocha je obrovská, všude štěrk, neustálé vytrhávání nepřichází v úvahu, napadla mne likvidace Travexem. Nejsem si ale jistá zda použít, máme k dispozici pouze vodu z naší studny. Je to dobrý nápad?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Není to dobrý nápad *stop* Zde si pročtěte zbavení plevele přírodní cestou enviweb.cz/...

hodnocení

0x
Travex máte z vlastních zásob? Já už ho drahný čas v obchodě neviděl.
Na pevel použijte Roundup podle návodu. Stačí jemný postřik na list a sluneční počasí. Dostane se do celé rostliny a zahubí ji. Bez kontaminace spodní vody.
petrapetina
hodnocení

Vím že Travex používala babička, dá se sehnat zde: funchem.cz/...

Roundap známe, cena vysoká a je třeba to oběhnout několikrát ročně, Travex by byl na delší dobu co si tak pamatuji. Bojím se jedině zda to něco neudělá s pitnou vodou...

Každý herbicid zničí trávu i s kořínky. Potíž je ale v tom že na plochu stále padají semínka různých trav které tam zanese vítr. Ty pak znova vyklíčí a roste nový plevel.V případě že dodržíte přený návod na ředědění nemusíte se bát.Ten Ten Travex je ale nejdražší.

Travex cena 180 Kč/kg Z jednoho kila sypkého koncentrátu vyrobíte cca 17 litrů roztoku k použití tj na ošetření 17 -20 metrů

roundup.webnode.cz/... 350Kč/l Na 1hektar použijete 3litry.

doplněno 03.05.14 19:16:

V drogeriich je po litru i po 2,5dcl. I v obchodákách kde prodávají potřeby pro zahradníky. Já používám přípravek se stejnýmí účinky ale je o třetinu levnější. zip.er.cz/... Taktéž je běžně k dostání. Bydlím na vesnici 1200 obyvatel a mají ho v obchodě v půl litrovém balení.Travex zamyslete se co by to muselo být za žíravinu aby tam 4 roky nic nerostlo.Jako kluci jsme z něj vyráběli dělobuchy.

@zolik: No jo, ale kde koupit Roundup Rapid po litrech. Těch 20 l by mi vydrželo na odtravnění celé zahrádky tak na 350 let:)

doplněno 04.05.14 00:43:

@zolik: No, odkaz roundup.webnode.cz/... není na e-shop. Na tom webu je sice odkaz na e-shop Medwěd, ale tam Roundup Rapid neprodávají. V jiných eshopech ho mají jen po oněch 20 litrech:(

V tom mém odkaze je i na 1 litr.Jen třeba hledat . webareal.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

Loni jsem zde na poraďte Travex hledala, dík dobrým rádcům našla a ze stránek co uvádíte objednala. Dvůr na kterém je studna postříkaný, konečně bez trávy, vodu ze studny pijem a ještě žijem. Píšete, plocha obrovská (náš dvůr také) 1kg Travexu je podle výrobce na 17l vody a na cca 20m2, na náš dvůr 4kg nic moc. Roundap je k ničemu, zahubí jen ten plevel co se zelená a další roste vesele dál. Travex zahubil i psí víno a bezový keř, aspoň zatím neobrazily.

Travex-chlerečnan sodný. Toxicita pro člověka[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem ke své oxidační povaze je chlorečnan sodný velmi škodlivý při požití. Oxidační účinek na hemoglobin vede ke tvorbě methemoglobinu následované denaturacíglobinové bílkoviny a prokřížení membránových bílkovin v červených krvinkách, což vede k poškození membránových enzymů. Permeabilita membrány se sníží a dochází k vážné hemolýze. Denaturace hemoglobinu překračuje kapacitu metabolické dráhy G6PD. Navíc je tento enzym přímo denaturován chlorečnanem a omezuje se tak jeho účinek.

Může být účinná léčba kyselinou askorbovou a methylenovou modří. Ovšem protože methylenová modř vyžaduje přítomnost NADPH, pro kterou je potřeba normální funkce systému G6PD, je méně účinná než za jiných podmínek oxidace hemoglobinu. Může nastat vážná akutní hemolýza s multiorgánovým selháním, včetně diseminované intravaskulární koagulace a selhání ledvin.

ty jsi doktor nebo vedec?

floro*

Že se někdo zajímá o dopady chemických látek, obzvlášť těch běžně používaných při "ochraně"rostlin či pozemků před plevelem, ještě neznamená, že je to vědec či doktor. Mě osobně též děsí čím dál masivnější propagace a používání těchto přípravků, přestože nevině vyhlíží jako nějaká ta troška obarvené vodičky. Bohužel, to že nám to neublíží okamžitě třeba jako kyanid neznamená jistotu během delší časové dekády. Viz. nejznámější kauza DDT. Např. zajímaví článek na téma glyfosfát už na známé cs.wikipedia.org/... Nenabízím zde článek jako dogma, ale alespoň k zamyšlení o rostoucí banalitě používání. Proto i já jako zahradník z povolání hledám jejich alternativy. Momentálně se nabízí použití koncentrované kyseliny octové jako totálního herbicidu např na zmíněné dlažbě. Zatím jej osobně nemám odzkoušený, ale nezavrhujme něco ještě dřív, než to odzkoušíme. A argument lenosti při nutnosti opakované aplikaci kolem studny vzhledem k ochraně vodního zdroje se mi zdá poněkud zcestná. Takže "Plevelův v boji ZDAR!"

Travex je již řadu let zakázán. Nejsem nepřítelem rozumně užívané chemie na zahradách a okolo domů, ale osobně bych si tento sajrajt na svůj pozemek nedal a ani bych to nikomu nedoporučil.

hajny*

nejlepší herbicid je motykazin

ptal jsem se,protoze jsi to tak odborne vysvetlil az vedecky.to by jsi mohl vedet cim zahradnici hnoji po vysadbe ze semene jehlicnany ze maji tak velke prirustky.

To jsem Ti měl odpovědět ,,Jedna pani povídala..." Nu což Kdo chce kam pomožme mu tam.Travex je už od roku 2000 zakázán.

V legálních obchodech ho nekoupíš. Na internetu ho sice koupíš ale koupíš i bez receptu Viagru.Následky si poneseš ale sám.

jabraka*

Odpověď je naprosto přesná,myslím,že každý se rád poučí,co neví.

JABRAKA

komu vlastne odpovidas

jiri007
hodnocení

0x

Pro hanys: Zolik není doktor ani vědec, jen ty své chytrosti doslova okopíroval z Wikipedie zde: cs.wikipedia.org/...

Jinak chlorečnan sodný je dobrá volba, vyjde to levněji než komerční přípravky, já s tím doma stříkám louku a prostě celou zahradu jednou cca za dva roky, mám zahradu bez trávy a plevele a nemusím sekat, dva roky se na tom nic nechytne, až cca po dvou letech začíná lézt tráva a plevele. Mám doma studnu také a žijeme stále.

nb
Travex bol chlorecnan sodny zo zmesou soli NaCLO3 + NaCL v pomere 1:1.Pouzival sa ako totalny herbicid.Vsetky tie enviromentalne sracky o skodlivosti spodnych vod su demagogicke hluposti vygenerovane EU.Vsetok chlorecnan sa totiz absorbuje uz na povchru v rastlinach pri vacsej koncentraci v korenoch.Na skodlive zamorenie spodnych vod by ste ho museli aplikovat v kubikoch vodneho roztoku a 100% koncentracie aj tam by sa postupne "vstrebal" a rozlozil.Jedinym skutocnym dovodom je obava EU s toho ze si verejnost moze vyrobit obranne pomocky nakolko je to vyborne okyslicovadlo a preto chce zakazat vsetky taketo prekurzory.Ale ani to im nepomoze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]