Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeji,
na zahrádce mám třetím rokem azalky. Ani jedné se nedaří. Sice na jaře rozkvetou, ale jen pár květy. Jsou docela holé, bez listů, jen konce mají pár lístků slabé květy. Pomalu ale jistě odchází. Jakoby od kořenů usychala, ale konce stonku pár listů mají. Poradí mi prosím někdo, co je to za chorobu, či jak se o ni správně starat? Děkuji všem... Martina
Vyholují, nedaří se jejich kořenům a ty nestačí vyživovat nadzemní část rostliny. Azalky, stejně jako rododendrony potřebují kyselou půdu. Určitě, když za ně zatáhnete, tak je vytáhnete s původním balem tak jak jste je při sázení vytáhla z květináče. Moje rada: Azalky vytáhněte a dejte do kýble s vodou, tak aby se celý bal ponořil do vody a pořádně natáhl, možná s přídavkem hnojiva pro rhodo v koncetraci podle návodu možná trochu slabší. Mezi tím vykopejte dvakrát až třikrád tak velikou díru než bal a na dno nasypte granulovaný hnůj a nalejte půl kýble vody. Původní zeminu smíchejte s koupenou rašelinou tak 1:1 až 1:2 (více rašeliny) podle kvality půdy u vás. Pak do díry zasaďte azalku a zasypte smíchaným substrátem. Zasazenou azalku zalejte kýblem vody s hnojivem pro rhodo podle návodu, ale tak, aby se voda vsákla a neodtekla. Dbejte na to, aby jste nezahrnula azalku příliš, ale ani málo. Výška původního balu musí být zároveň s novou půdou. Azalky alespoň jednou týdně zalévejte a hnojte. Na zimu přikupte novou rašelinu a rozporostřete pod rostliny (na jednu rosltinu asi 5 - 10l balení. Zkontrolujte také vhodnost stanoviště s ohledem na světelné podmínky. Je ale možné, že je pozdě a už to azalky nezachrání. Pokud koupíte nové, zasaďte je podle uvedeného postupu.
doplněno 02.05.14 08:18:Pán myslel přesazovat, pokud je máte tak jako on v květináči. Určitě nepřesazovat ve volné půdě. U rhodo vám nastane stejný osud, pokud jste jen sázela stejně jako azalky. Zasaďte jej, tak jak jsem vám popsala. Není to tak složité, jak to vypadá, za půl hoďky není co řešit. Zkuste azalky ještě přesadit, mohou se ještě zrepetat. Zkuste jim i rododendronu navíc přilepšit mykorhizními houbami Rhodovit. Hnojivo použijte na rhodo a azalky. Dobré je krystalické např od Forestiny nebo AgroBio Opava, které rozpustíte v konvi s vodou a rovnou zalejete. Hnojivo se dostane ke kořenům rychleji, téměř okamžitě. Není nijak drahé, půlkilovka tak do 60 - 70 Kč. Obvykle se dává tak 10 g na 10 l, takže vydrží na dlouho. Rhodovit je dražší, malé balení vyjde tak na 3 - 4 rostliny. Nalejte rovnou do díry hned pod kořeny.
Děkuji vám za odpovědi. Myslím si, že to bude tak, jak říkáte. Přestalo se jim totiž dařit již od druhého roku. Půdu tam mám asi opravdu špatnou. Zkusím koupit azalku novou a zasadit. Tyto jsou fakt v tak špatném stavu, že je asi nezachráním. Jen ještě dotaz. To je opravdu musím co dva roky vykopat a dát tam rašelinu? Nestačilo by pouze pořádné hnojení? A jakým přípravkem hnojit? Minulý týden jsem si koupila velkokvětý rhododendron a zasadila o kousek dál. Tam nastane stejný problém? Mám jej zasazeno mezi textílií, která je pokryta kůrou. Má cenu znovu sem sadit nové azalky? Nebo poradíte mi jinou květoucí rozstlinu, která vypadá podobně jak azalka?
Jenom jednu všeobecnou poznámku k dlouhému návodu. Než budete k rostlině lít nějaké hnojivo, nechte ji alespoň měsíc zakořenit, ať ji nespálíte.
Mohu se Vás zeptat, jak se ideálně starat o azalky a rododendrony v květináči? Jak jsem zmínil doposud jsem měl jen jednu letitou drobnolistou azalku (druh bohužel neznám), kterou pravidelně na jaře přesazuji (kořenový bal moc "nerozhrabávám") do mělkého širokého květináče a substrátu na azalky. během roku přihnojuji tekutým hnojivem. Je ve stínu až polostínu a má stále vlhký substrát. Této se to evidentně líbí, protože je hezky olistěná a celkem bohatě kvete. Letos jsem tomu propadl a koupil další azalku (druh bohužel) neznám a rododendron "ROBERT SELEGER". Doporučujete stejný přístup? I do květináče se má dát na dno hnůj, jak píšete? Prosperovat mi snad budou, ale myslím si, že mi příští rok nebudou tak bohatě kvést, jako letos, když jsem je koupil.
nejsem žádný odborník, ale máme venku u domu již mnoho let azalku v květináči, celý rok i přes zimu. Celý den na ní slunko nezasvítí, takže má pouze rozptýlené světlo. Substrát má stále vlhký. Každý rok v březnu ji přesadím. Během roku přihnojuji tekutým hnojivem. Stále je krásná a kvete jak divá. Je na dešti, ale když zalívám tak tvrdou vodou z vodovodu, což by se nemělo. Letos jsem dokoupil jinou další a zakrslý rododendron. Starat se o ně budu stejně, tak uvidím.
přeci jen dodám, co jsem se dočetl. Azalka by se měla každý rok, nebo každý druhý rok přesadit, použít substrát na azalky. Stanoviště spíše stín nebo polostín, ne suché, ale spíše stále vlhké stanoviště. Zalévat ideálně dešťouvou vodou, případně se prodává okyselující hnojivo. U Vás bych to viděl na problém stanoviště nebo půdy.
Dobrý den, čtu tady odpovědi na váš dotaz. Mám taky zkušenost, že koupená a čerstvě zasazená azalka nerostla, spíš chtěla umřít. Jak už výše někdo psal, azalky vtáhnout ze země a dělám to ,že celý kořenový bal opatrně rozčešu, třeba takovým tím drápkem na okopávání, abych narušila ten filc co se udělá z rašeliny do které zahradníci sázejí. Trvalo mi několik let a zahynulo mi spousta azalek, ale i jiných rostlin než jsem přišla na to čím to je. Kupuju zeminu přímo pro rododendrony a mám je i azalky pěkné, jen kdyby nebyly omrzli. Trochu je ty mrazíky spálily, ale něco přece pokvete.Ještě když je azalka hodně slabá zasadím ji znova do většího květináče a nechám ji tam rok a pak šup na záhon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.