Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - kudrnatá vrba mi začíná žloutnout již nyní - jednotlivé listy blízko u kmenu - žluté s šedými tečkami - brzy opadají. Je to plíseň? Co a jak použít? Děkuji
Nepíšete nic o životních podmínkách, o stáří vrby, opadávají jen některé listy a nebo všechny? A jak píšete žluté s šedými tečkami, list zežloutne, pokud je mrtvý a jdou ty tečky setřít, nebo rozmáznout? Ale nedomnívám se, že to je plíseň, ale z vašeho popisu se to určit nedá. Jsou v okolí mšice? Nebo jiný savý hmyz?
Vrba je asi 8 let stará, hodně seřezaná - u foliového rybníčku - ale vody má snad dost. Je to každý rok . Mšice jsem zatím nezahlédla, ale mravenci po ní lezou. Opadají jen některé listy - postupně celý rok - většinou u kmene, kde je shluk více větví a listů. Šedé tečky se nedají setřít. A nejsou na věech listech - jen na některých. Přikládám foto
Připadá mi to normální, že se do shluku listů nedostane světlo, tak některé listy žloutnou a když vám lezou mravenci po vrbě, tak to oni se starají o mšice. Jednou jsem je pozoroval, normálně vynášejí mšice k nejmladším listům aby se napásly, nacucaly štávy a mravenci pak olizují tu lepkavou šťávu, kterou mšice vylučují a také jsem moc mšic neviděl, ale jak byly mladé listy pod starými, že na ně nepražilo sluníčko a nepršelo na ně, tak na spodních stranách listů bylo mšic dost. Zkuste se líp a důkladněji podívat, uměj dobře splývat s okolím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.