Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrba žloutne

Od: canaima* odpovědí: 4 změna:

Prosím o radu - kudrnatá vrba mi začíná žloutnout již nyní - jednotlivé listy blízko u kmenu - žluté s šedými tečkami - brzy opadají. Je to plíseň? Co a jak použít? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Nepíšete nic o životních podmínkách, o stáří vrby, opadávají jen některé listy a nebo všechny? A jak píšete žluté s šedými tečkami, list zežloutne, pokud je mrtvý a jdou ty tečky setřít, nebo rozmáznout? Ale nedomnívám se, že to je plíseň, ale z vašeho popisu se to určit nedá. Jsou v okolí mšice? Nebo jiný savý hmyz?

canaima*
hodnocení

Vrba je asi 8 let stará, hodně seřezaná - u foliového rybníčku - ale vody má snad dost. Je to každý rok :(. Mšice jsem zatím nezahlédla, ale mravenci po ní lezou. Opadají jen některé listy - postupně celý rok - většinou u kmene, kde je shluk více větví a listů. Šedé tečky se nedají setřít. A nejsou na věech listech - jen na některých. Přikládám foto

Vrba žloutne
Vrba žloutne #2
ukulele*

Připadá mi to normální, že se do shluku listů nedostane světlo, tak některé listy žloutnou a když vám lezou mravenci po vrbě, tak to oni se starají o mšice. Jednou jsem je pozoroval, normálně vynášejí mšice k nejmladším listům aby se napásly, nacucaly štávy a mravenci pak olizují tu lepkavou šťávu, kterou mšice vylučují a také jsem moc mšic neviděl, ale jak byly mladé listy pod starými, že na ně nepražilo sluníčko a nepršelo na ně, tak na spodních stranách listů bylo mšic dost. Zkuste se líp a důkladněji podívat, uměj dobře splývat s okolím.

floro*
hodnocení

0x

To je normální. Shazuje listy, které jí nedávají žádný užitek, protože jsou zastíněné ostatními listy. Strom si nechává jen, ty, které neživý jen sami sebe, ale dávají něco celému stromu. Takže v pohodě, neřešte. Jen bych doporučila, tolik neřezat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]