Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na zahradě 15 let starou, vzrostlou cca 3m vysokou thuji. Chtěla bych ji nějak vytvarovat, aby nevypadala tak fádně. Thůje je uprostřed tvořená třemi kmeny, mám představu, že by se všechny kmeny přiznali, částečně odvětvili a nechali by se jen silnější větve po stranách, které bych zakrátila a nechala růst jen na koncích do takových kuliček. Myslíte, že by takto stará thůje přežila takový zásah? Větve jsou teď uprostřed vyholené, musely by se hodně zakrátit a mám obavu, zda by pak na koncích obrazily... Máte někdo radu, jak na to a zda je to reálné?
Ne, nebude to dobré. Tvarování a řez se provádí od malého stromku, keře. Po prvotním větším zákroku se pak provádí jenom udržovací střihy. Rostlina potom má možnost pěkně dorůst, doobrazit požadovaná místa. Starší tůji pokud někde uříznete, tak se objeví nezvhledná místa i někde úplně jinde, než jste řezala, podle toho, kam až odříznutá větev zasahovala. Tato rezavá místa jsou vlastně mrtvá, pokud obrazí, tak za hodně dlouho a spíše na kmeni. Ne na starých uschlých větvích. Jinak zkusit to můžete, tůje to přežije. Pokud výsledek nebude dobrý, tůji vyrubejte a dejte třeba buxus, ten se tvaruje velmi dobře, jak je známo ze zámeckých parků.
doplněno 27.04.14 11:43:Kromě toho uvažované kuličky na koncích větve budou v zimě pod tíží sněhu náchylné ke zlomení.
doplněno 27.04.14 15:46:No já nevím, mám názor, že tůje je hřbitovní strom, vlastně mrtvý, ptáčkové se mu vyhýbají, kosák v něm udělá hnízdo, ale mladé nevyvede. Kdyby to byl smrček Omorika, nebo borovice, tak bych toto nenapsala, to bych si hodně rozmyslela, protože na těchto stromech to žije. Pokud tůje splní účel, překáží, nevypadá dobře, tak nemám problém. Když vysadím ovocný strom a nerodí, nemá dobré plody, tak se s ním též rozloučím. Tuhle jsem nechala vykácet třešni, která měla stále červivé třešně, narozdíl od vedlejší, která poskytuje třešně, které můžete jíst bez obav. Meruňka, která nasadila meruňky, ale nedozrály, nebo byly popraskalé, šla také pryč, a se žlutou švestkou jsem měla trpělivost přes deset let, ale stále se nezadařilo. Tak je místo ovocných stromků jiný druh a to které rodí. Jinak jsem psala, ať to zkusí upravit podle svého a teprve když se nezadaří, tak udělá razantní zásah. U té staré zahrady souhlasím, (dala bych šanci stromkům ukázat, co umí), že je škoda dávat pryč staré stromy - odrůdy již dnes nesehnatelné -, protože mohou přinášet chuťově i skladovatelně lepší ovoce, než nově vyšlechtěné. Máte Sebod a Ukulele velkou zahradu? Tak víte, že na zahradě je stále co dělat a různým úpravám, tedy i kácení se mnohdy nevyhnete.
pohanko, většinou si Tvých rad vážím, ale to Tvoje dnešní - cituji : " ...tůji vyrubejte a dejte třeba buxus...", to není dobrá rada. Ta tůje rostla 15 let, dnes už to je PAN STROM. Takové stromy se nekácejí. Vždycky si musím ťukat na čelo, když vidím, že někdo koupí zahradu, kde je několik krásných starších vzrostlých stromů (perfektní základ nové zahrady) a majitel začne s tím, že v první řadě celou zahradu zplanýruje, vše pořeže . A pak 10 let čeká, než zahrada začne aspoń trošku vypadat.
Pro tazatelku, chtělo by to fotku, jak tuje vypadá. Určitě se dá tvarovat ještě nyní, ale...Ale není hezčí tak, jak je nyní? Nestane se z ní potom paskvil? Ještě si tu úpravu pořádně promyslete. Ořezané to máte za pár hodin...Ale když se to nepovede, tak koukat na to budete dost dlouho.
100 bodů pro Sebod ! Thuje se množí převážně řízky, do sadbovačů se dávají po dvou po třech, páč jeden je jen takový chcípáček a nikdo by to nekoupil - já se vždy hodně bavím dotazy typu, jak je možné že někomu zrezla půlka thuje a ten člověk si neuvědomí, nebo neví, že to jsou vlastně 2-3 stromy u sebe a že mu jeden odešel, takže ne půlka thuje, ale jedna rostlina ze dvou + -, ale to jen tak na okraj. Občas vídávám thuje stříhané do spirály, kolega kaktusář u severních hranic je má na zahradě a vypadají efektně, také se dají vystříhat do koulí nad sebou, jako sněhulák, ale nějaké vedení větví a na nich koule, to jsem u thují nikdy neviděl, takové to tvary dokáže udělat spíš jalovec. Někde na jihu Čech jsem viděl thuje, ale i stříbrné smrky stříhané do kostek a do kvádrů, také to vypadalo zajímavě.
Já jsem měla taky takhle vysokou túji. Uřízla jsem jí kus špičky a začala jsem pracovat na tom, že z ní bude válec. Každým rokem jsem ze štaflí musela zastřihávat nové větvičky a hnát celý vršek do šířky. A zezdola jsem jí nedovolila rozrůstat se. Nedočkala jsem se. Jo a na každou zimu jsem ji svazovala špagátem. Bála jsem se, že mi ji poláme sníh.
Olo, chcete z tůje vypěstovat něco, co nejde. Ten tvar, koule na konci holých větví jde myslím z nějakého druhu borovice, z tůje to prostě nejde, každý druh má svoje určité možnosti. Jinak souhlas s předchozími, je dobré vycházet z toho, co na zahradě je, zplanýrovat to umí každý, ale osázet tak, aby se rostlinám dařilo a zahrada měla atmosféru je mnohem těžší a vyžaduje čas a také pochopení daností (poloha, zem, možnosti údržby).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.