Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MANGO-HELP!!!

Od: extrip odpovědí: 2 změna:
Zdravim, obe my manga vyslezli, temer hned se listky ktere meli zcernali a uschly a u jednoho je stonek na konci jakoby seschly a taky zcernaly. Ale jinak rostou. Nevi nekdo co delam spatne? Jsem z toho uz zoufalej*bzum**bzum* Diky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Příčin může být několik. Pecky je třeba před zasazením zbavit slizu a pak je ostrým nožem částečně pootevřít tak, aby klíček mohl ven. Klíček semene sám od sebe tvrdým endokarpem těžko proniká. Je tedy možné, že rostlina zatím nemá dostatečný kořenový systém a tutíž je omezený přísun látek. O nedostatku vody neuvažuji, ale mohlo by jít naopak o přelití. Je zde i možnost slunečního záření, to rostlina nemá obzvlášť v této době ráda. Rostlinu je třeba rosit. Během zimy by se teplota okolního prostředí měla pohybovat okolo 15°C. Zemina by měla být stále vlhká, ne však stát ve vodě. Zkus rostlinu 2 - 3 x krátce po sobě zalít roztokem síranu hlinitého (3 - 5g na 1 litr vody), který lze koupit v drogerii. Pro růst pak používej některé z organických hnojiv tak jednou za dva týdny. Na podzim opět zálivku zmírnit a přestat hnojit... Mangovník jsem si kdysi vypěstoval i já, ale nějak se nám ta rostlina moc nelíbila a tak ani neví, kam se nakonec poděla. Jak se trochu rozroste, začne být dost náročná na prostor - nemá ráda těsnost...

strejc :)

yenda*
hodnocení

0x

Podobný problém jsem měl kdysy, když jsem musel narychlo na 14 dní odjet a nestihl si zajistit zalévání. Kytky napřed přischly a pak po mohutném prolití přihnily.

Zkontroluj si v jaké zemině Mango pěstuješ. Nemá rádo těžkou zeminu se špatným průchodem vody.

A poslední možnost je proudění teplého suchého vzduchu v blízkosti radiátoru.

ovoce.smejkalovi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]