Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot na zahradu

Od: jezebelll* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

Prosím o radu,koupili jsme dům se zahradou a dost nám vadí,že je na zahradu ze všech stran vidět,protože je oplocená pouze drátěnkou. Vybíráme tedy živý plot,domluvili jsme se na listnatém. Poradíte nějaký nenáročný na půdu a rychlerostoucí? (A cenově dostupný,bude to cca 40m) Předem díky :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

suchy*
hodnocení

3x

pokud listnatý živý plot tak bych šel do habru nebo buku.Sice je opadavý,ale v reálu zhnědlé listy zůstávají na stromě až do chvíle než začnou rašit nové listy.Roste rychle,zejména,když má světlo a snese jakékoli zacházení nebo řez.A co se týká ceny tak já bych habr ani buk nekupoval,na každé neudržované louce u správného lesa jich jsou stovky,a pokud chcete kupovat,zkuste nějakou lesní správu nebo školku,cena bude diametrálně odlišná od nějakých zahradních center a podobných překupníků

limetka*
hodnocení

2x

A což takhle nasadit muchovník (Amelanchier)? Nenáročný, na jaře spousta bílých květů, v létě chutné a zdravé bobule chuti borůvek a na podzim krásné žlutočervené zbarvení.

jmhad*
hodnocení

0x

Já bych živý plot nedělal.Jsou pak velké problémy s udržováním,zejména vůči sousedům,současným i budoucím. Dnes existují téměř neprůhledné sítě na plot,které ten živý nahradí.

pohanka*
hodnocení

0x

Na toto téma zde na Poraďte proběhlo již velmi více dotazů a odpovědí. Zadejte si Váš požadavek, třeba jenom živý plot do modrého okénka vpravo nahoře a prostudujte mnoho odpovědí. Jenom vás upozorním, že pokud požadujete rychlý růst, tak rostlina nepřestane růst po dosažení požadované výšky, ale stále má přírůstky. To znamená, že budete takovýto plot stále stříhat a stříhat. Tedy aby to trochu vypadalo, tak dvakrát ročně.

jezebelll*
hodnocení

Pár diskuzí už jsem pročetla,ale i přesto jsem se chtěla zeptat. O buku jsme uvažovali,takže to asi vyhraje :) A je mi jasné,že rychle poroste pořád,ale to nebude problém. Pan soused má plnou zahradu dvoumetrových kopřiv,takže čím mín tam bude vidět,tím líp :)

turanskybrest
hodnocení

0x

Zdravím,

taky jsem to řešil a vysadil jsem turk. brest. Nevýhodou je, že není celý rok, koncem podzimu opadává, ale roste jak blázen a nemá v podstatě škůdce, je odolný.

myse*

právě že já vidím problém v tom "roste jako blázen" pak ho budete "stříhat jako blázen"

musíte zvážit, jestli chcete plot stříhaný do roviny (např. ten buk) nebo necháte růst jak chce - pak je spousta variant na okrasné keře. Ale pozor, zabere tak 1,5m do šířky, možná i víc... Já mám raději smíšený nestříhaný a nemůžu si ho vynachválit...

turkestansky

Jsem to překlepl))je to turkestánský břest.

hodnocení

0x
V novém Občanském zákoníku jsou zajímavé paragrafy! Než začnete sázet, čtěte!
Začnete §1011 a pokračujte až na 1017
1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5
a další

hodnocení

0x

nasadil jsem zivy plot z keru,kazdy jiny,vypada to dobre,ale musi se obcas prostrihnout

jezebelll*
hodnocení

Díky všem za odpovědi,ted jsem z toho lehce zmatená :D Ještě tedy popřemýšlíme. Každopádně thuje nám na zahradě nejdou,tak musíme vymyslet jinou variantu :)

myse*

mi se tůje taky nelíbí, jsou takové smutné a je potřeba před ně něco vymyslet - např. květinový záhon, aby to bylo pohledově pěkné...

Určitě přemýšlejte - první věc k rozmyšlení je - jestli chcete a zvládnete stříhat plot do roviny (já ne) a s věkem je to jen horší, co si budeme povídat. Navíc vzniká spousta dřevěného odpadu (větve) a co pak s tím...

já jsem vždy byla a jsem stále pro "divoký" živý plot z různých keřů... Dá se kombinovat velmi nepravidelně a nebo naopak zase z jednoho druhu nebo na sřídačku zelené/červené olistění (tavola)

taky je varianta udělat ho z jedlých plodů (jak ho chcete vysoký?) nabízí se keře rybízu (spousta marmelády :) ) dřín, muchovník, maliny... je toho spousta (ale je s tím zase větší práce, no)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]