Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer! Mám 2 rostlinky vína a nevím jakou oporu (konstrukci)jim udělat. Až se rozrostou chtěl bych z nich mít stěnu. Děkuji za každý nápad,nákres či fotku. Sám sem našel toto: ireceptar.cz/... ale moc se mi to nelíbí. Ideálně něco dřevěného.
Dobrý den, nejsem si jistý, zda se Vám dvě rostlinky rozrostou do stěny (nevíme, ani jak je dlouhá). Ale, dřevo je asi pro oporu ten nejhorší materiál. Uvědomte si, že životnost té opory musí být v řádu let a údržba bude složitá. V tom odkazu to máte hezky popsáno.
Musí to čelit váze rostlin a rozmarům počasí, aby se to nepovalilo. Pokud máte možnost, tak snad raději sázet ke stěně (zděné) a oporu zakotvit do ní (asi vodící drát). Zdravím!
Popíšu jak jsem to vyřešil já:
Koupil jsem zemní vruty a ty tvoří základ konstrukce. Do zemních vrutů mám vsazený dřevěný kůl o průměru 60mm délky asi 3metry; 30cm kůlu je vsazeno v zemním vrutu. Asi 1,5m nad zemí mám vodorovnou vzpěru, která udržuje rozteč mezi svislými kůly.
A vodorovně mám natažený pozinkovaný drát asi 3mm průměr; ve vzdálenostech asi 40cm. To je celá konstrukce.
Na dvě až tři rostlinky vinné révy stačí dvě staré železné trubky (3/4" nebo 1") z vyřazeného ústředního topení, nebo železné pozinkované ze starého vodovodu (ve sběrně toho mají dost, stačí se s nimi dohodnout a vykoupit za cenu železa a něco za ochotu a ještě vám půjčí pilku, abyste si uřízli jenom tolik, kolik potřebujete - asi tak 1,8 až 2 metry - něco příjde do země a nahoře budou koukat asi tak jeden a půl metru). Zatlouci je do země asi tak půl metru do hloubky aby je nevyvrátil ani vítr, asi tak 3 až 4 metry od sebe. Mezi tubky jak píše předchozí rádce natáhnout asi 40 cm od sebe několik řad pevných vodorovných vodicích drátů.
Nebo můžete vinnou révu dát jižní stěně domu na dřevěnou mříž, ale to svádí k tomu, abyste je nechali hodně rozrůst. To je ozdoba, ale pro hrozny se musí držet a stříhat níž.
Vinná réva táhne za vodou a pěkně hluboko, třeba deset metrů a pokud ji dáte blízko ke studni, tak vám kořeny mohou prorůst i pod nejnižší skruží do studny.
Vyberte si dobrý druh, který vám ve vaší krajině půjde. Pokud má být okrasná, na poloze tak nezáleží. Plodí i v severních Čechách nebo i v severním Německu (v Rostocku apod.).
Dřevěná konstrukce nevydrží mnoho let. Já mám do země zatlučené trubky a mezi nimi mám objímkami připevněné betonářské pletivo koupené ve stavebninách. Mezi trubky můžete natáhnout i velmi pevný drát, já ho mám také přichycený objímkami, aby po trubce nesklouznul. Čím je réva starší, tak více váží. Délku konstrukce si zvolíte podle toho, jak chcete mít dlouhý tažeň.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.