Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším problém se zastíněním plotu od zvědavých sousedů. Plot je sousedův, nepřipadá v úvahu nic popínavého.U plotu bude v blízkosti bazén, nechci tedy nic opadavého, klasické túje také ne. Potřebuji aby stačilo plot zastřihovat pouze z výšky a z naší strany, máme úzký pozemek, nemám šanci udělat cestičku na zastihávání plotu od souseda. Bohužel máme velmi špatné vztahy, nepředpokládám že by mne na svoji zahradu pustil plot zastřihnout. Stromky můžou být i volně rostoucí, nemusíme je stříhat vůbec, přírodní vzhled se mi líbí. Navíc bych byla ráda, kdyby se sazenice dala sehnat za cenu kolem 200,- za výšku kolem 150cm.
Asi budu muset z něčeho slevit, nebo existuje něco takového k pořízení?
Děkuji Petra
proc vietnamci? ptaci zob take neopadava a mj. bambusy (druhy pro nase podminky)
to bohuzel neporadim
bambusy.info/... kdyztak tady lepsi info o druzich
já mám bambus na zahradě,ale jako plot nikdy..Je z toho děsný binec ,,stejně je suchý přes zimu a musí se osstříhat a čekat až vyroste. Ptačí zob také opadá.ale myslím si,že je ještě nejlepší .Sice se musí upravovat , Dejte si břečťan a máte klid i v zimě. Také se dostane koupit chmel,ale je to i hezké.Fazole a nakonec i rohože.
joudic. I takzvaným neopadavým dřevinám opadávají listy. Není to najednou na podzim, ale postupně během celého roku. A zrovna ten ptačí zob nepatří k těm nejhodnotnějším dřevinám. Tazatel může volit rododendrony, bobkovišeň, buxusy a řadu dalších. Bambus je pěkný, ale jeho chybou je, že zjara je nízký, takže nějaké soukromí nezajistí.
Vím, bohužel vztahy opravdu nefungují, máme i strach, aby nám stromky nevzal nějakým herbicidem. Říkal že potřebuje vidět na hlavní cestu
Jediné, co mě napadá jako velice ideální řešení pro vás je instalace dřevěné treláže před sousedův plot, tak deset cm od plotu. Vlastně si postavte svůj vlastní plot. Soused vám nemůže říct ani popel, zničit ho nemůže, chemicky ho neohrozí. A před ním si můžete dělat co chcete. Instalace je jednoduchá, buď jej můžete v patkách zabetonovat, nebo se prodávají šroubovací patky do země. Trelážové dílce snadno seženete v hobbymarketech nebo necháte vyrobit u šikovného truhláře. Výběr je veliký. Např. viz. foto.
Připevnit na plot zelenou plachtu, na ní natáhnout plotovou bambusovou zástěnu, na svůj pozemek vysadit menší keříky pro ozdobu, třeba i zakrslé, nebo zákulu, azalku, vyšší ozdobné traviny. Nemyslete, všechny keře i rododendrony časem narostou a musí se k sousedu ostříhat. Můj soused vysadil k plotu sloupovité, klasické, tůje, aby měl soukromí. Stříhal pouze vršky a u sebe, ale za 20 let prorostly plot a i když malým přírůstkem byly u nás narostlé 40 cm. I již hodně stínily a květiny pod nimi umíraly, nakláněly se, vytahovaly za světlem. Když jsem ho požádala o zastřižení, tak se mu to vůbec nelíbilo. A to jsem mu dala klíče, aby si celou řadu ostříhal, kdy bude mít volno. Že prý myslel, že se mi to bude líbit.
doplněno 06.04.14 11:35:Někdo tady zmínil buxus, u něj bych podotkla, že roste docela rychle, ale i do šířky a za chvíli by jste ho měla u souseda. Myslím, že všechny keře, které vysadíte budete muset od plotu dvakrát ročně zastřihávat, ale stačí malý odstup, vždy se protáhnete a větvičky zastřihnete, jenom nesmíte zapomenout stříhat pravidelně. Též nevysazujte k plotu pichlavé keře, nebo s trny. Údržba je pak obtížná a většinou to končí likvidací dotyčné rostliny
No zástěnou to řešit nechceme, původně jsme měli v plánu, než stromky dorostou. Natáhli jsme plachtu na plot a soused ji přes noc sundal, spíše rozerval.
Soused nemá vůbec ponětí jak vypadá kořenový bal jedle, zřejmě si ji plete se smrkem. Jedle má kůlový kořen, takže k němu moc kořenů růst nemůže, kdežto smrk je mělce kořenící u něj by bylo nebezpečí rozrůstání kořenů. Proto jedle snese osamocený růst a vichřice ji nevyvrátí na rozdíl od smrku který nemůže růst jako solitér protože prudší vítr ho vyvrátí.
Pokud se pro vichřici projdete lesem, tak snadno poznáte co jsou zbytky po smrku.
Doporučuji bobkovišeň.Z bambusu bych měla strach, že se všude rozleze oddenky po zahradě i k sousedům..
bobkovišeň dost vymrzá...
stříhaný plot z jedné strany nelze. Můžet ho zasadit metr od hranice a pravidelně stříhat i zezadu... Asi bych zvolila habr - rychlé a levné řešení, ale musí se 2x ročně stříhat...
Ale jak zabráníte sousedovi, aby vám stromky nepostříkal herbicidem, to nevím... Já bych postavila dřevěnou zástěnu nebo
treláž a nechat porůst
doporučuji dát dřevěnou zástěnu, soused nic neuvidí a nebude moc rostliny zničit a před zástěnu klidně i mix rostlin, třeba i ty buxusy, které budou u bazénu nádherně vypadat a pokud se Vám zástěna nebude líbit, nechat jí porůst popínavými rostlinami, nejlépe mixem druhů břečtanů, aby to nevypadalo sterilně, případně mezi ně vysadit klematis, ten sice opadává, ale není z něj moc nepořádku a květy zástěnu oživí. Pro úzký pozemek ideální řešení a klídek od souseda, zástěna je Vaše a ať si trhne nohou - taky máme bezva sousedy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.