Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrbové proutí - kde sehnat?

Od: petrapetina odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

potřebuji sehnat vrbové protí, zalíbil se mi z něho plot, bohužel ale vůbec nevím kde takové množství vzít. Má někdo nápad?

Předem děkuji, Petra

Vrbové proutí - kde sehnat?
Vrbové proutí - kde sehnat? #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Sehnat vrbové proutí na suchý výplet není většinou problém, ale samozřejmě to něco stojí. Pro tyto účely je nejlepší roční konopina (Salix viminalis), která se u nás prodává v čerstvém stavu po sklizni v průměru za 12,- Kč za kilo. Použít se dá i americká vrba (Salix americana), kterou je i možné objednat za nižší cenu z Polska. Nařezat takové množství z planých vrb je problém, proutí je málo, je rozvětvené a napadené hmyzem (praská). Plotové dílce na spodním obrázku se dají koupit asi od 300,- Kč za metr (většinou Ukrajina), tady už je také několik firem, které to pletou. Lepší je ale výplet vcelku, jako na prvním obrázku, nebo výplet dílců mezi sloupky na místě. Nejsnadnějším a nejlevnějším řešením je založit si kousek vlastního prutníku a proutí si nastřádat. Zpracovatelné je už první rok, i když ho není moc. Od druhého roku plodí naplno. Není potřeba ani velký pozemek, na 1 metr čtvereční se vejde kolem 20. keřů, z každého je od druhého roku asi 10 - 12 prutů. Prutník pak není problém zlikvidovat. My máme své prutníky s kratším proutím pro košíkářskou výrobu, pomáháme i zakládat další. Kolega pěstuje proutí zaměřené na ploty a proutěné stavby a proutí i prodává. Bohužel se sem ale nesmějí dávat odkazy.

hodnocení

1x

Nádherný plot ,jenže kam na tu vrbu?

elzik
Pěkné jsou i živé ploty z vrby, pruty stačí zapíchat tak 20 cm do země, a první rok zalívat. Jsou na to i firmy. Plot zůstane pěkně placatý, protože vrby vyhánějí jen nahoru, a není k tomu potřeba tolik proutí.
Vrbové proutí - kde sehnat? #3

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, dotaz je "kde sehnat". Pokud tím myslíte sehnat za peníze (tedy snad koupit), tak se podívejte viz odkaz. Ale, ještě si to rozmyslete - mám dojem, že to není zrovna moc estetické a asi to nebude ani české. Zdravím!

sikovneprouti.cz/...

joudic*
hodnocení

0x

no nicmoc teda, zblizka to bude hrozne, to uz radeji pletivo a na to rakos

floro*

Pletivo a na to rákos. Tak to je estetické... Varianta z proutí je naopak mnohem estetičtější. Nebo než betonové panely. A v kombinaci předsadby dřevin a trvalek... Není co řešit. Pěkné, české a samo vyrobené. Ale kde sežene nevím. Jedině z z vrb :) Nebo je možnost i z prutů svídy bílé s červenou či výběžkaté se žlutou kůrou. Ty, pokud se pravidelně řežou, také tvoří dlouhé rovné pruty, které lze využít stejně jako vrbové pruty k pletení. Ty bývají vysazované hodně kolem dálnic. Nebo aspoň u nás.

sebod*

Floro, Souhlas. Velice krásný plot, který se "nepere" s rostlinami kolem sebe.

Kde vzít pruty. Trošku problém. Jedná se o nanejvýš dvouleté pruty. Jestliže se dostane k vrbě, která není udržovaná, tak potřebné pruty budou v dosti velké výšce. S majitelem byste se asi o řezu domluvil. Ale Vám zbyde obrovská hromada nepotřebného proutí. Bude to časově dost náročné.

Spíš se zkuste podívat po okolí. Vrb je všude dost a teď zjara se prořezávají. Tam by nikomu nevadilo, kdybyste si vybral prutů, kolik byste potřeboval. Hodně se teď likvidují kolem různých potůčků, rybníků apod.

Odkud jste? Kdyby to byl Hradec Králové, dokázala bych poradit, kde se budou v dohledné době vrby omlazovat.

navstevnice

Dobrý den, také bych si chtěla vyrobit vrbový plůtek (ale menší, než jaký se diskutuje zde) a sháním vrbové proutí, mohla byste mi prosím poradit, kde v okolí HK se budou omlazovata vrby, případně kontakt na jejich majitele, abych se mohla domluvit. Děkuji.

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím odkud jste, ale chce to sehnat stará vrboviště, já vím o jednom na severu čech, ale už je to džungle, dříve to bylo udržované a tamní lidé z toho pletli různé věci, ale pak je zničily ceny věcí z Polska, Ukrajiny a Číny, ale vrboviště zůstalo...a pak je i druhá varianta, a když má někdo peníze, tak pro něj není nic nemožné a když si může nechat chlap přivézt na japonskou zahradu zeminu a i kameny z Japonska, tak se to proutí dá normálně objednat, tipuji to na sever Německa, nebo Anglii, rozsáhlé mokřady...

dadi*

Dobrý den, našla jsem právě vaši odpověď na to, kde vzít vrbove prouti. Chci vás poprosit, zda mi můžete napsat, kde se nachází to staré vrboviste na Severu Čech? Bydlim zde totiž a každý rok po mě a mem manzelovi chce nase široce rozvetvena rodina a známí uplést asi 20 pomlazek a já každý rok nevim kam na ně. Byla bych vám vděčná za radu.

Dádí

ukulele*

Dobrý den dadi, máte ode mě SZ

milli

dobrý den můžete mi napsat kde v severnich čechach najdu vrby. děkuji

kuba*

Dobrý den, kde lze na severu čech najít zmíněný prutník? Rád bych se na prutník podíval, vždy sháním pruty na poslední chvíli...

petrapetina
hodnocení

Všem děkuji za rekace, líbí se mi to opravdu moc. Vím že to bude asi pracné, ale bude mne to po odpolednech bavit, ovšem pokud seženu. Kupovat se mi moc nechce, nějaká úplata není problém, ale ceny z e-shopů jsou opravdu ranec. Bydlíme u rybníka, rákosu tu je hafo, ale moc se mi to nelíbí, taková nouzovka, bydlíme u rybníka kde toho je spousty.

Jsme od Jaroměře, asi 10km od Hradce Králové, kolem 50km bych si přijela, kdyby měl někdo nápad. Potřebujeme toho asi celkem dost, celkem 20metrů, ale dalo by se to určitě postupně.

Petra

davidm*
hodnocení

0x

Dobrý den,

zkuste se podívat na tuto stránku www.prouti.cz, myslím, že vám určitě nabídnou řešení.

David

hodnocení

0x

Jestli na to máte pár let, zřiďte si prutník.

hodnocení

0x

..také jsem měla na ten plot zálusk,ale vzdala jsem to,není to jen tak

doplněno 30.11.16 10:26:

,,to by musel mít plantéže svídy nebo vrb,,já jsem to zkoušela.

jabraka*
hodnocení

0x

Zkuste použít proutí ze svídy.Dokonce má ještě lepší vlastnosti,než vrba.Na sídlištích bývají velké porosty.Také je několik barevně rozlišných druhů.

JB

peterson*
hodnocení

0x

Jestli někdo schání zdarma proutky tak si může u mě nastříhat kolik chce. tel 604340162 okr.Příbram

Vrbové proutí - kde sehnat? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]