Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maliny a ostružiny - kdy obrazí?

Od: patrikus® odpovědí: 4 změna:

Zdravím, minulý rok na podzim jsem zasadila maliníky a ostružiník, pořád jsou to jen půlmetrové tyčky bez ničeho, nic neobráží, neroste, je třeba počkat nebo vyžadují nějakou péči, máte zkušenost? děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste sázeli na podzim nemůžete letos očekávat velkou úrodu. Sazenice pořádně zalijte a nechte jim čas. Nejprve musí udělat kořeny a pak vám budou dělat radost svými plody. I řádně zakořeněné maliny mají teprve náznak, že je jaro. Také záleží na oblasti kde bydlíte. Přece jen někde je větší zima než třeba v Praze.

Také jsem loni sázel maliny, mají narašeno cca 3 cm. Jsem ale v nížině. Škrábněte nehtem do kůry. Zelené pod kůrou - výhony jsou živé. I kdyby byly suché, není nic ztraceno, mohou vyrazit rovnou nové výhony od kořenů. Zatím vydržte.

doplněno 29.03.14 22:03:

S tou zálivkou to zase nepřehánějte, ať je neutopíte. Nejsou to lekníny, ale maliny. Všeho moc škodí.

hodnocení

0x

Vyčkejte ještě do poloviny dubna. Pokud do té doby nezačnou rostliny rašit, tak bych sazenice opatrně nadzvedla rýčem. Pokud se rostliny ujaly, tak by měli mít už nové světlé kořínky. Pokud nemají, tak bych je nůžkami zakrátila až do ,,živého,,. Je možné, že se neujaly. Zima byla teplá, skoro bez srážek. Podle mně nově vysazené rostliny vyžadovaly vícekrát zalít a ne jen po výsadbě. Někdy se stane, že původní proutek uschne, ale rostlina nově obrazí od kořene. Nevykopávejte je, suchou část později odstřihněte, okolí zbavte plevele a nepatrně přihnojte, např.Cereritem, nebo hnojivem na bobuloviny.

Tento problém jsem měla se žlutými malinami. První rok vypadala jako uschlá a další rok vyrazily ze země nové pruty.

hodnocení

Děkuji všem, tak dnes jsem si všimla že se jim začínají zvětšovat pupeny, něco málo se děje, tak hodně zalívám a uvidíme :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]