Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s bromelii - nove vyhony

Od: janete* odpovědí: 2 změna:

Dobry den. Prosim o radu jak na bromelii. Mám ji uz asi 3 roky. Když jsem ji dostala, tak krásně červeně kvetla. Pak postupne odkvétala, trvalo to ale snad pul roku. A po stranách původní kytky, začli rašit další výhonky. Nyní jsou tam dva a v podstatě stejně veliké jako původní kytka. Ale nevím co s tím aby zase kvetla. Oba výhonky odstranit a zasadit jako novou kytku? Ale jak? Je to jakoby celé srostlé :( Děkuji za rady!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bromélie jsou zvláštní v tom, že z jedné růžice kvetou jen jednou. Květy některých druhů jsou zdobné opravdu dlouho, ale dalších květů se dočkáte až z těch postranních výhonů.

Můžete je opatrně odebrat a zasadit samostatně. Nebo ponechat s mateřskou rostlinou, která časem odumře.

Sama mám poměrně velké množství bilbergií, ponechávám je dost dlouho v jednom květináci. Staré rostliny začnou být časem nevhledné, odřezávám je, aby udělaly místo mladším. Bilbergie jsou doslova "nesmrtelené", porto při občasnem dělení a rozesazování to nemilosrdně půlím nožem. Vaše bromélie bude něco choulostivějšího, tak odělujte opatrněji, ale nožík asi bude nutné použít. Důležité je, by mladé rostliny měly dost vlastních kořenů. Pokud poškodíte mateřskou rostlinu, nic strašného se nestane.

Pokud mají odnože dostatek vlastních kořenů, oddělte (vylomit, odříznout) je od mateřské rostliny. V podstatě mateřskou rostlinu zničíte. Zasaďte do ne moc velkého květináče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]